tejszínes_almás_pite_mandulával
Piték Sütemények

Tejszínes almás pite, mandulával szórva

tejszínes_almás_pite_mandulával

Ennek a nagyszerű receptnek az alapjával a Sváb ételek című könyvben –az eredeti recept, a könyv 54 oldalán olvasható- találkoztam, azonnal sütésre ösztönzött a látványa. Mutatós süteménynek véltem, vendégvárónak is tökéletes!

Hozzávalók

160 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt + 15 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt a tejszínes krémhez

75 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, de akár használhatunk ez esetben is lassú felszívódású és/vagy teljes kiőrlésű lisztet)

5 gramm zabkorpa

10 gramm bambuszrostliszt (amennyiben nincs, abban az esetben lassú felszívódású lisztet használjunk helyette. Jó állagjavító és rost lévén segíti a szénhidrátok lassabb felszívódását)

150 gramm margarin (én 20%-os zsírtartalmú, tégelyes margarint használtam)

1 + 3 darab M-es méretű tojás (1 a tésztába és 3 darab a tejszínes krémbe)

1 nagy csipet só

45 gramm négyszeres erejű édesítőszer (10 gramm a tésztába, 20 gramm az almákra és 15 gramm a tejszínes krémbe)

700 gramm alma (ez már a hámozott, magház nélküli súly)

15 ml citromlé

1 csapott evőkanál őrölt fahéj

100 ml tejszín (10%-os)

100 ml víz

50 gramm mandula

Elkészítése

a liszteket kimértem, majd hozzáadtam a nagy csipet sót, a zabkorpát, a margarint, egy darab tojást és 10 gramm édesítőszert. Alaposan, de viszonylag gyorsan összedolgoztam a tésztát. Egy némileg ragadós tésztát kaptam végeredményül, ezt fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem pihenni.

Közben meghámoztam az almákat, magházuktól megfosztottam őket, majd cikkekre vágtam. Egy evőkanál fahéjjal, 20 gramm édesítőszerrel, a citromlével alaposan elkevertem.

Egy 28 centiméter átmérőjű piteformát vékonyan kivajaztam, majd vékonyan megszórtam liszttel. A hűtőből kivett tésztát, szintén –erősen- lisztezett felületen körülbelül 35 centiméter átmérőjűre nyújtottam. A formába helyeztem és villával megszurkáltam.

tejszínes_almás_pite_mandulával

Az almaszeleteket számomra tetszőlegesen rápakoltam a tésztára, majd elkészítettem a tejszínes alapot.

almaspite 2

3 darab tojást az édesítővel gondosan kikevertem robotgépem segítségével, majd hozzáadtam 100 ml tejszín és 100 ml víz keverékét. Rámértem 15 gramm teljes kiőrlésű lisztet, majd mikor homogén állagúvá vált, ráöntöttem az almákra.

almaspite 3

Én a mandulát egészben vásároltam, így azokat darálóval leaprítottam. Azonban a mandulával csak a sütési idő felének eltelte után szórtam meg.

tejszínes_almás_pite_mandulával

180°C-os sütőben 30 percig sütöttem (légkeverésen). Gáz esetében, ez nagyjából közepes hőfokot jelent. De természetesen érdemes figyelni, mert minden sütő más és más teljesítménnyel bír.

tejszínes_almás_pite_mandulával


Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek

a kész süteményem súlya 1470 gramm lett, ebben 2182 kalória, 77 gramm fehérje, 100 gramm zsír és 230 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 208 gramm lett benne nekem).

Jó étvágyat!

almaspite 8

 

Köszönöm G.-B. Melindának, hogy elkészítette és a fotót is:

IMG 20181004 165716 737

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy