briós-teljes-kiőrlésű
Pékáruk Sütemények

Klasszikus briós cukormentesen

Bevezető – Cukormentes briós

Az elmúlt időszakban  az étkezésem nem éppen volt példaértékű. Azt hiszem bátran állíthatom, Mindenki élete, mindennapjai az elmúlt hónapokban így- vagy úgy de megváltozott, eddig meg nem élt nehézségekkel találta szemben magát.

Én egy introvertált ember vagyok, szóval az önkéntes karantént tavasszal nagyon komolyan tudtam venni és betartani, szinte a legkisebb erőfeszítés nélkül. Hatalmas boldogság volt, hogy ugyan home office mellett -akkor még kisgyermeknevelőként dolgoztam-, de együtt ébredhettünk, reggelizhettünk stb. Sikerült az akkor feje tetejére állt életvitelünkben megtalálni a pozitív dolgokat és azokból táplálkozni.

giphy

Azonban az elmúlt időszakban egyre jobban éreztem magamon, hogy kifáradtam. Március 16-tól szeptember 1-ig együtt voltam a gyerekekkel és bár nagy áldásként éltem meg, volt -mint mindennek-  másik oldala is. Nem írok azzal újdonságot, hogy a gyereknevelés -akármennyi gyerekről is legyen szó-, bizony sokat kivesz az emberből. Ha az egyik lurkó autista, akkor ez az állapot kissé bonyolultabbá tudja tenni a mindennapokat. S bár a munkahelyemen is speciális igényű gyerekekkel foglalkozhattam, azért 0-24-ben, még az anyai/apai szív és lélek is elfáradhat.

Aztán eljöttem a munkahelyemről, s elkezdődött a webáruház megnyitásának megvalósítása, ami a nyitás előtt körülbelül 3 hónapot már felölelt a mindennapjaimból.

Közben az aggodalom, hogy mi lesz, ha az első osztályt  kezdő Tomikánk mégsem kezdi meg ténylegesen az első osztályt és nekem/nekünk kellene írni és olvasni tanítani. Belegondolni is szörnyű volt.

Aztán aggódni Boti miatt, hiszen kimaradt fél év fejlesztés az életéből. S bár kaptunk anyagot az otthoni fejlesztéshez, s volt egy nagyon alap rálátásom a fejlesztésekre, ahogy iskolában tanító pedagógus, úgy autizmus specifikus gyógypedagógus sem vagyok.

Az előző sorok leírása nem panasz részemről!

Hiszen meg tudtam látni a jót a pandémia okozta korlátokban:

  • több időt lehettem a családommal,
  • a gyerekek is megkapják a fejlődésükhöz szükséges szakmai segítséget (iskola még van, ovi is működik).

De azért elég fárasztó volt az elmúlt 8,5 hónap -szerintem sokunknak- és azt hiszem ennek köszönhetően, egyre könnyebben kötöttem magammal alkut az étkezéssel kapcsolatban.

A briós

Klasszikus brióst készítettem, persze teljes kiőrlésű liszttel és természetes édesítőszerrel. Az elején nagy dilemmám volt, hogy vajon a rászórt édesítő hogyan fog viselkedni, megmarad-e a szemcsés mivoltja, úgy, mint a fehér lisztes-kristálycukros változatnál. Egészen ropogós marad-e?

Most tettem bele tojást is, hiszen jól sejtettem: egy falat sem sok, annyit sem evett belőle Tomikánk. -Akik esetleg ezt a receptemet olvassák először, azoknak: nagyobbik gyermekünk tojásallergiás, -utólagos megj. : azóta kinőtte Istennek hála :)- -.

Formázásra a megszokott briós formát választottam. De bátran keressetek rá YouTube-on, számos videó van más-más briósformákra.

Szerintem igazán finom ez a francia eredetű kelt tészta, érdemes az elkészítésére időt szánni, aztán meg persze élvezni minden falatot.

A fotók minőségéért elnézést kérek! Tudjátok, hogy nem vagyok egy nagy fotós, bár a fényképezőgép okosabb nálam az tuti, s mivel egyre hamarabb sötétedik, kevesebb a fény is a konyhánkban.

cukormentes-brios-finomat-maskepp

Hozzávalók

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm finomliszt vagy durumliszt

1 evőkanál zabkorpa 

1 evőkanál búzasikér -ez elhagyható-

60 gramm margarin -25%-os zsírtartalmút választottam-

20 gramm természetes édesítőszer + a szóráshoz

150 ml tej -én állati eredetűt használtam, de szerintem semleges ízű növényivel is működik (cukormentes rizs, zab)

4 gramm szárított élesztő (frissből 20 gramm)

1 nagy csipet só

1 evőkanál vanília aroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje

2 darab tojássárgája + 1  tojás a kenéshez

Elkészítése

1. Robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, a zabkorpát, a búzasikért, az édesítőszert.

2. A sót és a szárított élesztőt egymástól távol szórtam a lisztekhez.

3. Hozzáadtam a tojások sárgáját. Majd a megolvasztott margarint is rácsurgattam.

4. Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a langyosra melegített tejet az alapanyagokhoz. Nem érdemes egyszerre hozzáönteni ezt a folyadékot, hiszen a lisztek minőségétől/őrlésétől függően változhat a folyadék mennyisége is.

5. Nagyjából 10 perc munka után kikapcsoltam a gépet – lágy, de nem ragacsos tésztát kaptam végeredményül – és enyhén lisztezett felületre borítva átgyúrtam. Lefedtem és 45 percet hagytam kelni.

6. Miután megkelt, hét egyenlő részre osztottam és nagyjából 20 centiméter hosszúra sodortam. Arra érdemes figyelni, hogy ne szakadjon meg a tészta felülete. Ha úgy érezzük sodrás közben, hogy nem tud szép, egyenletes maradni a tészta, akkor egy kicsit tegyük félre pihenni, vagy nagyon picit lisztezzük meg a felületet, ahol dolgozunk vele.

7. Úgy tekertem fel, mint amikor csigát formázunk, ügyelve arra, hogy a közepe ne púposodjon ki -sütés közben így is-úgy is megnő, de ha már feltekerésnél is púpos, akkor nagyon magas lesz-, a legvégét pedig „betűrtem” a csiga alá.

8. Sütőpapíros tepsire rakosgattam őket és újabb 25 percet hagytam nekik kelni.

9. A sütőt bekapcsoltam 180°C-ra.

10. Miután letelt az utolsó pihenési ideje a briósoknak, megkentem őket egy felvert tojással és megszórtam a tetejüket édesítőszerrel.

11. Meleg sütőbe toltam a tepsin megkelt süteményeket és 25 percig sütöttem őket. Természetesen érdemes félidőben rájuk nézni, hiszen sütő teljesítményétől is függ mennyi időre van szükségük.

cukormentes-briós-finomatmaskepp

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész briósok súlya 520 gramm lett nekem, ebben 1413 kalória, 53 gramm fehérje, 35 gramm zsír és 205 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 198 gramm) lett. Glikémiás indexe nagyjából 20% körüli.

Jó étvágyat!

Fordított lisztaránnyal készült briósok

Mióta nem bírja a hasam -illetve az autoimmun betegségemből adódóan nem bírom hosszabb távon fogyasztani a zömében teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó ételeket- azóta fordítottam a lisztarányokon az étrendemben. 70% fehér liszt és 30% teljes kiőrlésű lett a márvadó a diétámban. Igen, tudom! Ez nem szénhdirátdiéta már, de sajnos nem tudok vele mit kezdeni. Mióta így eszem, nem gyulladt a bélrendszerem, vagy leagalábbis megszűntek a korábbi, napjaimra árnyékot vető tüneteim 🙂 S bár elég sarkalatos, de átgondolva, inkább élek II-es cukrosként, mint sztómazsákkal…

Szóval ehhez a briósrecepthez az alábbi összetevőket adtam:

210 gramm finomliszt

90 gramm teljes kiőrlésű liszt

2 darab tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer + a szóráshoz

120 ml langyos, 1,5%-os tehéntej – még nem próbáltam ennél a receptnél, de szerintem cserélhető növényire-

60 gramm 60%-os zsírtartalmú margarin

4 gramm szárított élesztő

1 evőkanál vanília aroma

 

Elkészítése megegyezik a fent leírtakkal!

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

Az összes, kész briósom súlya 565 gramm lett, amiben nekem 1569 kalória, 46 gramm fehérje, 55 gramm zsír és 211 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 208 gramm) lett benne. Glikémis indexe nagyjából 40% lett.

A formázást ahogy van elrontottam, dőlnek ezek a kis szerencsétlenek mindenfelé. 😀 Sápítoztam körülbelül két percig felettük, de az ízük rendben volt.

cukormentes-brios-finomat-maskepp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: