Bevezetés
Az előző könyvtári látogatásom során, Marianne Kaltenbach Spanyol ételek című könyve került a kezembe, ekkor olvastam életemben először az albondigasról, vagyis a spanyol húsgombócról. Azóta olvasgattam róla –amúgy is nagyon kedvemre való a spanyol ízvilág, halakat leszámítva- és világossá vált számomra, hogy bár a fent említett könyvben nem, de alapvetően ezeket a húsgombócokat paradicsomos mártással szokták enni általában.
Én most bazsalikomos zöldséges-kuszkusszal tálaltam (de készítettem bulgurral, basmati rizzsel is), amit cseppet sem bánok! Mivel egész biztosan állandó vendég lesz a menün, következő alkalommal kipróbáljuk paradicsommártással is.
Az eredeti recept szerint marha-, és sertéshús vagy marha-, és borjúhúst kellett volna felhasználnom, azonban abból főztem, amit itthon találtam, így maradt a sovány sertés darálva.
Hozzávalók
10 ml olaj
150 gramm vöröshagyma
50 gramm lila hagyma
480 gramm sertéshús (darált)
20 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Összesen 3 darab ’L’-es méretű tojás
7 gramm só és három csipet fekete bors
45 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
50 ml napraforgóolaj a sütéshez
Köretnek 150 gramm szárazon kimért kuszkusz és 250 gramm zöldségkeverék
Elkészítése
a kimért olajon üvegesre pároltam az apró kockára vágott hagymákat. Közben a húst, egy darab tojást, a fűszereket és a zsemlemorzsát alaposan eldolgoztam. Majd ehhez a masszához öntöttem a párolt hagymákat. Egy órára hűtőbe tettem.
Én 25-30 grammos gombócokat formáztam, amiket egyenként megforgattam elsőnek teljes kiőrlésű lisztben, majd a maradék, felvert tojásban. Innen tettem bele a felforrósított napraforgóolajba.
Én mindig megfőzöm a kuszkuszt, de tisztában vagyok vele, hogy erre nem lenne szükség. Hiszen sokan, csak felöntik forró vízzel, megvárják, míg megduzzad a kuszkusz, majd egy villával fellazítják. Én 150 gramm kuszkuszra 300 ml vizet öntöttem, amire 1 púpozott teáskanál bazsalikomot szórtam, illetve ízlés szerint sót. Kis láng felett, fedő alatt körülbelül 4-5 percet főztem, majd egy konyharuhával letakarva a fedőt, hagytam pihenni.
A zöldségkeveréket felöntöttem vízzel -nagyjából 2 dl-, besóztam és addig pároltam, míg a felesleges folyadék eltűnt róla. Majd összekevertem a bazsalikomos kuszkusszal és meglocsoltam összesen 5 ml extra szűz olívaolajjal.
A tzatziki recepjét, ahogyan én készítem, itt találjátok.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
az albondigasra: a kész, kisült súlya 715 gramm lett, ebben 1617 kalória, 131,7 gramm fehérje, 92,7 gramm zsír és 62,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 57,5 gramm) lett benne nekem.
a köretre: a kész köret súlya 685 gramm lett, ebben 794 kalória, 26,4 gramm fehérje, 5,8 gramm zsír és 150,6 gramm szénhidrát.
Jó étvágyat!
Szervusz! Kérdésem lenne. Mégis mennyi sovány sertéshús a fenti mennyiséghez? Köszönöm
Kedves Zsuzsa! Teljesen jogos, javítottam!