rakott-gombas-palacsinta
Húsmentes ételek

Rakott gombás palacsinta

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Bevezető

Húsmentes napok nagyszerű választása lehet. Friss salátával, zöldségekkel igazán laktató fogás. Húst és tojást nem, de tejterméket tartalmaz!

A palacsintatésztába nem tettem tojást, hogy a nagyobbik gyermekünk, Tomikánk is ehessen a palacsintából.

Valójában egy sűrű, szaftos gombapörköltet főztem, amit rétegezve a palacsintával tepsibe rakosgattam, majd sajtos-tejföllel locsoltam. Végtelenül egyszerű, és hihetetlenül finom. Nem szárad ki a sütés során, hidegen is fogyasztható, így nyáron is jól tud esni egy forró napon!

Háttérsztori - viszlát 70%-30%-os arány

A blogon szereplő összes recept, ahol liszt került felhasználásra, legalább 70%-ban tartalmaz teljes kiőrlésű búzalisztet és a maradék 30%-ban valamilyen gyorsabb felszívódású, fehér társát.

Azonban ebben a receptben -és innentől kezdve minden esetben- ez az arány változni fog a fehér lisztek javára. Még most is kísérletezgetek.

Teljesen jogos a kérdés: hogy miért?

Hogy teljes képet adhassak a döntésemről, vissza kell kanyarodjak egészen egy 2016-os cikkemig, ahol arról írtam, hogy colitis ulcerosa-val diagnosztizáltak.

Nincs mit szépíteni, én ezzel nem sokat foglalkoztam.

Elmentem az előírt szűrővizsgálatokra, rendszeresen jelentkeztem a gasztroenterológusomnál. Ha úgy igazán fellángolt, szenvedtem. De rostban szegény táplálkozás és az antibiotikum mindig helyre tudott hozni.

Én soha sem foglalkoztam azzal, hogy kellene bármiféle diétát tartanom a colitis miatt.

Ha nincs aktív státuszában a betegség, egészen jól vagyok, életminőségem nem mondható 100%-nak, de vagyogatok. És én (mi) ezzel így élek lassan ötödik éve.

Aztán elmentünk idén a Balatonra, és a cukormentességre ugyan igyekeztem figyelni, de semmiféle teljes kiőrlésű búzalisztes termék nem került a tápcsatornámba. Nem szándékosan, csupán így alakult. És megszűnt minden! colitis okozta, látható/érezhető tünetem!

Kísérletezésbe kezdtünk a nyaralásból hazaérve. Ismét teljes kiőrlésű lisztet használtam sütés-főzés után és a mindennapos apróbb kellemetlenségek újra jelentkeztek.

Itt döntöttük el, hogy addig csökkentem vissza a teljes kiőrlésű liszt - alapanyagok arányát, amíg ismét nem leszek tünetmentes.

Persze, jött akkor a kérdés: mi lesz a szénhidrátdiétával?

Hiszen mindannyian jól tudjuk, az bizony többek között a lassú felszívódású szénhidrátokról, a magas rosttartalomról szól.

Nem eszek zömében teljes kiőrlésű lisztes dolgokat, de hozzáadott rosttal sem lassíthatok huzamosan, mert

  • egy felnőtt, ajánlott napi rostbevitele a jelenlegi ajánlások alapján 25-35 gramm.
  • én nyugalmi állapotban 20 grammot ehetnék naponta (eddig is tudtam, csak most már komolyan veszem).

Jelenleg lavírozok a vízben oldódó (pl: gyümölcsök, zabkopra) és a vízben nem oldódó rostok (pl.: búzakorpa, hüvelyes zöldségek) helyes elosztása és úgy egyáltalán a napi 20 grammos rostbevitel elosztása kapcsán. Meg persze, hogy a tányéromon lévő étel felszívódása ne legyen túl gyors.

Amit ugye nem tudok ellenőrizni, mert még nem vagyok cukorbeteg -remélem azért így is marad- és hiába mérek étkezés után két órával, ha jó az eredmény, nem tudhatom mennyi inzulin kellett hozzá a szervezetemnek.

Ami biztos:

  • nem tolerálom jól a teljes kiőrlésű búzalisztet
  • nem adhatok az ételeimhez, felszívódásuk lassítására sok rostot
  • zsírral tudnék, de nem akarok lassítani!

