Bevezető – Juhtúrós galuska
A receptet olvasva teljes joggal kérdezhetnétek, hogy hát miért nem nevezem ezt az ételt a nevén, azaz sztrapacskának? Mert bizony ez juhtúrós galuska. 😎
Na már most az elmúlt évtizedekben számomra is ez a burgonyás-juhtúrós nokedli volt a sztrapacska. De kiokosodtam a témában és megvilágosodtam, hogy ez a szlovák eredetű étel, a szlovákoknál nem azonos az ottani sztrapacskával.
Náluk a sztrapacska, szintén egy burgonyás galuska/nokedli, azonban savanyított káposztával és hússal kínálják. Míg a nálunk ismert sztrapacska, náluk a juhtúrós galuska. Aztán lehet ezzel nem írtam újdonságot senkinek, akkor elnézést kérek 😬
Na szóval ez egy burgonyás étel, tetején a zsírjára pirított szalonnával, s látni fogjátok még némi tejszínt is tartalmaz. Két szóval: nem alakbarát.
Mennyibe került az elkészítése?
A lenti hozzávalók mennyiségéből szerintem 4 adag (fejenként ~300 gramm) jön ki, s az egész elkészítése (energiaárak számolása nélkül 2023 áprilisában) a ténylegesen felhasznált alapanyagok számolása mellett ~1.400 forintunkba került (szalonna és tejföl nélkül). Szerintem jó, ha van lehetőségünk előtte egy könnyű levest kínálni, valamilyen húsmentest 🙂
S bár talán elsőnek körülményesnek tűnhet az elkészítése, valójában nem az, főleg, ha van robotgépünk és hozzá megfelelő reszelőkésünk is. Nem titkolom, ha a reszelőn kellene lereszelnem a burgonyát – mármint manuálisan-, bizony nagyon ritkán kerülne a heti menüre. Amikor legutóbb a négyoldalú reszelő segítségét vettem igénybe, napokig ápoltam a kezemet (persze, akkor ott valószínűleg, az én ügyetlenségem is hozzájárult).
Készítettem már kenyérszalonnával és császárszalonnával is, szerintem mindkettővel finom. (Egyébként meglátásom szerint bármilyen húsos feltét nélkül is klassz étel, de a hát férfinépsége erősen húspárti 😏)
Úgy olvastam, hogy Szlovákiában is tojás nélkül készítik, szóval jómagam is kihagytam.
Visszakanyarodva az előző gondolatomhoz, szerintem kezdő konyhatündérek is fogjanak hozzá, elvégre nekem is sikerült, vagyis mindenki másnak is fog!

Juhtúrós galuska pirított szalonnával
Hozzávalók
Elkészítése
-
Az első lépés, hogy felteszünk egy nagy fazék vizet melegedni a galuska kiszaggatásához.
-
A burgonyákat meghámoztam és apróbb kockákra vágtam, majd a képen látható reszelőn lereszeltem a robotgépem segítségével.
Na már most én úgy tapasztaltam, hogy amennyiben nem a négyoldalú reszelő legdurvább oldalán gyaluljuk le a burgonyát (attól ugye egyébként jó sok levet is ereszt a krumplink), hanem a robotgépünk legkisebb lyukú reszelőjén reszelünk, akkor érdemes a burgonyát apróbb kockákra vágni lereszelés előtt. Ha nagyobb darabokban tesszük bele, akkor ugyan szép vékony burgonyaszálakat kapunk majd, de hosszúkás alakúakat, szóval a nokedliszaggatásnál nem válik hasznunkra. -
A lereszelt burgonyát a 8 gramm sóval megszórtam, átkevertem és nem nagyjából 5 percet hagytam pihenni. Kissé levet eresztett, hozzáadtam a liszteket és átkevertem néhány mozdulattal. Sűrű állagú masszát kell kapjunk.
A liszt mennyisége változhat, hiszen ha a krumpli több folyadékot enged, akkor bizony kell még hozzátenni, hogy szaggatható állagú legyen. -
A felforrt vízbe kiszaggattam a burgonyás nokedlialapot.
Szerintem érdemes próba szaggatást végezni egy pici adaggal, hogy lássuk nem-e esik szét a vízben. Ha igen, adjunk még hozzá lisztet. -
A kiszaggatott nokedlit, leszűrve jénaiba tettem és felmelegítettem 1 dl főzőtejszínt, amibe belemorzsoltam, majd alaposan elkevertem egy habverő segítségével a juhtúrót.
-
A tejszínes-juhtúrós alapot a burgonyás galuskára öntöttem, átkevertem. A szalonnát zsírjára pirítottam. Tejföllel locsolva, szalonnával szórva, melegen tálaltam.
Táplálkozási adatok
Adag 4
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 143.6kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 4.88g8%
- Telített zsír 0.66g4%
- Koleszterin 3.09mg2%
- Összes szénhidrát 20.2g7%
- Élelmi rost 1.19g5%
- Cukrok 0.44g
- Fehérje 5.2g11%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti tápanyagtáblázatban (és a weboldalon mindenhol) szereplő adatok/tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó értékek. A táblázatban ~100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek az adatok (tejföl és szalonna nélkül)
Hozzávetőleges glikémiás indexe az ételnek nagyjából 35%.