burgonyas tojas
Egyéb reggeli finomságok

Burgonyás tojás, a spanyolok parasztreggelije

Ha akad egy kis időm, szeretek külföldi receptes oldalakat böngészni, az esetek többségében Mary Berry oldalára is eltévedek. Így találtam rá a spanyol omlett/tortilla receptjére, amit el is készítettem vacsorára, de természetesen reggelire is megállja a helyét. Olvasgattam az ételről és a wikipédia azt írja, alapvetően a tojáson kívül csak burgonyát tartalmaz, sok helyen, ha hagymát is vágnak alá, akkor azt már külön ételként/megnevezéssel tüntetik fel az éttermek étlapjain. Mary tett bele pritamin paprikát is, én most paradicsommal helyettesítettem.

DSCF9125

Nem utolsó sorban ma, március 24-én ünnepli 84-ik születésnapját Mary. Isten éltesse sokáig!

Hozzávalók:

15 ml napraforgóolaj

40 gramm vöröshagyma (egy kisebb fej)

70 gramm burgonya

3 darab L-es méretű tojás (190 gramm nekem)

90 gramm paradicsom (kisebb darab paradicsom)

ízlés szerint só és bors

kenyér

Elkészítése: a 15 ml olajon fedő alatt puhára sütöm az apró kockákra vágott burgonyát, majd mikor puha lett és kapott egy vékony kérget, hozzáadtam a szintén apró kockákra vágott vöröshagymát. Mikor a hagyma is összeesett, a már felvert, sóval-borssal beízesített paradicsomos – tojást is ráöntöttem. Egy fakanál segítségével a széleit kicsit megmozgattam, hogy alá is tudjon folyni a tojásból. Mikor aranybarnára sült az alja, egy tányérra borítottam és visszacsúsztattam a serpenyőbe a sületlen felét. Szelet teljes kiőrlésű kenyérrel tálaltam. Petrezselyemmel szórtam a tetejét.

DSCF9127


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kész ételre: az omlett súlya 313 gramm lett, ebben nekem 548 kalória, 28 gramm fehérje, 38 gramm zsír és 21 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 16 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy