Tudom, hogy ezt a nagyszerű ételt sertésből szokták elkészíteni, azonban én a szinte álladó időhiány miatt (is) csirkemellből csináltam meg. Ez alkalommal basmati rizzsel tálaltam, de szerintem tésztával, nokedlivel, de még tarhonyával is nagyon finom!
Hozzávalók
900 gramm csirkemell
1 közepes fej hagyma (pucoltam nekem 130 gramm)
350 gramm paradicsom
500 gramm gomba (csiperkét használtam)
300 gramm tejföl (12%-al dolgoztam)
30 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt -természetesen készíthetjük gluténmentes liszttel is)
Körülbelül 500 ml víz
10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
Fűszerek: egy csapott evőkanál petrezselyem, egy csapott teáskanál fehér bors, só, egy csapott kávéskanál őrölt kömény, egy csapott teáskanál kakukkfű és egy csapott teáskanál pirospaprika
Elkészítése
a csirkemellet vékonyabb szeletekre vágtam – a szükséges klopfoljuk -, majd vékonyan sóval és borssal megszórtam őket. Egy teflon alapú serpenyőben 5-10 ml olajon a húsok mindkét oldalát kérgesre sütöttem.
Olajsparyvel szoktam kifújni a teflonom alját minden adag hús sütése előtt, de ha nincs olajspray a konyhánkban, ecsettel történő kikenés is teljesen megfelel.
A maradék olajat ebbe a magasabb falú teflonba öntöttem, amire rátettem az apró kockákra vágott vöröshagymát. Mikor üvegesre párolódtak, rátettem a nagy cikkekre vágott paradicsomokat, majd a tisztított, felszeletelt gombát. Mikor a gomba puhára főtt és kiengedte a levét, csomómentesre kevertem a tejfölt a liszttel. Kimertem a gombás léből a tejfölhöz a hőkiegyenlítés miatt. Végül beleöntöttem a főzőedénybe, rámértem körülbelül 500 ml vizet is. Belerakosgattam a hússzeleteket, időnként megkevertem. A megfelelő sűrűségig főztem. Még melegen rizzsel tálaltam:
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya (köret nélkül) 3019 gramm lett, ebben 1860 kcal, 257 gramm fehérje, 57 gramm zsír és 76 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 59 gramm) lett benne. Ezek csak tájékoztató adatok!
Sertéscombból készítve, barna rizzsel:
Jó étvágyat!
Csirkéből, bulgurral: