Juhtúrós galuska pirított szalonnával

Juhtúrós galuska pirított szalonnával
juhturos_galuska_sztrapacska_finomat_maskepp pinit

Bevezető – Juhtúrós galuska

A receptet olvasva teljes joggal kérdezhetnétek, hogy hát miért nem nevezem ezt az ételt a nevén, azaz sztrapacskának? Mert bizony ez juhtúrós galuska. 😎

Na már most az elmúlt évtizedekben számomra is ez a burgonyás-juhtúrós nokedli volt a sztrapacska. De kiokosodtam a témában és megvilágosodtam, hogy ez a szlovák eredetű étel, a szlovákoknál nem azonos az ottani sztrapacskával.

Náluk a sztrapacska, szintén egy burgonyás galuska/nokedli, azonban savanyított káposztával és hússal kínálják. Míg a nálunk ismert sztrapacska, náluk a juhtúrós galuska. Aztán lehet ezzel nem írtam újdonságot senkinek, akkor elnézést kérek 😬

Na szóval ez egy burgonyás étel, tetején a zsírjára pirított szalonnával, s látni fogjátok még némi tejszínt is tartalmaz. Két szóval: nem alakbarát.

Mennyibe került az elkészítése?

A lenti hozzávalók mennyiségéből szerintem 4 adag (fejenként ~300 gramm) jön ki, s az egész elkészítése (energiaárak számolása nélkül 2023 áprilisában) a ténylegesen felhasznált alapanyagok számolása mellett ~1.400 forintunkba került (szalonna és tejföl nélkül). Szerintem jó, ha van lehetőségünk előtte egy könnyű levest kínálni, valamilyen húsmentest 🙂

S bár talán elsőnek körülményesnek tűnhet az elkészítése, valójában nem az, főleg, ha van robotgépünk és hozzá megfelelő reszelőkésünk is. Nem titkolom, ha a reszelőn kellene lereszelnem a burgonyát – mármint manuálisan-, bizony nagyon ritkán kerülne a heti menüre. Amikor legutóbb a négyoldalú reszelő segítségét vettem igénybe, napokig ápoltam a kezemet (persze, akkor ott valószínűleg, az én ügyetlenségem is hozzájárult).

Készítettem már kenyérszalonnával és császárszalonnával is, szerintem mindkettővel finom. (Egyébként meglátásom szerint bármilyen húsos feltét nélkül is klassz étel, de a hát férfinépsége erősen húspárti 😏)

Úgy olvastam, hogy Szlovákiában is tojás nélkül készítik, szóval jómagam is kihagytam.

Visszakanyarodva az előző gondolatomhoz, szerintem kezdő konyhatündérek is fogjanak hozzá, elvégre nekem is sikerült, vagyis mindenki másnak is fog!

juhturos galuska finomat maskepp 1
Juhtúrós galuska
Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 min Főzési/sütési idő 30 min Teljes Idő 50 perc
Adag: 4 Kalóriák: 1812 (szalonna és tejföl nélkül)
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Az első lépés, hogy felteszünk egy nagy fazék vizet melegedni a galuska kiszaggatásához. 

  2. A burgonyákat meghámoztam és apróbb kockákra vágtam, majd a képen látható reszelőn lereszeltem a robotgépem segítségével. 

    bosh_multifunkcionalis_gep_reszelo_kes

    Na már most én úgy tapasztaltam, hogy amennyiben nem a négyoldalú reszelő legdurvább oldalán gyaluljuk le a burgonyát (attól ugye egyébként jó sok levet is ereszt a krumplink), hanem a robotgépünk legkisebb lyukú reszelőjén reszelünk, akkor érdemes a burgonyát apróbb kockákra vágni lereszelés előtt. Ha nagyobb darabokban tesszük bele, akkor ugyan szép vékony burgonyaszálakat kapunk majd, de hosszúkás alakúakat, szóval a nokedliszaggatásnál nem válik hasznunkra.
  3. A lereszelt burgonyát a 8 gramm sóval megszórtam, átkevertem és nem nagyjából 5 percet hagytam pihenni. Kissé levet eresztett, hozzáadtam a liszteket és átkevertem néhány mozdulattal. Sűrű állagú masszát kell kapjunk. 

    A liszt mennyisége változhat, hiszen ha a krumpli több folyadékot enged, akkor bizony kell még hozzátenni, hogy szaggatható állagú legyen.
  4. A felforrt vízbe kiszaggattam a burgonyás nokedlialapot. 

    Szerintem érdemes próba szaggatást végezni egy pici adaggal, hogy lássuk nem-e esik szét a vízben. Ha igen, adjunk még hozzá lisztet.
  5. A kiszaggatott nokedlit, leszűrve jénaiba tettem és felmelegítettem 1 dl főzőtejszínt, amibe belemorzsoltam, majd alaposan elkevertem egy habverő segítségével a juhtúrót. 

  6. A tejszínes-juhtúrós alapot a burgonyás galuskára öntöttem, átkevertem. A szalonnát zsírjára pirítottam. Tejföllel locsolva, szalonnával szórva, melegen tálaltam. 

    juhturos_galuska_sztrapacska_finomat_maskepp

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 143.6kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 4.88g8%
Telített zsír 0.66g4%
Koleszterin 3.09mg2%
Összes szénhidrát 20.2g7%
Élelmi rost 1.19g5%
Cukrok 0.44g
Fehérje 5.2g11%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti tápanyagtáblázatban (és a weboldalon mindenhol) szereplő adatok/tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó értékek. A táblázatban ~100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek az adatok (tejföl és szalonna nélkül)

Hozzávetőleges glikémiás indexe az ételnek nagyjából 35%.  

Kulcsszavak: cukormentes, húsos fogás, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, tojásmentes

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy