Bevezető
Käsespätzle, azaz sajtos nudli/nokedli!
Immár másodjára készítettem el ezt az igazán egyszerű és laktató ételt, azonban előzőleg -magam sem értem hogyan történhetett meg- elfelejtettem lefotózni. Pedig ebben, a hatodik a heti menüben is benne volt, azóta szeretném közzétenni a teljes kiőrlésű változatát.
Bár régiónként minimálisan eltérnek egymástól a sajtos nudli receptek (tiroli, sváb, svájci stb.) leírható, hogy mindegyik alapja a nokedli -tudom, ez cseppet sem meglepő-. Hivatalosan 1 deka liszthez, 1 tojást kell adni, kemény sajttal keverni és pirított hagymával, zöld salátával vagy krumplisalátával felszolgálni. Helyenként szintén zsírjára pirított szalonnával tálalják.
Én most kész pirított hagymával, zsírszegény tejföllel fogyasztottam, de a srácoknak szalonnakatonák is kerültek a tányérra.
Sajt tekintetében a jellegzetesebb ízűeket javaslom (illetve javasolják a német ajkúak is), ilyen például az ementáli vagy a helyi, német hegyi sajtok. Szinte egész biztos vagyok benne, hogy az ementáli könnyebben beszerezhető az itthoni boltok polcairól.
Én kifőztem a nokedlit, majd utána kevertem össze a reszelt sajttal, azonban a hagyományos német verzióban rétegezik, miközben fő a nokedli. Tehát egy sor nokedli, egy sor sajt, s így tovább. Majd a tetejére kanalaznak a hagymából. Vasedényben szolgálják fel, mert általában rétegenként rámelegítenek.

Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm finomliszt
8 gramm só
1 teáskanál szerecsendió
1 evőkanál szárított petrezselyem
2 darab tojás – M-es, mélyalmos-
víz
120 gramm jellegzetes ízű sajt
40 gramm zsírszegény margarin (nálam 25%-os)
hagyma pirítva
opcionális: kolbász, szalonna szintén pirítva
Elkészítése
1. Legelőször tettem fel vizet forrni a nokedlik kiszaggatásához.
2. Majd a lisztekből, tojásból, sóból, őrölt szerecsendióból, petrezselyemből és vízből nokedlitésztát kevertem.
3. Mikor felforrt a víz, kiszaggattam a tésztát és szűrő segítségével alaposan lecsöpögtetve egy edénybe tettem.
4. Majd lereszeltem a sajtot, felolvasztottam a margarint és rászórtam/ráöntöttem a forró nokedliszemekre és alaposan elkevertem.
5. Én, ahogy fentebb is írtam, most kész pirított hagymát választottam, de természetesen friss hagymából is piríthatunk le.
6. Végül meglocsoltam 2 kanálnyi zsírszegény tejföllel.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya (sajttal keverve, feltét nélkül) 1360 gramm lett, ebben nekem 2361 kalória, 100 gramm fehérje, 63 gramm zsír és 319 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316 gramm) lett.
Jó étvágyat!