fahéjas-csavart-briós-finomat-másképp
Egyéb édességek Egyéb reggeli finomságok Pékáruk Sütemények

Teljes kiőrlésű fahéjas-csavart briós

  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Az eredeti receptet Limara oldalán olvastam, ezt módosítottam s vált ehetővé inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek (is) egyaránt.

fahéjas_csavart_briós_finomat_másképp

 

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

1 tojás sárgája   + 1 tojás a kenéshez

30 gramm friss élesztő

50 gramm zsiradék (nálam 40%-os zsírtartalmú margarin, de 20-25%-al is működik)

25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer + opcionális, a briós tetejére egy kevés

30 gramm búzasikér – elhagyható, csak állagjavító-

300 ml tejszín (ezt, utóbbi alkalmakkor úgy módosítottam, hogy 175 ml (főző)tejszínt és 175 ml vizet használtam fel) vagy alacsonyabb zsírtartalmú tej

Töltelék

40 gramm zsiradék (nálam ez esetben szintén margarin)

kb. 1 csapott teáskanál őrölt fahéj

10 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

Elkészítése

a száraz hozzávalókat, a margarint és a tojást kimértem és a robotgép üstjébe mértem, a folyadékot lassan adagoltam, a liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kicsit több vagy éppen kevesebb folyadékot igényel a tészta. Akkor jó, ha a tészta lágy, de nem ragadós (szépen elválik az edény falától):

csavartbrios 5
Dagasztás után

Én frissen tartó fóliával szorosan lefedve, 45 percet pihentettem.

csavartbrios 6
Kelesztés után

Én ezt a mennyiségű tésztát 10 egyenlő részre osztottam. Egy ecset segítségével a kinyújtott tésztára kentem a fahéjas masszát, feltekertem, majd  hosszanti irányban bevágtam a tésztát egy éles késsel és tekertem rajta, hogy megcsavarodjon. Így értem el, hogy a fahéjas réteg kifele a feltekerés után is látszódjon. Majd feltekertem briós formába.

Illetve a feltekerés így történt:

giphy (4)

 Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, lekentem tojással, és megszórtam vékonyan por alapú édesítőszerrel. 25 perc alatt közepes lángon (villany esetében 180°C körül) megsültek.

fahéjas-csavart-briós-finomat-másképp_cukormentes


 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

(a csökkentett zsírtartalmú margarinos és kevesebb tejszínes verzióra): a kisült súlyuk 937 gramm lett, ebben 2314 kcal, 94,1 gramm fehérje, 55,9 gramm zsír és 333,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 317,6 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: