vagdalt-coleslaw-sütőtök
Húsos ételek

Vagdalt sütőtökös burgonyával coleslaw salátával

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Bevezető

Ez egy fantasztikusan finom étel,  szerintem egy ünnepi asztalon is méltó helye lenne. Garantálom, hogy a friss salátával, a sütőben sült, s ezáltal zsírban szegény burgonyával,  valamint az omlós sütőtőtökkel szinte bárkit le lehet  venni a lábáról ezzel a fogással.

Az Ízparancsolat első, őszi számában írtam már róla, hogy miért is érdemes sűrűn sütőtököt fogyasztanunk. Ha esetleg nem olvastad, tudd:

  • hogy például gazdag A vitaminban
  • rostban gazdag
  • alacsony kalóriatartalmú zöldség

A salátába került káposzta és sárgarépa nyersen, így egy

  • C vitaminban
  • K vitaminban
  • A vitaminban gazdag fogás is került az asztalunkra.

sütőtök-zöldségek Kép forrása: pixabay.com (Sabrina Ripke)

A burgonyát apró kockákra vágtam és némi zsiradék és fűszerezés mellett sütőben sütöttem meg, így zsírban szegényebb változata készült el. A vagdaltba nem került tojás, hogy a nagyobbik gyermekünk is ehessen belőle.

Hozzávalók

A vagdalthoz

1 kg darált sertés hús – ha van rá lehetőség, akkor zsírban szegény húst válasszunk-

200 gramm teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle

13 gramm só

1 evőkanál pirospaprika – édes –

1 teáskanál őrölt kömény

1 kisebb fej vöröshagyma

1 evőkanál zsiradék – nálam napraforgóolaj-

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer – széles választék ide kattintva, a Diéta Oázisban

½ teáskanál őrölt, fekete bors

Coleslaw salátához

700 gramm fejes káposzta -kisebb fej-

200 gramm sárgarépa – 2 nagy szál-

150 gramm alma – 3 kisebb darab-

50 gramm hagyma -1 darab kisebb fej-

300 gramm majonéz -ha lehet akkor light és cukormentes-

300 gramm tejföl -12%-os-

5 gramm só

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

2 evőkanál fokhagymás ecet

pár csepp citromlé

Körethez

1300 gramm burgonya

700 gramm sütőtök

só és pirospaprika ízlés szerint

2 evőkanál zsiradék – nálam napraforgóolaj-

vagdalt-coleslaw

Elkészítése

A vagdalt és a köret

1. legelsőnek apró kockákra vágtam a vöröshagymát és egy evőkanálnyi zsiradékon üvegesre pároltam

2. majd 200 gramm teljes kiőrlésű kenyeret vízbe áztattam

3. a darált húsra öntöttem a párolt vöröshagymát, a vízből kivett és alaposan kinyomkodott pékárut és megszórtam sóval, borssal, édesítőszerrel, pirospaprikával és köménnyel.

4. alaposan eldolgoztam és egy hosszúkás -vekni alakú- formába nyomkodtam a masszát.

5. majd meghámoztam a burgonyákat és apróbb kockákra vágtam őket. 

6. egy nagy tálba öntöttem a krumplikockákat, meglocsoltam 2 evőkanálnyi olajjal, megszórtam 8 gramm sóval és 1 evőkanálnyi  pirospaprikával. Alaposan átkevertem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem őket.

7. gondosan megmostam a sütőtököt és nagyjából ujjnyi vastag szeletekre vágtam -mindenki nagyon vigyázzon a sütőtök felvágásakor az kezei épségére!-

8. a burgonyák mellé rakosgattam a szeletelt sütőtököt. Enyhén megszórtam sóval és borssal. 

9. mindent lefedtem alufóliával.

10. 200°C-os előmelegített -légkeveréses- sütőbe toltam mindent -egy tepsit alulra és egyet felülre-. 25 perc után levettem a fóliákat és visszább vettem a hőmérsékletet 180°C-ra. 

Coleslaw – amerikai káposztasaláta

1. a káposzta külső leveleit leszedtem, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem

2. így tettem a sárgarépákkal és almákkal is -hivatalosan julienne darabolással, vagyis gyufaszál formára kellene vágni-, 

3. nagyon apró kockákra vágtam a vöröshagymát és tényleg csak egy kisebb fejjel használtam fel, mert ha a saláta áll egy éjszakát a hűtőben, másnapra igen erőssé válhat benne a vöröshagyma

4. a majonézt, a tejfölt, a sót, az édesítőszert és a fokhagymás ecetet, némi citromlével alaposan elkevertem és a reszelt zöldségekre öntöttem

5. alaposan átkevertem és fogyasztásig hűtőbe tettem


fejes-káposzta-finomat-maskepp
Forrás: pixabay.com (RitaE)

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a vagdaltom a kész súlya 1143 gramm lett, ebben nekem 2295 kalória, 234 gramm fehérje, 99 gramm zsír és 100 gramm szénhidrát – a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 89 gramm- lett. 

a coleslaw saláta súlya 1700 gramm lett, ebben nekem 1668 kalória, 27 gramm fehérje, 110 gramm zsír és 120 gramm szénhidrát -a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is ennyi- lett.

a kész sütőtök súlya 580 gramm lett, ebben nekem 560 kalória, 11 gramm fehérje, 4 gramm zsír és 116 gramm szénhidrát lett.

a kész sült krumpli súlya 842 gramm lett, ebben nekem 1205 kalória, 26 gramm fehérje, 20 gramm zsír és 247 gramm szénhidrát -a szénhidrátdiéta szabályai szerint is ennyi- lett.

Jó étvágyat!

Hírlevél

Tartsatok velem a hírleveleimben is!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

2 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: