Bevezetés
Tojásos nokedli teljes kiőrlésű liszttel, ecetes-fejes salátával és tejföllel csurgatva az igazi gasztronómiai élmény!
Az utóbbi években Tomikánk tojásallergiája miatt szinte mi is teljesen kizártuk a tojást az étrendünkből. Persze, ha úgy adódott ettünk egy rántottát és húsvétkor a főtt tojás sem maradt el, de lényegesen redukálódott a tojásfogyasztásunk. Az utóbbi két hónapban viszont erős belső késztetést érzek, hogy tojásos ételeket egyek. Terítékre került: tojáskrém, rántotta, toast kenyér tojásos szendvicsnek elkészítve, tojásos muffin, buggyantott tojás és még sorolhatnám hosszasan…
Tegnap este beugrott: tojásos nokedli! Tojásos nokedlit kell készítenem, tudtam azonnal!
Gyerekkorom egyik kedvenc étele volt, azt gondolom ezzel sokan vagytok így. Emlékszem, hogy mániám volt az ecetes saláta levével meglocsolni a tojásos nokedli tetejét és úgy belapátolni, miközben fintorgó arcok meredtek rám a gondosan véghez vitt művelet közben. Viszont a Férjem borsosan és tejföllel a tetején eszi, nagyon finom így is! Próbáljátok ki Ti is!
Annak idején szó szerint lapátoltam, pikk-pakk eltűnt a tányéromról. Persze akkoriban a finomlisztes verzióját ettem, és a fejes saláta leve is tuti cukorral készült. Persze ez nem baj, sokad magammal nőttem fel így, s még élünk 😊
Azt nem írhatnám nyugodt lelkiismerettel, hogy egy gyorsan elkészülő ételről van szó -persze kérdés, mekkora adagnak vágunk neki-, de hogy egyszerű, az nem vitás.
Én egy viszonylag nagyobb adagnak kezdtem neki, gondoltam az elmúlt évek lemaradását be kell pótolni, ami a tojásos nokedlit illeti.
A jól megszokott módon a lisztek teljes mennyiségét tekintve a 70%-a teljes kiőrlésű liszt lett, a maradék fehér. Egy kezdő életmódváltónak szerintem ez az arány, ennél az ételnél egy életre el is veszi a kedvét a teljes kiőrlésű liszt használatától, így ilyen esetben inkább fele-fele arányban keverném a liszteket, esetleg a finomlisztet durumlisztre cserélném a jobb felszívódás miatt (- így tanultam Honfi Bernadett dietetikustól). Esetleg megoldás lehet még, ha túró(s) nokedliből készítjük el:
Hozzávalók
525 gramm teljes kiőrlésű liszt
225 gramm finomliszt
3 darab tojás -nekem M-es méret-
600 ml víz
1 evőkanál petrezselyem
15 gramm só
20 gramm zsiradék -nálam 25%-os margarin-
6 darab tojás
Elkészítése
- A lisztekből, három darab tojásból, sóból, petrezselyemből és a vízből sűrű állagú tésztát kevertem ki.
- Egy nagyobb lábosban vizet forraltam, majd kiszaggattam a tésztát. Mikor feljöttek a nokedlidarabok a tészta tetejére egy szűrő segítségével kiszedtem őket.
- Míg vártam, hogy felmelegedjen a víz elkészítettem a salátát. A fejes salátát leveleire szedtem, alaposan átmostam. Vizet öntöttem egy edénybe, természetes édesítőszerrel, ecettel -esetleg használhatunk fokhagymás ecetet- némi sóval elkevertem. Belerakosgattam a salátaleveleket és hűtőbe tettem fogyasztásig.
- Mikor mind kifőtt, egy lábosba 2 evőkanál zsiradékot mértem, majd rátettem a kifőtt nokedlit. El kezdtem melegíteni, majd ráöntöttem a felvert, hat darab tojást. Alaposan átforgattam, de főzés közben ügyeltem arra, nehogy szárazzá váljanak a tojások a nokedlin.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya 2118 gramm lett, ebben 3258 kalória, 143 gramm fehérje, 66 gramm zsír és 479 gramm szénhidrát ( a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 474 gramm) lett.
Jó étvágyat!