Bevezető – virslis falatkák házi sajtszósszal
Az egyik receptes gyűjtőoldalt böngésztem, amikor megláttam egy összeállítást szilveszterre. Ezek között a receptek között szerepelt a virslis pizzagolyó sajtos mártogatóssal címmel (←kattintható) és tudtam, hogy az év utolsó napjára mindenképpen el kell készítenem.
Abban biztos voltam, hogy a Férjem fogja díjazni ezt a harapnivalót, de jogos reményem volt arra is, hogy a családunk legkisebb tagjai is örömmel szakítanak le egy-egy darabot belőle, mártják meg a sajtos tálkában és jóízűen fogyasztják. Sajnos nem így lett, a hozzáfűzött bizakodásaim gyorsan szertefoszlottak, de nem bánom (a Férjemnek ízlett), legalább a nagyobbikunk kiette a virslis tölteléket a tésztából.
Az eredeti receptben leveles tészta szerepel. Aki úgy érzi belefér alkalmanként/mindig az étkezési szokásaiba/diétájába a bolti leveles tészta, akkor természetesen készítse abból. Én most egy itthon készült teljes kiőrlésű tönköly lisztes tészta mellett döntöttem. A sajtszószt is itthon készítettem, egy jól bevált recept alapján, melynek hozzávalóit és elkészítésének menetét a Cinnamon 4X (←elérhető a recept a névre kattintva) oldalán olvashatjuk.
Hozzávalók
210 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt /vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm durumliszt / vagy finomliszt
5 gramm só
5 gramm zabkorpa
5 gramm búzacsíra
10 gramm friss élesztő
200 ml langyos víz
Töltelék:
1 közepes fej vöröshagyma (80 gramm pucolt súlya nálam)
3 darab virsli (nálam darabja 40 gramm)
ketchup – nálam most cukormentes-
40 gramm reszelt sajt
Sajtszósz a fenti link alapján
Elkészítése
legelsőnek a sajtszószt készítettem el. Az eredeti recepttől csak annyiban tértem el, hogy a liszt nálam durumliszt lett, erős paprikakrém helyett egy teáskanál édes paprikakrémet nyomtam bele. Miután langyosra hűlt hűtőbe tettem, hogy kellően hideg legyen a virslis golyókhoz.
A liszteket, a zabkorpát, a búzacsírát, a sót elkevertem, rámorzsoltam az élesztőt, majd robotgépem segítségével bedagasztottam. A vizet érdemes lassan adagolni, mert a lisztek márkájától függően változhat a folyadék mennyisége. Egy közepes kemény tésztát kaptam, melyet lefedve 40 percig kelesztettem.
Míg pihent a tészta, addig felkockáztam a vöröshagymát, felkarikáztam a virslit (egy virslit 10 részre vágtam) és együtt megpirítottam őket. Lereszeltem a sajtot.
Miután duplájára kelt vékonyra nyújtottam és egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam. Minden korongra nyomtam egy nagyobb csepp ketchupot, tettem egy virslikarikát hagymával és egy csipetnyi sajtot. Óvatosan gombócokat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket koszorú alakban.
Megspricceltem vízzel a tetejüket és hideg sütőbe toltam. A sütőt 180°C-ra állítottam (alsó-felső sütésre) és 20 perc alatt ropogósra sültek.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya 710 gramm lett, ebben nekem 1760 kalória, 77 gramm fehérje, 63 gramm zsír és 216 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 208 gramm) lett.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a sajtszószra: a kész szószom súlya 419 gramm lett, ebben nekem 595 kalória, 28 gramm fehérje, 37 gramm zsír és 38 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 33 gramm) lett.
Jó étvágyat!