Bevezető
Nagyon szeretek pácolt húsokkal dolgozni, mert „szakaszosan” lehet őket elkészíteni. Gyerekek mellett nekem nagyon fontos, hogy finomat és az esetek többségében gyorsan elkészíthető ételeket tudjak az asztalra tenni. Meglátásom szerint ez is ilyen. Előző este 20 perc, másnap szintén ennyi időráfordítást igényelnek a legtöbbször, aztán mehet is a sütőbe. S míg a sütő dolgozik, ezer s más dolgot lehet csinálni.
A lenti recept valójában egy nagyon egyszerű, mondhatni hagyományos étel. Amiért most mégis megosztom ezt Veletek az a pác, amiben álltak a csirkecombok.
Hozzávalók a páchoz
150 gramm cukormentes ketchup
50 gramm mustár
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
½ evőkanál bazsalikom
¼ teáskanál bors
1 evőkanál petrezselyem
3 gramm só
20 ml olaj (nálam most repce, de bármilyen egyéb jó temrészetsen)
1400 gramm csirkecomb
180 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
1 kg mogyoróburgonya
opcionális: gyümölcsök
Hozzávalók a paradicsomsalátához
450 ml hideg víz
25 ml fokhagymás ecet
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
250 gramm paradicsom
40 gramm vöröshagyma
10 gramm fokhagyma
3 csipet só
Elkészítése
- Az elkészítést megelőző este megtisztítottam a csirkecombokat, majd összeállítottam a pácot. Rákanalaztam és alaposan beleforgattam a húsokat. Lefedtem és hűtőszekrénybe tettem őket egy éjszakára.
- Még ezen az estén elkészítettem a paradicsomsalátát is: a hideg vízbe kimértem az ecetet, az édesítőszert, a sót. Nagyon vékonyra felkarikáztam a vörösha
gymát, illetve a paradicsomokat is. A fokhagymát megtisztítottam és negyedelve a salátához adtam. Lefedve szintén hűtőbe tettem a másnapi fogyasztásig.
- Másnap tepsibe rakosgattam a combokat és fóliával lefedve 40 percig 180°C-on sütöttem őket légkeverésen, majd a fóliát levéve rárakosgattam a gyümölcsöket és további 20 percig sütőbe toltam.
Imádom a sült gyümölcsöket, leírhatatlanul finomnak találom sülve a banánt, az őszibarackot és az almát. Ha nem idegenkedtek tőle, és eddig nem tettétek, próbáljátok ki!
Közben a sütési idő letelte előtt 25 perccel a mogyoróburgonyákat is betettem a husik mellék. A hűtőben pihent salátával tálaltam.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
A combokkal kapcsolatosan sajnos nem tudok most tápanyagértékekkel szolgálni Nektek, ugyanis elfelejtettem lemérni, s ez már csak akkor jutott eszembe, amikor kiporcióztam a tányérokra.
Mogyoróburgonya irányadó tápanyagértékei: én mirelit termék után nyúltam, amely esetében a megsült súly 930 gramm lett, amiben nekem 1680 kalória, 20 gramm fehérje, 65 gramm zsír és 235 gramm szénhidrát lett.
A paradicsomsaláta kész súlya 795 gramm lett, ebben nekem 93 kalória, 4 gramm fehérje, 1 gramm zsír és 17 gramm szénhidrát lett.
Jó étvágyat!