Persze teljesen szubjektív, hogy mi számít olcsónak, szerintem ez az étel bizony az, így merem írni, jellemezni ezt az ételt: olcsón, finomat! Én basmati rizzsel készítettem, de természetesen ez lecserélhető, barna-, vörös-, vagy éppen vadrizsre is (mert ugye, ezek megengedettek a szénhidrátdiéta keretein belül).
Hozzávalók:
10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
120 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
125 gramm basmati rizs (szárazon mért súly)
250 gramm fagyasztott zöldségkeverék (Chira márka, Lidlben vásároltam)
1 lapos evőkanál cukormentes ételízesítő
250 ml főzőtejszín (10%-os zsírtartalmú)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál bazsalikom
Körülbelül 15 gramm só
Körülbelül 2 liter víz
Elkészítése: az olajon üvegesre pároltam az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd rátettem a basmati rizst. Alaposan összeforgattam, hagytam, hogy egy kis szint kapjanak a rizsszemek is. Majd megszórtam az ételízesítővel, ráöntöttem a zöldségkeveréket és felöntöttem vízzel. Fedő alatt és kis láng fölött hagytam puhára főzni a hozzávalókat. Majd ráöntöttem a főzőtejszínt, ráfacsartam a citromlevet, ízlés szerint besóztam. Hagytam, hogy egy utolsót forrjon leves. Körülbelül 5 perccel, mielőtt elzártam volna, meghintettem bazsalikommal.
Ízlés szerint petrezselyemmel szórva tálalhatjuk.
Tápanyagértékek: a kész levesem súlya 2870 gramm lett, ebben 1089 kcal, 28 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 159 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 141 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!