kovaszos-gyokerkenyer-finomat-maskepp
Kenyerek és cipók Pékáruk

Kovászos gyökérkenyér

Nem ez az első alkalom, hogy gyökérkenyeret készítek, igaz a korábbi töltött verzió volt, illetve élesztős. Ez a lenti, teljes kiőrlésű kovászt és lassabban felszívódó/összetett szénhidrátokat tartalmaz.

Hogy én, hogyan és kitől tanultam a kovász készítését, ide kattintva olvasható el!

Hozzávalók

300 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm durumliszt vagy finomliszt

250 gramm teljes kiőrlésű kovász

18 gramm só

35 gramm búzasikér – elhagyható-

350 ml langyos víz

5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

Elkészítése

előző este a hűtős kovászomból kivettem 150 grammot. Ezt feletettem 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszttel és 75 ml langyos vízzel. Amit a hűtőbe visszatettem, szintén megettem 100 gramm liszttel és körülbelül 70 ml vízzel. A kivett kovász a konyhapulton hagytam (nem zártam le légmentesen).

Másnap reggel egy nagyon szép kovász látványa fogadott, immár bevetésre készen.

Robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, rá a kovászt, a sót és a sikért. Miközben dolgozott a gép folyamatosan adagoltam a vizet. Amikor a tésztám elvált edényem falától egy nagyobb méretű tálba (aminek van teteje) 5 ml olajat öntöttem és ebben háromszor meghajtogattam a tésztát, méghozzá harmincpercenként. Amikor pihent, lefedtem.

A tészta megformázása következett. Kinyomkodtam téglalap alakúra a kezeimmel, majd felgöngyöltem és a két végét megfogva ellentétes irányban el kezdtem csavarni. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és konyharuhával lefedtem.

Körülbelül 20 percenként néztem rá a tésztára. Amikor az ujjammal megnyomtam a kenyeret, és az szépen visszavette eredeti formáját, készen állt a sütésre.

gyökérkenyér-kovászos-finomat-másképp

200 fokon sütöttem 20 percig, majd további 15 percig 180 fokon. A sütési idő változhat a sütő teljesítményétől függően.

gyökérkenyér


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész kenyerem súlya 1028 gramm lett, ebben 2135 kcal, 95 gramm fehérje, 19 gramm zsír és 369 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 364 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

gyökérkenyér-bélzet-kovászos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy