Bevezető – Alfredo csirke
A recepttel a Tasty alkalmazásában találkoztam elsőnek, és a videót megnézve rögtön tudtam, hogy be kell iktassam a heti menünkbe. Némileg változtattam a recepten, mert
- parmezán helyett egyszerű trappistát használtam (persze egyértelműen finomabb lett volna parmezánnal, azonban a havi költségvetésünkre is gondolom kellett, sima trappistát vásárolni is lassan-lassan úri huncutság kategória jelenleg 🫣 )
- ugyan az eredeti receptben leírtak szerint, én is vajat használtam, de csak azért mert egy korábban eltervezett süteményhez kifejezetten vajra lett volna szükségem (amúgy valószínűleg maradtam volna az olajnál/margarinnál)
- tésztából durumra esett a választásom, hiszen egy lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmazó tésztafélét szerettem volna köretnek, bár ennyi zsír mellett, mint amennyi ebben az ételben akad, talán nem is számított volna…
- a fokhagymás besamelhez búzaliszt helyett, -gluténmentes- étkezési keményítőt használtam, így maga a szószos-húsos feltét gluténmentes. Tehát pedáns, gluténtól megtisztított konyhában, gluténmentes tésztával készítve kínálhatjuk ezzel az étellel „érzékeny” barátainkat/rokonainkat. ( Szafi tészták, It is us Kittis, ha nem fontos, hogy lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmazzon a tésztánk, akkor akár Civita tészták is stb.) Az étkezési keményítőt természetesen le lehet cserélni bármilyen gluténmentes lisztre, egyéb keményítőre -teljesség igénye nélkül-:
- rizsliszt
- kölesliszt
- tápióka-, borsókeményítő
- kukoricaliszt
- hajdinaliszt stb.
Szóval, azt kell írjam, hogy családunk legfiatalabb tagját leszámítva, mindenkinek ízlett az alfredo csirke. Talán Botit is csak az tántorította el az elfogyasztásától, hogy bizony fokhagymás a szósz. És valljuk be őszintén: egy bizonyos kor alatt, nem egy vonzó íz 🙂 Teljesen szubjektív: de meglátásom szerint ez az étel kifejezetten frissen finom. Elkészítése után, órákkal később a szószt magába szívja a tészta és bár mi megettük úgy is, frissen/melegen sokkal jobb volt.
Mióta elkezdődött az iskola -és ugye idén Boti is megkezdte a nagybetűs első osztályt-, örülök, ha gyorsan elkészíthető ételeket sikerül találnom. Persze vannak kivételek, de azért a csirkés ételek jellemzően ebbe a kategóriába sorolhatóak.
Kezdők is bátran kezdhetik ezzel a főétellel konyhatündér pályafutásukat, nem fognak csalódni. Egész évszakban készíthető, semmilyen idény gyümölcs/zöldség nem szükséges hozzá.
A teljes ételem súlya 2455 gramm lett, úgy reméltem, hogy 6 adag étel lesz belőle (ez nagyjából 400 grammnyi alfredo per tányér). Ez jelenlegi (2022 szeptember) árak mellett durván 3.700 forintunkba került, csak az alapanyagok tekintetében (tehát energiával nem számoltam, természetesen a munkaerő-, és egyéb járulékos költségeket sem kellett számba vennem).
De mitől alfredo?
A wikipedia szerint Alfredo Di Lelio olasz szakácsnak köszönhetjük az ételt. 1892-ben kezdte szakács pályafutását az édesanyja, Angelina által vezetett, Rómában található étteremükben. A drága Alfredo az 1900-as évek elején, első gyermekük születését követően úgy döntött, lenyűgözi feleségét egy tál különlegességgel, így megalkotta a fettuccine all’Alfredo nevű ételt. Akkoriban ez fettucine tésztából, parmezán sajtból és vajból állt.
Aztán az 1920-as/1930-as években már Amerikába is eljutott a parmezános-vajas fettuccine híre. Az Olive Garden étteremláncnak köszönhetően vált igazán népszerűvé az étel, igaz, ők már más alapanyagokkal variálva is piacra dobták. Így a garnélarákos, csirkehúsos, fokhagyma szószos változatok is elterjedtek.
Tehát hivatalosan az eredeti recept alapján fettuccini tésztával kell(ene) készíteni, azonban én pennével főztem meg. Bátran válasszatok mellé penne helyett fettuccinit.
![Alfredo csirke durum pennével 2 alfredo-fettuccine-](https://i0.wp.com/www.finomatmaskepp.hu/wp-content/uploads/2022/09/pexels-marina-leonova-9407166.jpg?resize=768%2C1024&ssl=1)
Alfredo csirke durum pennével
Hozzávalók
Elkészítése
-
Megmostam és felkockáztam a csirkemellet. Felolvasztottam serpenyőmben 40 gramm vajat és rátettem a csirkedarabokat. Megszórtam fél teáskanál bazsalikommal, fél teáskanál oregánóval, 6 gramm sóval, 1 teáskanál pirospaprikával, köménnyel és borssal. Addig sütöttem a húst, míg vékony kérge nem lett.
-
Majd az átsült csirkét tálba szedtem és a maradék 40 gramm vajat ismét felforrósítottam a serpenyőben, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát. Ráöntöttem 4 dl hideg tejet, majd a maradék 1 dl tejben, csomómentesre kevertem a keményítőt. Majd a meleg tejhez öntöttem és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem. Hozzászórtam a maradék fűszereket (fél teáskanál oregánót, fél teáskanál bazsalikomot, 5 gramm sót) és reszelt sajtot.
Ha úgy érzitek túl sűrű lett a szósz, akkor bátran öntsetek még hozzá lazítás céljából tejet! -
Mindeközben feltettem egy nagy fazék vizet melegedni. Amint forrni kezdett a víz, beleöntöttem a pennét és 10-13 perc alatt készre főztem. Szűrő segítségével leszűrtem, ízlés szerint sóztam.
-
A megfőtt pennét, a fokhagymás besamelt és a csirkét összekevertem és forrón tálaltam.
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 172kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 4.8g8%
- Telített zsír 2.58g13%
- Koleszterin 36.11mg13%
- Nátrium 199.5mg9%
- Kálium 208.8mg6%
- Összes szénhidrát 17.3g6%
- Élelmi rost 0.45g2%
- Cukrok 1.45g
- Fehérje 13.9g28%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek és tájékoztató/hozzávetőleges értékek!
Irányadó glikémiás indexe 10% körüli lett.