Gyümölcsös kevert sütemény

Gyümölcsös kevert sütemény
cseresznyes_kevert_suti_cukormentes pinit View Gallery 4 photos

Bevezető – Gyümölcsös kevert sütemény

A nyár elején igen sokszor kaptunk innen-onnan egy-egy adag cseresznyét, amiért rettenetesen hálás voltam. Nekünk idén még csak egy szem árválkodott és érett gyönyörű pirosra a fiatal fánkon, így abból igen szegényes lett volna cseresznyés kevert sütink, de négyfelé se igen tudtuk osztani. 🙂

Hozzáteszem, annyira bejött ez a süti a srácoknak, hogy készítettem sárgabarackos verziót is, mikor kifogytunk a cseresznyéből. Szóval senkit se tántorítson el a cseresznye hiánya a süti elkészítése kapcsán, bátran kísérletezzetek más idény gyümölcsökkel.

Sőt a Férjem munkahelyére sült „csak” finomlisztes, kristálycukros változata is. 🙂 Üresen érkezett haza a doboz, bízom benne, hogy volt sikere.

csereszenye_sütemény_pexel
Csereszenye – kép forrása : Photo by Wendy van Zyl (a kép kattintható)

Maga a sütemény egy igazi kalóriabomba, apró kockákra érdemes vágni (higgyetek nekem…) és keveset enni belőle (legalábbis annak, aki ügyelne idomaira).

Édesítőszerként xilitet használtam, nem próbáltam másféle édesítőszerrel, mondjuk például négyszeres erejűvel. Nem tudom hogyan viselkedne a tészta, állagát tekintve, ha kevesebb szilárd halmazállapotú alapanyag kerülne bele. Ha kipróbáljátok, kérlek írjátok meg nekem itt hozzászólásban vagy akár Facebookon is. A lisztek tekintetében 30% teljes kiőrlésű-, és 70% finomliszt került bele (hogy miért nem fordítva, tehát 70% teljes kiőrlésű és 30% fehér, arról korábban itt írtam), készítsétek bátran a „helyes” lisztarányokkal, maximum kicsit több folyadékot igényel majd.

Korábban 150 ml zsiradékkal készítettem, ezt újabban lecsökkentem 100 ml-re. A jövőben valószínűleg még fogok próbálkozni a zsiradék minimalizálásával (ami még nem megy az állag rovására).

Egyszerűségéből adódóan teljes lesz a siker kezdő konyhatündérek/gyerekek számára is. A gyümölcsök variálhatósága miatt, egész évben készíthető, különleges alapanyagot nem igényel az elkészítése.

További recepteket desszert témakörben, ide kattintva találtok.

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 min Főzési/sütési idő 35 min Teljes Idő 55 perc Adag: 10 Kalóriák: 3353 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Bekapcsoltam a sütőt 160°C-ra (alsó-felső sütési opcióra).

    Kimértem a liszteket, hozzáadtam a sütőport, az édesítőszert, elkevertem a száraz hozzávalókat alaposan.

  2. Majd rámértem a zsiradékot, ráütöttem a tojást, hozzáöntöttem a tejet és mindezt szintén igen alaposan összekevertem, míg homogén állagú nem lett a tésztám. Egy, a palacsinta tésztájánál sűrűbb, de a nokedlitésztánál lágyabb állagú tésztám lett.

  3. Én egy 27x27-es tepsit béleltem ki sütőpapírral. Beleöntöttem a masszát, majd a megmosott, magnélküli cseresznyeszemeket beleszórtam a tésztába. 

  4. Eddigre felmelegedett a sütőm is. 35 perc alatt átsült a süteményem, de a sütési idő függ a sütő teljesítményétől is. Lehet több, kevesebb is, ezért érdemes ránézni és tűpróbának alávetni a sütinket. 

  5. Kicsit hűlni hagytam, kockáztam és őrölt xilittel szórtam meg. 

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 264
% Napi érték*
Teljes zsír 10.5g17%
Telített zsír 1.38g7%
Transzzsír 0.02g
Koleszterin 19.1mg7%
Nátrium 107mg5%
Kálium 112.4mg4%
Összes szénhidrát 41.4g14%
Élelmi rost 2.23g9%
Cukrok 3.24g
Fehérje 5.32g11%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek és 100 gramm megsült süteményre vonatkoznak! 

Kulcsszavak: cukormentes, desszert, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Kategória
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: