kokuszgolyo
Egyéb édességek Sütemények

Csemeték kedvence: a kókuszgolyó

DSCF0677

Cukormentes kókuszgolyó

Kevés olyan gyerkőcről hallottam aki ne szeretné a kókuszgolyót, felnőttről sem sokról.

Teljes kiőrlésű keksz az alapja, négyszeres erejű édesítőszerrel és házi cukormentes baracklekvárral készült, de ez most nem vegán. Azoknak akik vegán változatra vágynak:

Vegán kókuszgolyó

A lenti mennyiségből -meglátásom szerint- rengeteg lett, még úgy is, hogy mind a három fiú szereti a kókuszgolyót és kapkodtak is utána.

Mivel a Facebookon az utóbbi kókuszgolyó posztom alatt az egyik olvasó részéről felmerült, hogy 5 dl folyadék mellett ez egy folyékony massza lesz, ezért szeretném a recept elején is kihangsúlyozni, ami lentebb olvasható is: a folyadék mennyisége a keksztől (például márka miatt) is függ! Érdemes elsőnek egyszerre maximum 300 ml tejet hozzáadni és utána fokozatosan adagolni a tésztánk állaga alapján! Ahogyan a lisztek az őrlésük/márkájuktól függően is változó mértékben képesek folyadékot felvenni, ez igaz a kekszre is ez esetben. Továbbra is fenntartom, hogy jobb a kókuszgolyó massza, ha kissé ragacsos, viszonylag több benne a folyadék, mert a lisztszemek -amiből ugye a keksz is készül- megdagadnak minél többet állnak a kókuszgolyók. Szeretem ha órák múlva is még lágyabb állagúak. Ettől függetlenül kérlek, elsőnek 3 dl folyadéknál többet ne önts a száraz hozzávalókhoz, utána pedig annyit, amennyit felvesz a massza, hogy számodra könnyen formázható legyen. 🙂

Hozzávalók

400 gramm teljes kiőrlésű háztartási keksz – detki márkájút használtam

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer

20 gramm keserű kakaópor

100 gramm cukormentes baracklekvár

80 gramm zsírszegény margarin ∼ nálam most 40%-os zsírtartalmú, de bátran használjunk 25%-at)

Ízlés szerint rumaroma, mandulaaroma

30 gramm kókuszreszelék

nagyjából 5 dl tej ∼ 1,5%-os zsírtartalmú

Untitled design 2 1

Elkészítése

a háztartási kekszet alaposan ledaráltam. Hozzáadtam az olvasztott margarint, az édesítőszert, a baracklekvárt, az aromákat (esetleg ha akad otthon akkor felhasználható egy vanília kikapart belseje) és fokozatosan/apránként ráöntöttem a tejet.

  • a folyadék mennyisége a keksztől (például márka miatt) is függ. Érdemes elsőnek egyszerre maximum 300 ml tejet hozzáadni és utána fokozatosan adagolni a tésztánk állaga alapján!

Alaposan eldolgoztam. Én jobb szeretem, ha egy kicsit lágyabb a massza, már csak azért is, mert a keksz igen sok folyadékot képes magába szívni a későbbi órák során. Ha úgy érzed, hogy túl sok lett a folyadék amit hozzáadtál, bátran tedd félre a hűtőbe, egészen sokat magába fog tudni szívni a keksz. Vagy akár darálhatsz is mellé még. Sőt, kiegészítheted darált zabpehellyel is, aminek aztán tényleg nagy a folyadékfelszívó képessége!

Én egyenként 20 grammos golyókat formáztam, kókuszreszelékbe forgattam és már tálaltam is. 60 darab golyó készült el.

kokuszgolyo-cukormentes


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kókuszgolyó össztömege nekem 1190 gramm lett, ebben 2474 kalória, 70 gramm fehérje, 101 gramm zsír és 303 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 292 gramm) lett nekem.


25%-os zsírtartalmú margarinnal készítve. Egy darabot 20 grammos ra formáztam, s így az -irányadó!- tápanyagértékek a következők lettek darabra vetítve: 40 kalória, 2 gramm zsír, 5 gramm szénhidrát és 1 gramm fehérje.

cukormentes-teljes-kiorlesu-kokuszgolyo

Jó étvágyat!