Két verzió is olvasható lentebb, egy zsírosabb és egy kevésbé zsírosabb változat. Elsőnek az utóbbival próbálkoztam, finom volt, de nem az igazi. Kevés zsiradékot tettem bele. Második alkalommal nem volt kérdés, számok ide, vagy oda, egy igazán porhanyós állagú tökmagos pogácsát szerettem volna kivenni a sütőből. Jelentem, sikerült!
Tehát aki szereti a tökmagot (szeressétek, egészséges), annak mindenképpen javaslom a lenti recept valamelyikének kipróbálását. Engem, pár a tökmag pirítása közben terjengő illatok rabul ejtettek, bár kétségtelen, imádjuk. Filmnézés közben kedvenc csemegénk, kalóriatartalmával mit sem törődve…
Zsírosabb változat hozzávalói
280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy teljes kiőrlésű tönköly)
120 gramm finomliszt (vagy durumliszt)
15 gramm búzasikér – elhagyható
15 gramm zabkorpa -elhagyható
15 gramm só
100 gramm tökmag (pucolt súly)- azoknak akik nagyon szeretik a tökmagot, akik nem olyan rajongók mint mi, azoknak 50 gramm
7 gramm szárított élesztő (természetesen friss is használható)
140 gramm sütőmargarin (70%-at használtam)
200 ml langyos víz
Elkészítése
a liszteket, a sikért, a sót, a korpát, a szárított élesztőt kimértem robotgépem üstjébe, majd a kéz meleg margarint rákockáztam. Robotgépemet elindítottam, közben pedig feltettem egy teflonba a pucolt tökmagot pirítani.
Mikor megpörkölődtek a szemek, hozzáadtam a margarinos liszthez, majd fokozatosan adagoltam a langyos vizet. A lisztek márkájától függően a víz mennyisége kismértékben eltérhet.
Egy könnyen formázható, lágyabb tésztát kaptam. Konyhapultra borítottam, kézzel átgyúrtam és lefedve 40 percet kelesztettem.
Ismét konyhapultra szedtem a tésztát, meghajtogattam egyszer és körülbelül 4 cm vastagra nyújtottam. Tetejét éles késsel „éppen hogy” bevagdostam, majd egy nagyobb méretű szaggatóval kiszaggattam.
Hideg sütőbe toltam, amit 180°C-ra állítottam és légkeverésen 25 perc alatt megsütöttem. Természetesen ez az idő, minimálisan változhat a sütő teljesítményétől függően.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész pogácsáim súlya 792 gramm lett, ebben 3171 kalória, 94 gramm fehérje, 179 gramm zsír és 270 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 255 gramm) lett benne nekem.
Kevésbé zsíros változat hozzávalói
280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy teljes kiőrlésű tönköly)
120 gramm finomliszt (vagy durumliszt)
15 gramm búzasikér
15 gramm zabkorpa
15 gramm só
100 gramm tökmag (pucolt súly)
7 gramm szárított élesztő (természetesen friss is használható)
70 gramm 25%-os zsírtartalmú margarin
230 ml langyos víz
Elkészítése
a fent leírtakkal megegyezik.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pogácsáim súlya 731 gramm lett, ebben 2257 kalória, 94 gramm fehérje, 78 gramm zsír és 270 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 255 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!
Emília is elkészítette, fotózta és el is küldte. Köszönjük szépen 🙂