gumiarabikum
Alapanyagok

Gumiarábikum, ételed veszélytelen adalékanyaga

 

Bevezető

A héten kezembe került egy cukrász könyv, ahol többek között az alapismeretekről olvasgattam. A könyvet bújva találkoztam a gumiarábikum fogalmával. Eddigi életem során, akárhányszor „találkoztam” ezzel a szóval, a ragasztóra asszociáltam. Nem tévedtem sokat, azonban be kell ismerjem, édeskevés ez az információ erről az anyagról.

Hiszen használják/használták:

  • már az egyiptomiak is használták papiruszok ragasztásához, mumifikáláshoz
  • szintén ragasztóként felhasználták a cigarettagyártás során is
  • a gyógyszeriparban
  • a postai bélyegek hátoldalán
  • és az élelmiszeriparban is (édességek-, sörök-, sport italok-, tortabevonók-, habfixálók-, rágógumik-, és italporok esetében is)
  • a cukrászatban mézesek fényezéséhez és gumicukorkák -zselésítőanyagként- készítéséhez használják fel

De mi is az a gumiarábikum?

Elsősorban Afrikában élő/honos akácia (arabmézgafa) szagtalan, nyálkás, gumiszerű váladéka. – írja a wikipedia.

Az élelmiszeriparban E414 számmal jelölik. Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerekben is biztonsággal felhasználható a kutatások szerint. Igaz, kimutatták, hogy fogyasztása egyes gyógyszerek felszívódását lassíthatja. ¹ Teljesen veszélytelennek számít, bár az arra allergiásoknál allergiás reakciókat válthat ki.

Sok faja él Ausztráliában, Dél -Ázsiában, Észak-Indiában és néhány Dél-Amerikában is megtalálható, azonban a legjobb minőségű gumiarábikum Afrikán belül is, a Szahara térségéről származik.

Nutrition Journal végzett egy kísérletet, amely 120 egészséges nő bevonásával történt. Két csoportra osztották őket, az A csoport 6  héten keresztül napi 30 gramm gumiarábikumot kapott, míg B csoport volt a placebo. Kimutatták, hogy az A csoport nőtagjai között a testzsírszázalék 2,18%-al csökkent. ²

gumiarabikum

Felhasznált irodalom: itt, itt és itt. A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak.

További érdekességek gasztronómia témakörben, ide kattintva olvashatók.

Ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor iratkozz fel a blog hírlevelére és minden hétfőn elküldjük az elmúlt hét friss cikkeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy