étcsokoládés_zabkeksz_cukormentes
Egyéb édességek Sütemények

Étcsokoládés keksz napraforgóbundában

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

A Süssünk örömmel sorozat Aprósütemények kiadását olvasgattam, amikor rátaláltam erre a szuper receptre. Több alkalommal elnapoltam ennek a keksznek az elkészítését, mert az étcsokoládé és a napraforgómag párosítását nem éreztem jónak. Vagyis elképzeltem, hogy akár még finom is lehet, de rögtön utána láttam magam előtt, ahogyan a családom sanda tekintettel méricskéli és kérdően néznek majd rám: akkor ez most édes vagy sós keksz?!

Kicsit alakítottam rajta, hiszen ez egy (finomított) cukormentes és zömében lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó változata lett az eredetinek.

Miután megkóstoltuk, minden várakozásomat felülmúlta. Egy porhanyós keksz, amiben a meleg étcsokoládé csak úgy olvad a szánkban, a pirított napraforgóbundához pedig még ódát is tudnék írni.

Körülbelül 15 perc munka, 12 perc sütés és készen is van a vendégváró falat, másnapi tízórai vagy éppen a délutáni tea/kávé pompás kísérője is lehet. Persze egy kirándulás során is megállja szerintem a helyét a gyerkőc vagy a saját hátizsákunkban.

Hozzávalók:

45 gramm apró szemű zabpehely

45 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet teljes kiőrlésű tönköly)

35 gramm finomliszt (lehet durumliszt is)

70 gramm  margarin (lehetőleg 25% zsírtartalmú)

15 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Csipet só

1 darab tojás

5 gramm sütőpor

40 gramm 70%-os étcsokoládé

Körülbelül 70 gramm napraforgómag

Elkészítése: mint általában most is robotgéppel dolgoztam, de természetesen kézzel is begyúrható. A puha margarint, a liszteket, a sütőport, a tojást, az édesítőszert és a csipet sót kimértem, majd magasabb fokozaton addig dolgoztattam a gépet, míg egyneművé vált a tésztám. Utolsó előtti lépésként hozzáadtam az apróbb kockákra vágott étcsokoládét.

Nekem egy kissé ragadós tésztám lett, aminek nagyon örültem, hiszen így a napraforgómag sokkal könnyebben rátapadt.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a már szotyis kekszeket és előmelegített sütőbe toltam őket. Magas hőfokon körülbelül 10-12 perc alatt készre sültek.


Tápanyagértékek: a kész kekszeim súlya 315 gramm lett, ebben 1591 kalória, 38,4 gramm fehérje, 107,8 gramm zsír és 106,1 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 93,2 gramm) lett benne nekem. Én hét darabra formáztam. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

DSCF0032

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: