Bevezető
Ez egy fantasztikusan finom étel, szerintem egy ünnepi asztalon is méltó helye lenne. Garantálom, hogy a friss salátával, a sütőben sült, s ezáltal zsírban szegény burgonyával, valamint az omlós sütőtőtökkel szinte bárkit le lehet venni a lábáról ezzel a fogással.
Az Ízparancsolat első, őszi számában írtam már róla, hogy miért is érdemes sűrűn sütőtököt fogyasztanunk. Ha esetleg nem olvastad, tudd:
- hogy például gazdag A vitaminban
- rostban gazdag
- alacsony kalóriatartalmú zöldség
A salátába került káposzta és sárgarépa nyersen, így egy
- C vitaminban
- K vitaminban
- A vitaminban gazdag fogás is került az asztalunkra.
Kép forrása: pixabay.com (Sabrina Ripke)
A burgonyát apró kockákra vágtam és némi zsiradék és fűszerezés mellett sütőben sütöttem meg, így zsírban szegényebb változata készült el. A vagdaltba nem került tojás, hogy a nagyobbik gyermekünk is ehessen belőle.
Hozzávalók
A vagdalthoz
1 kg darált sertés hús – ha van rá lehetőség, akkor zsírban szegény húst válasszunk-
200 gramm teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle
13 gramm só
1 evőkanál pirospaprika – édes –
1 teáskanál őrölt kömény
1 kisebb fej vöröshagyma
1 evőkanál zsiradék – nálam napraforgóolaj-
1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer – széles választék ide kattintva, a Diéta Oázisban
½ teáskanál őrölt, fekete bors
Coleslaw salátához
700 gramm fejes káposzta -kisebb fej-
200 gramm sárgarépa – 2 nagy szál-
150 gramm alma – 3 kisebb darab-
50 gramm hagyma -1 darab kisebb fej-
300 gramm majonéz -ha lehet akkor light és cukormentes-
300 gramm tejföl -12%-os-
5 gramm só
5 gramm négyszeres erejű édesítőszer
2 evőkanál fokhagymás ecet
pár csepp citromlé
Körethez
1300 gramm burgonya
700 gramm sütőtök
só és pirospaprika ízlés szerint
2 evőkanál zsiradék – nálam napraforgóolaj-
Elkészítése
A vagdalt és a köret
1. legelsőnek apró kockákra vágtam a vöröshagymát és egy evőkanálnyi zsiradékon üvegesre pároltam
2. majd 200 gramm teljes kiőrlésű kenyeret vízbe áztattam
3. a darált húsra öntöttem a párolt vöröshagymát, a vízből kivett és alaposan kinyomkodott pékárut és megszórtam sóval, borssal, édesítőszerrel, pirospaprikával és köménnyel.
4. alaposan eldolgoztam és egy hosszúkás -vekni alakú- formába nyomkodtam a masszát.
5. majd meghámoztam a burgonyákat és apróbb kockákra vágtam őket.
6. egy nagy tálba öntöttem a krumplikockákat, meglocsoltam 2 evőkanálnyi olajjal, megszórtam 8 gramm sóval és 1 evőkanálnyi pirospaprikával. Alaposan átkevertem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem őket.
7. gondosan megmostam a sütőtököt és nagyjából ujjnyi vastag szeletekre vágtam -mindenki nagyon vigyázzon a sütőtök felvágásakor az kezei épségére!-
8. a burgonyák mellé rakosgattam a szeletelt sütőtököt. Enyhén megszórtam sóval és borssal.
9. mindent lefedtem alufóliával.
10. 200°C-os előmelegített -légkeveréses- sütőbe toltam mindent -egy tepsit alulra és egyet felülre-. 25 perc után levettem a fóliákat és visszább vettem a hőmérsékletet 180°C-ra.
Coleslaw – amerikai káposztasaláta
1. a káposzta külső leveleit leszedtem, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem
2. így tettem a sárgarépákkal és almákkal is -hivatalosan julienne darabolással, vagyis gyufaszál formára kellene vágni-,
3. nagyon apró kockákra vágtam a vöröshagymát és tényleg csak egy kisebb fejjel használtam fel, mert ha a saláta áll egy éjszakát a hűtőben, másnapra igen erőssé válhat benne a vöröshagyma
4. a majonézt, a tejfölt, a sót, az édesítőszert és a fokhagymás ecetet, némi citromlével alaposan elkevertem és a reszelt zöldségekre öntöttem
5. alaposan átkevertem és fogyasztásig hűtőbe tettem
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a vagdaltom a kész súlya 1143 gramm lett, ebben nekem 2295 kalória, 234 gramm fehérje, 99 gramm zsír és 100 gramm szénhidrát – a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 89 gramm- lett.
a coleslaw saláta súlya 1700 gramm lett, ebben nekem 1668 kalória, 27 gramm fehérje, 110 gramm zsír és 120 gramm szénhidrát -a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is ennyi- lett.
a kész sütőtök súlya 580 gramm lett, ebben nekem 560 kalória, 11 gramm fehérje, 4 gramm zsír és 116 gramm szénhidrát lett.
a kész sült krumpli súlya 842 gramm lett, ebben nekem 1205 kalória, 26 gramm fehérje, 20 gramm zsír és 247 gramm szénhidrát -a szénhidrátdiéta szabályai szerint is ennyi- lett.
Jó étvágyat!
Hírlevél
Tartsatok velem a hírleveleimben is!
[…] Vagdalt sütőtökös burgonyával coleslaw salátával […]
[…] Vagdalt sütőtökös burgonyával coleslaw salátával […]