albondigas_finomatmaskepp
Húsos ételek

Albondigas, húsgombóc spanyol módra

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Az előző könyvtári látogatásom során, Marianne Kaltenbach Spanyol ételek című könyve került a kezembe, ekkor olvastam életemben először az albondigasról, vagyis a spanyol húsgombócról. Azóta olvasgattam róla –amúgy is nagyon kedvemre való a spanyol ízvilág, halakat leszámítva- és világossá vált számomra, hogy bár a fent említett könyvben nem, de alapvetően ezeket a húsgombócokat paradicsomos mártással szokták enni általában.

Én most bazsalikomos zöldséges-kuszkusszal tálaltam (de készítettem bulgurral, basmati rizzsel is), amit cseppet sem bánok! Mivel egész biztosan állandó vendég lesz a menün, következő alkalommal kipróbáljuk paradicsommártással is.

Az eredeti recept szerint marha-, és sertéshús vagy marha-, és borjúhúst kellett volna felhasználnom, azonban abból főztem, amit itthon találtam, így maradt a sovány sertés darálva.

Hozzávalók

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

150 gramm vöröshagyma

50 gramm lila hagyma

480 gramm sertéshús (darált)

20 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

Összesen 3 darab ’L’-es méretű tojás

7 gramm só és három csipet fekete bors

45 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

50 ml napraforgóolaj a sütéshez

Köretnek 150 gramm szárazon kimért kuszkusz és 250 gramm zöldségkeverék

Elkészítése

a kimért olajon üvegesre pároltam az apró kockára vágott hagymákat. Közben a húst, egy darab tojást, a fűszereket és a zsemlemorzsát alaposan eldolgoztam. Majd ehhez a masszához öntöttem a párolt hagymákat. Egy órára hűtőbe tettem.

Én 25-30 grammos gombócokat formáztam, amiket egyenként megforgattam elsőnek teljes kiőrlésű lisztben, majd a maradék, felvert tojásban. Innen tettem bele a felforrósított napraforgóolajba.

Én mindig megfőzöm a kuszkuszt, de tisztában vagyok vele, hogy erre nem lenne szükség. Hiszen sokan, csak felöntik forró vízzel, megvárják, míg megduzzad a kuszkusz, majd egy villával fellazítják. Én 150 gramm kuszkuszra 300 ml vizet öntöttem, amire 1 púpozott teáskanál bazsalikomot szórtam, illetve ízlés szerint sót. Kis láng felett, fedő alatt körülbelül 4-5 percet főztem, majd egy konyharuhával letakarva a fedőt, hagytam pihenni.

A zöldségkeveréket felöntöttem vízzel -nagyjából 2 dl-, besóztam és addig pároltam, míg a felesleges folyadék eltűnt róla. Majd összekevertem a bazsalikomos kuszkusszal és meglocsoltam összesen 5 ml extra szűz olívaolajjal.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

az albondigasra: a kész, kisült súlya 715 gramm lett, ebben 1617 kalória, 131,7 gramm fehérje, 92,7 gramm zsír és 62,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 57,5 gramm) lett benne nekem.

a köretre: a kész köret súlya 685 gramm lett, ebben 794 kalória, 26,4 gramm fehérje, 5,8 gramm zsír és 150,6 gramm szénhidrát.

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

2 Hozzászólás

  1. Szervusz! Kérdésem lenne. Mégis mennyi sovány sertéshús a fenti mennyiséghez? Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: