juhturoval-toltott-csirkemell
Húsos ételek

Juhtúróval töltött csirkemell

 

Bevezető

Ajándékba kaptunk egy nagyobb adag házi juhtúrót, ami átszelte a fél országot, mert Erdélyből érkezett meg hozzánk.  A minap elkészítettem egy sajtos muffin receptet és az egyik Olvasó, Henriette, a blog Facebook oldalára kiposztolta, hogy Ő bizony juhtúró és túró keverékével töltötte meg a muffinokat sajt helyett. Mondhatom nagyon jól néztek ki, ha lesz még juhtúróm én magam is ki fogom próbálni, ha van rá lehetőségetek Ti is tegyétek!

Íme a muffin receptje:

Legfinomabb sajtos muffin, diétára szabva

Visszakanyarodva a főételhez. Kicsit aggódtam, hogy ki fog folyni majd a túró, de szerencsére csak egy-egy darabnál történt „baleset”. Nem fűszereztem be magát a túrót, mert ahogy fentebb említettem házi volt. Igazán erős, jellegzetes de számomra nagyon jó illattal bírt. Kedvenc köretemmel tálaltam, basmati rizzsel, kukoricással.

Untitled design 8

Hozzávalók

1 kg csirkemell

200 gramm juhtúró

Néhány csipet só + a rizshez

Néhány csipet fekete bors

50 gramm  búzaliszt (nálam, most graham)

2  tojás (nekem 90 grammra volt szükségem)

120 gramm teljes kiőrlésű morzsa

napraforgóolaj a sütéshez

10 ml növényi olaj

250 gramm basmati rizs (szárazon mérve)

100 gramm kukorica (nálam mirelit)

500 ml víz

Elkészítése

A csirkemellet szeletekre vágtam, enyhén megklopfoltam őket. Nagyon vékonyan megsóztam és borsoztam (már a túróban is volt só, ezért nagyon figyeltem rá, nehogy sós legyen a végeredmény). A 200 gramm túrót elosztottam és beletekertem a hússzeletekbe. Én a biztonság kedvéért egy-egy hústűvel megszurkáltam őket. Először lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába forgattam a felgöngyölt csirkemelleket.

A zsiradékot feltettem melegedni és mikor felforrósodott belerakosgattam a húsokat. Miután minden oldalukat sütöttem néhány percig, papírtörlővel bélelt tányérra rakosgattam, hogy a maradék zsiradék is le tudjon csepegni róluk.

juhturoval-toltott-csirke

Mindeközben egy lábosba kimértem 10 ml olajat, amire rámértem a 250 gramm basmati rizst. Addig melegítettem a rizsszemeket az olajjal, míg kaptak egy enyhe barnás színt. Majd felöntöttem 500 ml vízzel és fedő alatt, alacsony hő fölött tovább főztem. A kukoricát is feltettem nagyon kevés vízzel főni. A rizst már akkor levettem a tűzről, mikor még egy minimális folyadék volt a tetején. Megsóztam, a kész kukoricát ráöntöttem és fedőt rátéve félretettem pihenni, hogy tovább tudjanak duzzadni a rizsszemek.

! Alapvetően nem sűrűn szoktam bő zsiradékban sütni, most ennél az ételnél azt gondoltam, mégis jobb választás lesz. A napi zsírbevitelre ügyelve, azonban szerencsésebb a panírozás után, inkább sütőpapíros tepsibe rakosgatni és extra zsiradék nélkül kisütni őket, következőnek így is ki fogom próbálni!


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a juhtúrós csirkére: az ételem kész súlya 1362 gramm lett, ebben nekem 2928 kalória, 290 gramm fehérje, 139 gramm zsír és 109 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 106 gramm) lett.

a kukoricás basmati rizsre: a kész ételem súlya 771 gramm lett, ebben nekem 1060 kalória, 23 gramm fehérje, 14 gramm zsír és 208 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is) lett.

Jó étvágyat!

DSCF9515

2 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: