Bevezető – Stefánia vagdalt
„A Lónyai Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt Stefánia hercegnő, igen kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételvariációval gazdagította a magyar gasztronómiát, az ételek egyik fő sajátossága a főtt tojással való töltés volt. Melyek mindmáig az ő nevét viselik: „Stefánia vagdalt”, „Stefánia rizottó”, „Stefánia fészek”, „Stefánia felfújt” és „Stefánia torta”. A „Stefánia módra” készített főételek közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak.” – írja a wikipedia.
Hozzávalók
700 gramm darált sertéshús
5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
110 gramm vöröshagyma (ez már a tisztított súly)
20 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
5+1 darab tojás
90 gramm trappista sajt (elhagyható)
1 púpozott evőkanál piros paprika (nálam édesnemes)
1 kávéskanál borspótló (természetesen lehet őrölt bors is, de ha tehetem, kerülöm a csípős/erős ízeket)
Körülbelül 7-8 gramm só
1 csapott teáskanál őrölt kömény
Köret
200 gramm szárazon kimért kuszkusz
5 gramm ételízesítő/vegeta (cukormentes)
400 ml víz
450 gramm zöldségkeverék + víz
Elkészítése
- Az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon.
- Míg elkészülőben volt, addig a húsra mértem egy darab tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket. Feltettem melegedni a maradék 5 darab tojásnak vizet, amiben forrástól számítva 8 percig főztem őket (keményre).
- Mikor elkészült a vöröshagyma, alaposan elkevertem a fasírtalapot, majd a megfőtt tojásokat héjuktól megfosztottam.
- Hozzáadtam a vöröshagymát és a fűszereket a darált húshoz.
- Kiterítettem egy nagyobb fóliát a konyhapultra, amin eligazítottam nagyjából a hús felét, majd ráhelyzetem a megfőtt tojásokat, majd a maradék húst a tetejükre tettem. Eligzagattam, végül a fólia segítségével a lehető legszorosabban feltekertem.
- Végül a fóliából kiszedve, egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyzetem.
- Reszelt sajttal meghintettem a tetejét, majd előmelegített, forró sütőbe toltam, ahol alufólia alatt 30 percig sütöttem, majd azt levéve, további 15-20 percig maradt bent a sütőben.
- Közben kimértem a kuszkuszt, felöntöttem dupla mennyiségű vízzel, megszórtam ételízesítővel és fedő alatt, kis láng fölött, körülbelül 10 percig főztem. Majd egy konyharuhát a fedőre terítettem és 20 percig pihenni hagytam.
- A zöldséget annyi vízzel, hogy ellepje teflonba öntöttem és addig főztem, míg puha nem lett.
- Majd a párolt zöldségeket és a megduzzadt kuszkuszt összekevertem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész fasírtom súlya 1166 gramm lett, ebben 2415 kcal, 201,9 gramm fehérje, 159,2 gramm zsír és 36,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 22,2 gramm). A kész köretem súlya 1060 gramm lett, ebben 1177 kcal, 42,1 gramm fehérje, 2,8 gramm zsír és 328 gramm szénhidrát lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!
Sütőben sült céklával és bulgurral