Bevezető – Kakaós kuglóf
A kuglóf igazándiból egy kalácstészta, amely hivatalosan egy kúpos alakú formában kerül kisütésre. Tésztájába eredetileg tettek mazsolát, 10-15 centiméter magasnak kell lennie a tankönyv szerint. Maga a sütemény és a szó is német eredetű, bár egyes elméletek szerint a franciák is magukénak vallják ezt a finomságot. *
Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
30 gramm búzasikér
25 gramm friss élesztő
60 gramm margarin
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer + a szóráshoz
csipet só
380 ml langyos tej + körülbelül 10 ml a kenéshez
a tészta egyik felébe összesen 10 gramm holland kakaó
egy vékony szelet margarin a forma kenéséhez ha szükséges
Elkészítése
- A tejet és a kakaóport leszámítva minden hozzávalót egy tálba vagy a robotgép üstjébe mérjük, ügyelve arra, hogy az élesztő és a só ne érintkezzen közvetlenül (a tál két külön oldalára helyezzük el őket).
- Fokozatosan adagolva öntjük a száraz alapanyagokhoz a langyos tejet, hiszen a fent leírt mennyiség a liszt minőségétől lehet picit több vagy kevesebb. Egy lágy, ugyanakkor nem ragadós tésztát kell(ene), hogy kapjunk.
- Mikor úgy látjuk készen vagyunk a tészta felét kivesszük, a másikhoz pedig hozzákeverjük a 10 gramm holland kakaóport (elképzelhető, hogy szükséges némi folyadék ahhoz, hogy a tésztába egyenletesen bele tudjuk dolgozni, én ez esetben minimális vizet használok).
- Majd lefedve 30 percet kelesztjük. Ha megkelt, a két tésztát hosszúkás alakúra formázzuk és a két szárát megcsavarjuk, ezt a csavart tésztát helyezzük be a már kikent formánkba. Újabb 20 percet hagyjuk pihenni.
- Mielőtt sütőbe tolnánk, egy ecset segítségével megkenjük/locsoljuk vékonyan tejjel és megszórjuk pár csipet 4édessel/édesítőszerrel. Előmelegített sütőben, közepes lángon~ 180°C-on, nagyjából 35 perc alatt megsütjük.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kuglófom súlya 790 gramm lett, ebben 2420 kalória, 103,2 gramm fehérje, 56,3 gramm zsír, 349,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 344,5 gramm) lett benne nekem. Én 0,1%-os tehéntejet használtam.
Jó étvágyat! 🙂
Elkészítettem fordított lisztarányokkal is: 150 gramm finomliszt és 350 gramm graham liszttel is.