Egy igazán pillekönnyű, isteni finom desszert, amivel nagyjából 15 perc munka van és ugyanennyi idő alatt a lenti mennyiség el is tud fogyni!
Tej-, tojás-, gluténmentes, természetes édesítőszerrel készült! A blog Facebook oldalán írt nekem nem olyan régen Tímea, és látott el igen sok vegán recepttel, Ő adta az ötletet egy csicseris csokikrémre (aminek receptje hamarosan szintén felkerül a blogra).
Keresgéltem, ötleteltem, végül segítséget a lenti videó nyújtotta és egy csicseris csokoládé mousse mellett döntöttem első körben:
Hozzávalók:
230 ml csicseriborsólé
100 gramm 70%-os étcsokoládé (ha fontos, figyeljünk a csokoládé “tisztaságára”, ne legyen keresztszennyezett)
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
5 ml vanília aroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
Elkészítése: leszűrtem egy nagy konzerv (előző este hűtőbe tett) csicseriborsót, amiből 230 ml lé csöpögött ki. Körülbelül 8-10 perc alatt, magas fokozaton habbá vertem. Nem hittem, hogy hab lesz belőle, bár meg kell jegyeznem, a leszűrt csicseriborsó leve állagra igen hasonló a tojásfehérjéhez.
Tehát habbá vertem (nekem egy könnyű állagú hab lett belőle), miközben dolgozott a gépem, felolvasztottam a csokoládét. Legyünk óvatosak, nagyon könnyen meg tud égni! Érdemes gőz fölött végrehajtani a feladatot, ha tudjuk, hogy nem tudunk rá minden másodpercben figyelni.
A langyosra hűlt csokoládét hozzácsurgattam a habhoz, közben gyengébb fokozatra vettem a gépet. Majd egy spatula segítségével „alányúltam” a hab alá, hogy a lehető legtöbb levegőbuborék kerüljön bele.
Egy zárható edénybe öntöttem és hűtőbe tettem. Körülbelül 30 perc múlva visszadermed és egy igen légies, könnyű „mentes” mousse a végeredmény!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész desszertem súlya 340 gramm lett, ebben 551 kalória, 10 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 34 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is).
Jó étvágyat!