cukormentes_lekváros_bukta
Egyéb édességek Pékáruk Sütemények

Mini, lekváros bukták cukormentesen

cukormentes_lekváros_bukta

Azt gondolom, kevés olyan ember van, aki ne szeretné a lekváros buktát. Évekig eszembe sem jutott, most viszont majd megvesztem érte. Így készültek el még aznap vacsorára a cukormentes, mini buktáink. Ha a lehető legtökéletesebb buktaformára vágytok, akkor mindenképpen szerezzetek be buktasütő formát.

Hozzávalók

320 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

30 gramm bambuszrostliszt (a szénhidrátok felszívódását lassítja, illetve állagjavító, azonban ha nincs, használjunk helyette teljes kiőrlésű lisztet)

150 gramm durumliszt (bármilyen gyors felszívódású –vagy éppen lassú- / fehér liszt használható helyette)

20 gramm búzasikér – elhagyható-

30 gramm friss élesztő

5 gramm só

50 gramm sütőmargarin (70%-os zsírtartalmút használtam)

15 gramm négyszeres erejű édesítőszer

150 ml langyos tej (1,5%-at használtam)

150 ml langyos víz

300 gramm bármilyen ízesítésű, cukormentes lekvár

1 darab tojás a kenéshez

Elkészítése

  • A liszteket, a sikért, a sót, a hideg margarint és az édesítőszert kimértem a robotgépem üstjébe. Ügyelve arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sót az üst aljára, míg az élesztőt a hozzávalók tetejére morzsoltam.
  • Miközben dolgozott a gép, folyamatosan adagoltam a langyos vizet és tejet. A lisztek minőségétől és márkájától függően elképzelhető, hogy minimálisan változhat a folyadék mennyisége.
  • Miután elvált a tészta az edényem falától (kb. 8-10 perc dagasztás), gondosan letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztettem. Egy nagyon puha, de nem ragadós tésztát kaptam végeredményül.
  • Körülbelül 30*40 cm-es téglalapot nyújtottam belőle, majd igyekeztem húsz egyenlő részre felvágni. Mindegyik kis négyzetem közepére 15 gramm lekvárt mértem ki, majd gondosan behajtogattam széleit.

cukormentes_lekváros_bukta

  • Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé helyeztem őket és letakarva ismét 20 percet pihentek. Mielőtt sütőbe tettem, megkentem tetejüket tojással.

lekváros_bukta_teljes_kiőrlésű_liszttel

  • 180°C-os sütőben 18 perc alatt készre sütöttem őket.

Nekem a gyerekek mellett nem volt időm, hogy megvárjam, míg teljesen kihűlnek, így nem is tudtam szépen szétválasztani őket. De mindenképpen érdemes a tepsiből „kiborítani” a buktákat egy rácsra és hagyni nekik időt a teljes kihűlésre.

Azért mini, mert a boltihoz képest ezek tényleg kicsik lettek, egy darab buktám 60-65 grammos lett.

cukormentes_teljes_kiőrlésű_bukta


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész, megsült buktáim súlya 1070 gramm lett, ebben 2508 kcal, 82 gramm fehérje, 50 gramm zsír és 395 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 392 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy