barna rizsfasirt
Húsmentes ételek

Ropogós, barna rizsfasírt

DSCF6749

Ezt a szuper finom és gyorsan elkészíthető barna rizs fasírt receptet, egy angol oldalon találtam (Vered oldalán, ide kattintva elérhető az eredeti recept is), csak néhány dolgot módosítottam rajta és meg is született az én verzióm. Kívül ropogós, belül pedig puha!

A Hölgy receptjében parmezán szerepel, nekem viszont nem volt itthon éppen semmilyen sajt, így került bele sörélesztő pehely. Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa helyett, pedig zabkorpát adtam hozzá, így növelve a rosttartalmát.

Hozzávalók:

250 gramm barna rizs (szárazon mérve) + víz és + 5 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)

4 darab L-es méretű tojás

5 gramm sörélesztő pehely (hogy mi is ez pontosan és miért jó ⇒ ide kattintva olvasható)

25 gramm zabkorpa (érdekességek a zabkorpáról ⇒ ide kattintva olvasható)

10 gramm só

14 gramm fokhagymapor (természetesen frissen zúzott fokhagymagerezdek is jók)

1 nagy evőkanál petrezselyem

1 nagy teáskanál majoranna

½ teáskanál bors vagy borspótló fűszerkeverék

150 ml napraforgóolaj

Elkészítése: elsőnek az 5 ml olajon megpirítottam a barna rizsszemeket. Majd felöntöttem 500 ml vízzel és fedő alatt puhára főztem. Én rendszerint a gáz elzárása után a fedőre szoktam borítani egy konyharuhát, hogy tovább segítsem a szemek puhulását.

Mikor langyosra hűlt, hozzáadtam a fűszereket, a sörélesztő pelyhet, és a zabkorpát. Alaposan összekevertem!

Kimértem 150 ml olajat és a felforrósodott zsiradékba egy kanál segítségével kisebb kupacokat rakosgattam. Nagyjából 1,5-2 percig sütöttem mind a két oldalát a fasírtnak. Alaposan lecsöpögtettem, majd tükörtojásos spenótfőzelékkel tálaltam:

DSCF6751


Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek: a kész fasírtok súlya 856 gramm lett, ebben 2294 kalória, 58 gramm fehérje, 133 gramm zsír és 215 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 197 gramm) lett benne nekem. Nekem összesen 93 ml olajat vettek fel a fasírtok.

DSCF6747

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy