käsespätzle
Húsmentes ételek Húsos ételek

Käsespätzle, azaz sajtos nudli

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Ez egy Figyelmeztetés
Ez egy leírás. Kattints a szerkesztés gombra és cseréld a szöveget.

Bevezető

Käsespätzle, azaz sajtos nudli/nokedli! 

Immár másodjára készítettem el ezt az igazán egyszerű és laktató ételt, azonban előzőleg -magam sem értem hogyan történhetett meg- elfelejtettem lefotózni. Pedig ebben, a hatodik a heti menüben is benne volt, azóta szeretném közzétenni a teljes kiőrlésű változatát.

Bár régiónként minimálisan eltérnek egymástól a sajtos nudli receptek (tiroli, sváb, svájci stb.) leírható, hogy mindegyik alapja a nokedli -tudom, ez cseppet sem meglepő-. Hivatalosan 1 deka liszthez, 1 tojást kell adni, kemény sajttal keverni és pirított hagymával, zöld salátával vagy krumplisalátával felszolgálni. Helyenként szintén zsírjára pirított szalonnával tálalják.

Én most kész pirított hagymával, zsírszegény tejföllel fogyasztottam, de a srácoknak szalonnakatonák is kerültek a tányérra.

Sajt tekintetében a jellegzetesebb ízűeket javaslom (illetve javasolják a német ajkúak is), ilyen például az ementáli vagy a helyi, német hegyi sajtok. Szinte egész biztos vagyok benne, hogy az ementáli könnyebben beszerezhető az itthoni boltok polcairól.

Én kifőztem a nokedlit, majd utána kevertem össze a reszelt sajttal, azonban a hagyományos német verzióban rétegezik, miközben fő a nokedli. Tehát egy sor nokedli, egy sor sajt, s így tovább. Majd a tetejére kanalaznak a hagymából. Vasedényben szolgálják fel, mert általában rétegenként rámelegítenek.


bajororszag_pexel
Rottach-Egern, Germany

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm finomliszt

8 gramm só

1 teáskanál szerecsendió

1 evőkanál szárított petrezselyem

2 darab tojás – M-es, mélyalmos-

víz

120 gramm jellegzetes ízű sajt

40 gramm zsírszegény margarin (nálam 25%-os)

hagyma pirítva

opcionális: kolbász, szalonna szintén pirítva

Elkészítése

1. Legelőször tettem fel vizet forrni a nokedlik kiszaggatásához.

2. Majd a lisztekből, tojásból, sóból, őrölt szerecsendióból, petrezselyemből és vízből nokedlitésztát kevertem.

3. Mikor felforrt a víz, kiszaggattam a tésztát és szűrő segítségével alaposan lecsöpögtetve egy edénybe tettem.

4. Majd lereszeltem a sajtot, rászórtam a forró nokedliszemekre és alaposan elkevertem.

5. Én, ahogy fentebb is írtam, most kész pirított hagymát választottam, de természetesen -vagy akár úgy i írhatnám sőt!- friss hagymából is piríthatunk le.

6. Végül meglocsoltam 2 kanálnyi zsírszegény tejföllel.

sajtos_nokedli

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya (sajttal keverve, feltét nélkül) 1360 gramm lett, ebben nekem 2361 kalória, 100 gramm fehérje, 63 gramm zsír és 319 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Hírlevél

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: