Egyik reggel sikerült korábban kelnem a fiúknál, így gondoltam meglepek őket reggelire palacsintával. Rögtön két különböző adaggal is bekeverhettem.
Egyrészt mert tudtam, hogy a gyerekek édes töltelékű/tésztájú palacsintának örülnének, ráadásul nagyobbik lurkónk nem is ehet tojást, másrészt biztos voltam benne, hogy a Férjem -bár nem mondaná- de nem lenne ínyére az édes palacsinta reggelire.
Így készült egy adag palacsintatészta, ami tojásmentes és édes tésztájú, és készült egy tojásos-tejszínes verzió, sós ízű tésztával. Utóbbinak a receptje olvasható lentebb.
Inzulinrezisztensként ha tehetem, elkerülöm az állati eredetű tej fogyasztását reggelire, hiszen nem éppen a legszerencsésebb választás, így ez ennél a reggelinél sem történt másként. Mivel nem volt itthon növényi ital, így a főzőtejszín-víz párosítására esett a választásom. Ha vacsorára készítem, akkor viszont a tejes verziót választom.
Hozzávalók 5 darab palacsintához
105 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
45 gramm finomliszt vagy durumliszt
100 ml 10%-os főzőtejszín
150 ml ásványvíz
1 nagy csipet só
1 darab M-es méretű tojás
palacsintánként 1 darab, szintén M-es méretű tojás
palacsintánként 10 gramm sajt
ízlés szerint metélőhagyma és/vagy petrezselyem
Elkészítése
elsőnek elkészítettem a palacsintatésztát. Egyébként ha a reggeli időbeosztásunk ezt nem teszi lehetővé, a tésztát akár előző este is bekeverhetjük és hűtőben tárolva másnap reggelig gond nélkül eláll. Ha egy picit besűrűsödik a tészta egy kevés ásványvízzel lazíthatunk az állagán.
Tehát felütöttem a tojást, hozzáadtam a sót és egy habverő segítségével alaposan elkevertem őket.
Majd rámértem a liszteket, a tejszínt és az ásványvizet is. Addig kevertem, míg teljesen csomómentes nem lett.
Teflon bevonatú serpenyőket használtam a palacsinták kisütéséhez és a rántotta elkészítéséhez is, így nem volt szükségem extra zsiradékra az elkészítésük során.
Sajtszeletelő segítségével vékony szelet sajtokat vágtam, palacsintánként 10 grammot számoltam -ez nálam 4 szeletet jelentet-.
Én minden palacsintához külön-külön sütöttem meg a tojást, de lehet, ez a megoldás csak nekem kényelmesebb így.
Míg sült a palacsinta, addig felütöttem a tojást, kisütöttem és a kész palacsintára helyeztem. Rátettem a sajtszeleteket, majd megszórtam metélőhagymával, feltekertem s már tálalásra kész is volt.
Tej-, és tojásmentes palacsintarecept, ide kattintva elérhető.
Tojásos-tejes verziójú palacsintareceptek, ide kattintva elérhető.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a palacsintára
-töltelék nélkül- a kész palacsintáim súlya 300 gramm lett, ebben nekem 698 kalória, 26 gramm fehérje, 18 gramm zsír és 99 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 95 gramm) lett.
Jó étvágyat!
3 hétig vártuk, hogy hátha lesz újra élesztő Marosvásárhelyen az üzletekben de mindhiába. Így feladva a reményt, palacsintát sütöttem a hétvégén. 😀 😀
Sajnos tényleg nagy feladvány jelenleg élesztőhöz jutni 🙁 de a palacsinta jó alap, lehet édes, lehet sós. Kitartást és jó egészséget kívánok!
Köszönjük szépen! Viszont kívánjuk a legjobbakat! 😀 😀