Amit tehetek:

  • amennyit csak lehet mozgok: javul az állóképesség, ami egy colitis okozta fellángolásos állapotban nagyon fontos (tapasztalat sajnos) és javítja a sejtszinten az inzulinfelhasználást
  • magasabb fehérjefogyasztás

Szóval így vagyok most. Nem tagadom elég ambivalens érzéseim vannak. Örülök, hogy jobban vagyok, kicsit félek, vajon meddig bírja a hasnyálmirigyem. Mert oké, hogy néha napján kilengek és eszek ilyen-olyan, nem túl diétába illő dolgot, de vajon huzamosan terhelve a hasnyálmirigyem, hogyan viselkedik majd?! Meglátjuk.

Nagyon hálás vagyok, ha eddig idődből áldoztál rám és felnéztél ide a Finomat másképp blogra néha, vagy esetleg sűrűbben, de azt is megértem, ha ezek után kissé csalódott vagy és úgy döntesz elbúcsúzol tőlem. Akárhogyan is tovább, megértem (bár ez utóbbi nem is igazán fontos) és köszönöm minden velem töltött és esetleg a jövőbeli perceidet is ❤️

Na de lássuk a receptet!

Hozzávalók

Hozzávalók a palacsintához

150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm finomliszt

20 gramm bambuszrostliszt (elhagyható)

450 ml tej (nálam 1,5%-os zsírtartalmú)

300 ml víz (nálam buborékos ásvány)

2 nagy csipet só

nagyjából 20 ml zsiradék a sütő kenéséhez

Hozzávalók a gombás töltelékhez

1 fej közepes méretű vöröshagyma

1 evőkanál zsiradék (nálam napraforgóolaj)

450 gramm tisztított gomba (nálam csiperke)

200 gramm tejföl (12%-os zsírtartalmú)

összesen 10 gramm só

0,5 kávékanálnyi őrölt fekete bors

1 csapott evőkanál szárított tárkony

Tetejére

150 gramm tejföl (szintén 1,5%-os)

30 gramm reszelt sajt

1 evőkanál szárított metélőhagyma

30 gramm szárított paradicsom

gombas_rakott_palacsinta_cukormentes

Elkészítése

1. Kikevertem a liszteket, a sót a folyadékokkal. Kicsit sűrűbb állagúra szükséges bekeverni a tésztát, hogy a tojás hiánya ne érződjön sütés közben.

2. Közben apró kockákra vágtam a vöröshagymát és üvegesre pároltam a zsiradékon. Majd hozzáadtam a tisztított gombákat és fedő alatt, kis hő fölött puhára főztem őket. Nem adtam hozzá plusz folyadékot, mert a gomba sok vizet eresztett.

3. Kikevertem a tejfölt 6 gramm sóval, borssal, és a tárkonnyal. Hőkiegyenlítés miatt, a gomba alóli forró folyadékból a tejfölhöz mertem és alaposan elkevertem. Akkor adtam hozzá a fűszeres tejfölt, amikor már igen kevés lé maradt a gombákon, a víz nagyját addigra elfőtte.

4. Hagytam, hogy a tejfölös-gomba egy utolsót gyöngyözzön, majd egy tapadásmentes tepsibe leraktam két szelet palacsintát. Megkentem a gombával, majd ismét palacsinta következett. Még egy adag gombás szósz és palacsintával zártam a sort.

5. Tetejére 150 gramm tejfölt, reszelt sajtot,a maradék 4 gramm sóval és metélőhagymával kikevertem és a palacsinták tetejére kentem. Megszórtam vékony csíkokra vágott szárított paradicsommal.

6. 180°C-os sütőbe (légkeverés) toltam és 20 percig sütöttem.

7. Friss salátával, olívabogyóval tálaltam.

Tippek

  • ebből, a fenti palacsintatészta mennyiségből jóval több lesz, mint ami a főételhez szükséges, így vagy érdemes felezni a fenti mennyiségeket vagy desszertként uzsonnára tervezni vele (a gyerekek édes töltelékkel ették, nem panaszkodtak, hogy sós lenne)
  • a tejfölt, a zsírmennyiség csökkentése érdekében le lehet cserélni SKYR zsírszegény, fehérjében gazdag sajtkrémre (Honfi Bernadett dietetikus ajánlotta a terméket)

gombas-rakott-palacsinta-vegetarianus-etel

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya 1269 gramm lett, ebben nekem 2036 kalória, 78 gramm fehérje, 80 gramm zsír és 240 gramm szénhidrát lett.

Glikémiás indexe (saláta nélkül), nagyjából 10%.

Jó étvágyat!

 

Hírlevél

Tarts velem a hírleveleimben is! Az adatvédelmi tájékoztatót ide kattintva tudod elolvasni!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: