Talán elsőre furcsának tűnhet az alma, a dió és a csirke párosítása, de az első falat után minden kétely el fog oszlani. Szerintem ezek az alapanyagok jól passzolnak egymáshoz, sőt következő alkalommal az alma helyett, vagy mellé körtét is fogok tenni. Gyorsan el lehet készíteni, teljes kiőrlésű tésztával is remek végeredményt fogunk kapni –sőt-!
Hozzávalók:
20+10 ml extra szűz olívaolaj
550 gramm csirkemell
100 gramm tisztított vöröshagyma
200 gramm paradicsom
200 gramm tisztított alma
60 gramm kígyóuborka
350 gramm 12%-os tejföl
200 gramm trappista sajt
500 gramm szárazon mért durum száraztészta (nálam ez esetben orsó)
Fűszerek: só, fehér bors, rozmaring és bazsalikom, 1 evőkanál citromlé, 5 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
Tálaláshoz pirított dió
Elkészítése: a vékony szeletekre vágott vöröshagymát üvegesre pároltam 20 ml extra szűz olívaolajon, majd rátettem a megtisztított kockára vágott csirkemellet. Sóval, fehér borssal és rozmaringgal fűszereztem. Míg a csirkemell elkészült, addig felkockáztam a paradicsomokat, az uborkát, az almát és a sajtot. Feltettem főni a tésztát. Miután kifőtt a tészta, a maradék 10 ml extra szűz olívaolajjal meglocsoltam, egy csapott evőkanál bazsalikommal megszórtam, majd ráöntöttem a felkockázott zöldségeket, almát és sajtot. A tejfölben elkevertem ízlés szerint sót, bazsalikomot, fehér borsot, 1 evőkanál frissen facsart citromlevet és az édesítőszert. A kikevert, fűszeres tejfölt szintén ráöntöttem a zöldséges tésztámra, majd alaposan elkevertem.
Tálaláskor megszórtam enyhén pirított diószemekkel.
Tápanyagértékek (dió nélkül): a kész salátám súlya 2674 gramm lett, ebben 3663 kalória, 223,9 gramm fehérje, 117,5 gramm zsír és 413,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 388,3 gramm –a paradicsomra és uborkára nem számoltam szénhidrátot-) lett benne.
Jó étvágyat!