Egy igazán egyszerű, ám ízletes elő-tésztás tönköly zsemle receptje következik.
Hozzávalók az elő-tésztához
150 gramm finomliszt (én folsavval dúsított lisztet használtam most, mert éppen azt kaptam)
150 ml víz
5 gramm friss élesztő
csipet só
Hozzávalók a friss tésztához
Az előtészta
350 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 gramm búzasikér (elhagyható)
5 gramm zabkorpa
13 gramm só
20 ml olaj (nálam most repce, de más is lehet természetesen)
15 gramm friss élesztő
Körülbelül 120 ml víz
Elkészítése
a sütést megelőző este néhány perces munkával összeállítottam az elő-tésztát. A fehér lisztet, az élesztőt, a csipet sót és a langyos vizet alaposan összekevertem. Lefedtem és konyhapulton hagytam.
Reggel az elő-tésztára rámértem a tönkölyt, a sikért, a korpát, rámorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem az olajat és a sót. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő a tálam két külön oldalába kerüljön, közvetlenül ne érintkezzen.
Nagyjából 5-8 perc dagasztás után lefedtem és 35 percet hagytam kelni.
Miután duplájára kelt a tésztám, én hat egyenlő részre osztottam. Megformáztam őket és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket. Újabb 5 perc pihentetés következett, majd hideg sütőbe toltam őket és alsó-felső sütési programon 180°C-on 25 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész zsemléim súlya 778 gramm lett, ebben 1952 kalória, 84 gramm fehérje, 28 gramm zsír és 338 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 334 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!