pala
Palacsinták

Palacsintába tekert sajtos rántotta

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

rántotta-palacsinta-finomat-másképp

Egyik reggel sikerült korábban kelnem a fiúknál, így gondoltam meglepek őket reggelire palacsintával. Rögtön két különböző adaggal is bekeverhettem.

Egyrészt mert tudtam, hogy a gyerekek édes töltelékű/tésztájú palacsintának örülnének, ráadásul nagyobbik lurkónk nem is ehet tojást, másrészt biztos voltam benne, hogy a Férjem -bár nem mondaná- de nem lenne ínyére az édes palacsinta reggelire.

Így készült egy adag palacsintatészta, ami tojásmentes és édes tésztájú, és készült egy tojásos-tejszínes verzió, sós ízű tésztával. Utóbbinak a receptje olvasható lentebb.

Inzulinrezisztensként ha tehetem, elkerülöm az állati eredetű tej fogyasztását reggelire, hiszen nem éppen a legszerencsésebb választás, így ez ennél a reggelinél sem történt másként. Mivel nem volt itthon növényi ital, így a főzőtejszín-víz párosítására esett a választásom.  Ha vacsorára készítem, akkor viszont a tejes verziót választom.

Untitled design

Hozzávalók 5 darab palacsintához

105 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

45 gramm finomliszt vagy durumliszt

100 ml 10%-os főzőtejszín

150 ml ásványvíz

1 nagy csipet só

1 darab M-es méretű tojás

palacsintánként 1 darab, szintén M-es méretű tojás

palacsintánként 10 gramm sajt

ízlés szerint metélőhagyma és/vagy petrezselyem

Elkészítése

elsőnek elkészítettem a palacsintatésztát. Egyébként ha a reggeli időbeosztásunk ezt nem teszi lehetővé, a tésztát akár előző este is bekeverhetjük és hűtőben tárolva másnap reggelig gond nélkül eláll. Ha egy picit besűrűsödik a tészta egy kevés ásványvízzel lazíthatunk az állagán.

Tehát felütöttem a tojást, hozzáadtam a sót és egy habverő segítségével alaposan elkevertem őket.

Majd rámértem a liszteket, a tejszínt és az ásványvizet is. Addig kevertem, míg teljesen csomómentes nem lett.

Teflon bevonatú serpenyőket használtam a palacsinták kisütéséhez és a rántotta elkészítéséhez is, így nem volt szükségem extra zsiradékra az elkészítésük során.

Sajtszeletelő segítségével vékony szelet sajtokat vágtam, palacsintánként 10 grammot számoltam -ez nálam 4 szeletet jelentet-.

Én minden palacsintához külön-külön sütöttem meg a tojást, de lehet, ez a megoldás csak nekem kényelmesebb így.

Míg sült a palacsinta, addig felütöttem a tojást, kisütöttem és a kész palacsintára helyeztem. Rátettem a sajtszeleteket, majd megszórtam metélőhagymával, feltekertem s már tálalásra kész is volt.

DSCF0506
Tojással töltött palacsinta

Tej-, és tojásmentes palacsintarecept, ide kattintva elérhető.

Tojásos-tejes verziójú palacsintareceptek, ide kattintva elérhető.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a palacsintára

-töltelék nélkül- a kész palacsintáim súlya 300 gramm lett, ebben nekem 698 kalória, 26 gramm fehérje, 18 gramm zsír és 99 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 95 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

3 Hozzászólás

  1. 3 hétig vártuk, hogy hátha lesz újra élesztő Marosvásárhelyen az üzletekben de mindhiába. Így feladva a reményt, palacsintát sütöttem a hétvégén. 😀 😀

    1. Sajnos tényleg nagy feladvány jelenleg élesztőhöz jutni 🙁 de a palacsinta jó alap, lehet édes, lehet sós. Kitartást és jó egészséget kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: