almás_pite
Piték Sütemények

Teljes kiőrlésű almás pite

  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(6)

Bevezető

Ezt a nagyszerű almás pite receptet itt találtam, és némi módosítással már nekem/nekünk is ehetővé vált. A lisztek 70%-a teljes kiőrlésű búzaliszt, a maradék 30% finomliszt  és ahogy az a blogon található többi receptnél,  itt  is cukormentes -természetes édesítőszerrel készült- süteményről van szó.

cukormentes_almás_pite

Hozzávalók a teljes kiőrlésű almás pitéhez

Hozzávalók az almás töltelékhez

750 gramm tisztított alma

ehhez ízlés szerint fahéj és 20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Hozzávalók a tésztához (22×30 centiméteres tepsihez az én esetemben)

210 gramm teljes kiőrlésű liszt

90 gramm finomliszt vagy durumliszt

95 gramm margarin– nálam 25%-os zsírtartalmú-

15 gramm négyszeres erejű édesítőszer

10 gramm sütőpor

1 db tojás ‘L’-es tojás -60 gramm- + 1 db a kenéshez (a tésztából elhagyható)

90 ml 1,5%-os tej – a lisztek őrlésétől és márkájától függően ez változhat, volt, hogy nekem egyáltalán nem igényelt extra folyadékot-

Elkészítése

1. Az almákat megpucoltam, lereszeltem és édesítővel-fahéjjal felfőztem.

2. Majd összegyúrtam a tészta hozzávalóit. Liszteket, sütőport, édesítőszert kimértem, margarint kezeim között lisztekkel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást, majd fokozatosan a folyadékot is. Nagyjából 15-20 percre félretettem pihenni. Egy konyharuhával érdemes lefedni, hogy semmiképpen se száradjon ki a tésztánk teteje.

3. A tésztát megfeleztem, enyhén lisztezett felületen a  tepsim méretére nyújtottam őket. (22 cm x 30 cm)

4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a sodrófa segítségével a tészta egyik, kinyújtott felét, majd rátettetem a felfőzött almát.

5. Majd ráhelyeztem az utolsó tésztalapot is.

6. Az almákra kerülő, kinyújtott tésztalapot alaposan, sűrűn megszurkáltam, majd egy felvert tojásból, ecset segítségével megkentem. Előmelegített,  180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.

TIPP

  • ha az almánk főzés után nagyon sok folyadékot eresztene, érdemes lecsöpögtetni egy szűrő segítségével
  • ha nem engedett sok folyadékot, és nem is szűrjük le, akkor érdemes -ha van- teljes kiőrlésű tönkölydarát vagy búzadarát ~ nagyjából 1 evőkanálnyit ~ a fahéjas-alma alá szórni, hogy biztos, ami biztos a folyadékot felszívja
  • a fahéj mellé adhatunk a reszelt almához egy kávéskanálnyi őrölt gyömbért és akár vanília kivonatot / rúd vanília kikapart belsejét is
  • a tésztához a rosttartalom növelése érdekében keverhetünk 1 evőkanál korpát (zabkorpa, búzakorpa)
  • ha csak a szénhidrát-mennyiséget szükséges számolnunk (tehát a kalóriát+zsírt nem feltétlen), akkor egy kevés darált vagy durvára vágott diót is keverhetünk az almát töltelékbe
  • én 25%-os zsírtartalmú margarint használtam fel, hogy ne szálljon el a zsír-, és kalóriatartalma az almás pitének, de természetesen működik magasabb zsírtartalmú zsiradékkal is, viszont ez utóbbi esetben elképzelhető, hogy kevesebb folyadékra lesz szükséges (alacsony zsírtartalmú margarinok magas víztartalommal bírnak). Meg persze omlósabb lesz a tészta 😉 Kompromisszumos megoldás lehet egy 40-50%-os zsírtartalmú zsiradék is akár.

Almás pite variációk

  • Ha vegán pitereceptet keresel, akkor ide kattintva találsz a Finomat másképp blogon.
  • Ha kipróbálnád a tejszínes almás pite, mandulával szórva receptet, akkor ide kattints.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

A kész, megsült süteményem súlya 1273 gramm lett, ebben 1742 kalória, 45 gramm fehérje, 337 gramm zsír és 304 gramm szénhidrát ( a szénhidrát diéta szabályai szerint számolva 297 gramm) lett nekem.

Jó étvágyat!

. teljes_kirőlésű_almás_pite

N. Melinda is elkészítette:

teljes-kiorlesu-almas-pite-cukormentesen-finomat-maskepp

Mióta nem tudok nagyobb mennyiségű teljes kiőrlésű lisztet (vagyis valójában vízben nem oldékony rostot) fogyasztani, azóta 40-60% (fehér liszt javára), illetve 50-50%-os arányban készítem:

teljes-kiorlesu-cukormentes-almas-pite

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 6

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: