briós-teljes-kiőrlésű
Pékáruk Sütemények

Klasszikus briós cukormentesen

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Bevezető

Az elmúlt időszakban  az étkezésem nem éppen volt példaértékű. Azt hiszem bátran állíthatom, Mindenki élete, mindennapjai az elmúlt hónapokban így- vagy úgy de megváltozott, eddig meg nem élt nehézségekkel találta szemben magát. 

Én egy introvertált ember vagyok, szóval az önkéntes karantént tavasszal nagyon komolyan tudtam venni és betartani, szinte a legkisebb erőfeszítés nélkül. Hatalmas boldogság volt, hogy ugyan home office mellett -akkor még kisgyermeknevelőként dolgoztam-, de együtt ébredhettünk, reggelizhettünk stb. Sikerült az akkor feje tetejére állt életvitelünkben megtalálni a pozitív dolgokat és azokból táplálkozni. 

giphy

Azonban az elmúlt időszakban egyre jobban éreztem magamon, hogy kifáradtam. Március 16-tól szeptember 1-ig együtt voltam a gyerekekkel és bár nagy áldásként éltem meg, volt -mint mindennek-  másik oldala is. Nem írok azzal újdonságot, hogy a gyereknevelés -akármennyi gyerekről is legyen szó-, bizony sokat kivesz az emberből. Ha az egyik lurkó autista, akkor ez az állapot kissé bonyolultabbá tudja tenni a mindennapokat. S bár a munkahelyemen is speciális igényű gyerekekkel foglalkozhattam, azért 0-24-ben, még az anyai/apai szív és lélek is elfáradhat. 

Aztán eljöttem a munkahelyemről, s elkezdődött a webáruház megnyitásának megvalósítása, ami a nyitás előtt körülbelül 3 hónapot már felölelt a mindennapjaimból. 

Közben az aggodalom, hogy mi lesz, ha az első osztályt  kezdő Tomikánk mégsem kezdi meg ténylegesen az első osztályt és nekem/nekünk kellene írni és olvasni tanítani. Belegondolni is szörnyű volt.

Aztán aggódni Boti miatt, hiszen kimaradt fél év fejlesztés az életéből. S bár kaptunk anyagot az otthoni fejlesztéshez, s volt egy nagyon alap rálátásom a fejlesztésekre, ahogy iskolában tanító pedagógus, úgy autizmus specifikus gyógypedagógus sem vagyok. 

Aztán jött a Diéta Oázis. Azt mondják, a vállalkozások igen magas százaléka nem éli meg az első évet. Ennek sok oka lehet, például:

  • nincs üzleti terv,
  • nem előzi meg piackutatás a nagy ötlet megvalósítását,
  • nem látja a leendő vállalkozó reálisan a vállalkozás beindításához szükséges pénz mennyiségét,
  • vagy egyszerűen kiég.

Utóbbira még akkor is nagy esély van, ha valaki nem kényszer-, hanem szerelemvállalkozó –Pongor-Juhász Attila-. A Férjem jegyezte meg viccesen egyik nap az autóban:

-Ne félj, eljön az az idő is, amikor végre nullszaldóért fogsz dolgozni napi 10-12 órát!

giphy

Az előző sorok leírása nem panasz részemről!

Hiszen meg tudtam látni a jót a pandémia okozta korlátokban:

  • több időt lehettem a családommal,
  • a webáruházzal álmom válhatott valóra,
  • végül a gyerekek is megkapják a fejlődésükhöz szükséges szakmai segítséget (iskola még van, ovi is működik).

De azért elég fárasztó volt az elmúlt 8,5 hónap -szerintem sokunknak- és azt hiszem ennek köszönhetően, egyre könnyebben kötöttem magammal alkut az étkezéssel kapcsolatban. 

Az elmúlt időszakban csak és kizárólag a webáruházra koncentráltam, elhanyagoltam például a sütést (is), pedig azt nagyon szeretem. Feltölt. Így persze a Finomat másképp is háttérbe szorult, pedig a blog a szívem csücske, szeretek rá írni. Így a héten megígértem magamnak, hogy legalább heti egyszer sütök-főzök valami újat, és megírom ide. Mert boldoggá tesz, kikapcsol. Mert nem szeretnék néhány hónap után kiégni a vállalkozásban.

A briós

Klasszikus brióst készítettem, persze teljes kiőrlésű liszttel és természetes édesítőszerrel. Az elején nagy dilemmám volt, hogy vajon a rászórt édesítő hogyan fog viselkedni, megmarad-e a szemcsés mivoltja, úgy, mint a fehér lisztes-kristálycukros változatnál. Egészen ropogós marad.

Most tettem bele tojást is, hiszen jól sejtettem: egy falat sem sok, annyit sem evett belőle Tomikánk. -Akik esetleg ezt a receptemet olvassák először, azoknak: nagyobbik gyermekünk tojásallergiás-. 

Formázásra a megszokott briós formát választottam. De bátran keressetek rá YouTube-on, számos videó van más-más briósformákra.

Szerintem igazán finom ez a francia eredetű kelt tészta, érdemes az elkészítésére időt szánni, aztán meg persze élvezni minden falatot.

A fotók minőségéért elnézést kérek! Tudjátok, hogy nem vagyok egy nagy fotós, bár a fényképezőgép okosabb nálam az tuti, s mivel egyre hamarabb sötétedik, kevesebb a fény is a konyhánkban. 

briós-finomat-maskepp

Hozzávalók

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt 

90 gramm finomliszt vagy durumliszt 

1 evőkanál zabkorpazabkorpát találtok a Diéta Oázisban is, ide kattintva

1 evőkanál búzasikér -ez elhagyható- búzasikért ide kattintva is vásárolhattok

60 gramm margarin -25%-os zsírtartalmút választottam-

20 gramm természetes édesítőszer + a szóráshoz – természetes édesítőszerek itt

150 ml tej -én állati eredetűt használtam, de szerintem semleges ízű növényivel is működik (cukormentes rizs, zab)

4 gramm szárított élesztő (frissből 20 gramm) – élesztőt itt találtok

1 nagy csipet

1 evőkanál vanília aroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje

2 darab tojássárgája + 1  tojás a kenéshez

Elkészítése

1. Robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, a zabkorpát, a búzasikért, az édesítőszert. 

2. A sót és a szárított élesztőt egymástól távol szórtam a lisztekhez. 

3. Hozzáadtam a tojások sárgáját. Majd a megolvasztott margarint is rácsurgattam. 

4. Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a langyosra melegített tejet az alapanyagokhoz. Nem érdemes egyszerre hozzáönteni ezt a folyadékot, hiszen a lisztek minőségétől/őrlésétől függően változhat a folyadék mennyisége is.

5. Nagyjából 10 perc munka után kikapcsoltam a gépet – lágy, de nem ragacsos tésztát kaptam végeredményül – és enyhén lisztezett felületre borítva átgyúrtam. Lefedtem és 45 percet hagytam kelni.

6. Miután megkelt, hét egyenlő részre osztottam és nagyjából 20 centiméter hosszúra sodortam. Arra érdemes figyelni, hogy ne szakadjon meg a tészta felülete. Ha úgy érezzük sodrás közben, hogy nem tud szép, egyenletes maradni a tészta, akkor egy kicsit tegyük félre pihenni, vagy nagyon picit lisztezzük meg a felületet, ahol dolgozunk vele.

7. Úgy tekertem fel, mint amikor csigát formázunk, ügyelve arra, hogy a közepe ne púposodjon ki -sütés közben így is-úgy is megnő, de ha már feltekerésnél is púpos, akkor nagyon magas lesz-, a legvégét pedig „betűrtem” a csiga alá.

8. Sütőpapíros tepsire rakosgattam őket és újabb 25 percet hagytam nekik kelni.

9. A sütőt bekapcsoltam 180°C-ra.

10. Miután letelt az utolsó pihenési ideje a briósoknak, megkentem őket egy felvert tojással és megszórtam a tetejüket édesítőszerrel.

11. Meleg sütőbe toltam a tepsin megkelt süteményeket és 25 percig sütöttem őket. Természetesen érdemes félidőben rájuk nézni, hiszen sütő teljesítményétől is függ mennyi időre van szükségük.

 
cukormentes-briós-finomatmaskepp

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész briósok súlya 520 gramm lett nekem, ebben 1413 kalória, 53 gramm fehérje, 35 gramm zsír és 205 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 198 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Hírlevél

Szeretnéd megkapni heti egyszer az összes friss cikket/bejegyzést e-mailben? Szívesen értesülnél a Diéta Oázis újdonságairól, cikkeiről a Finomat Másképpen keresztül? Tarts velem hírleveleimben is! Ne aggódj, ha mégsem tetszik, egy kattintással le tudsz iratkozni!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: