Bevezető
Gyorsan elkészíthető, a zöldségeket kedvünkre lecserélhető/változtatható étel receptje következik. Nekem most brokkoli és karfiol került bele, de cukkinivel, padlizsánnal, répaszeletekkel de akár kelbimbóval is el tudom képzelni. Vigyázat! Nem éppen zsírszegény étel! A tricolor durum tésztára esett a választásom, hogy egy igazán színes, a gyerekek szemeinek is vonzó ételt tálalhassak, a gyerekek kedvében járhassak.
Hozzávalók
250 gramm brokkoli (fagyasztott)
250 gramm karfiol (fagyasztott)
250 gramm tricolor durum tészta
60 gramm margarin
2 evőkanál liszt (nálam teljes kiőrlésű búzaliszt)
300 gramm sajt (nálam edami)
500 ml főzőtejszín (10%-os)
Fűszerek:
ízlés szerint só
néhány csipet őrölt szerecsendió
Natúr ételízesítő
Elkészítése
először is tettem fel melegedni vizet a tésztának és a zöldségeknek is. Mikor már mind a két edényemben forrt a víz, az egyikbe a tésztát öntöttem bele, míg a másikba a zöldségeket (ebbe a vízbe szórtam egy evőkanálnyi ételízesítőt is). A zöldségeknél ügyeltem arra, hogy ne főjenek szét!
Feltettem melegedni a margarint, mikor folyékony állagú lett, rákanalaztam a lisztet, majd felöntöttem a tejszínnel. Ügyeltem rá, hogy csomómentes legyen, majd beletettem a sajtot, amit korábban apróbb kockákra vágtam. Addig főztem míg sűrűbb állagú lett, majd sóval és szerecsendióval ízesítettem.
A megfőtt tésztát és zöldségeket összekevertem, majd ráöntöttem a tejszínes sajtszószt. Összekevertem és melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya (tésztával együtt, összekeverve) 2123 gramm lett, ebben nekem 3015 kalória, 138 gramm fehérje, 170 gramm zsír és 227 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 206 gramm – zöldségekre számoltam) lett.
Jó étvágyat!