karfiolos-csirkecomb-durum-tesztaval
Húsos ételek

Tejszínes-karfiolos csirkecomb farfalle tésztával

 

Bevezető

Az első elképzeléseimben úgy gondoltam, hogy ki fogom csontozni a csirkecombokat végül azonban elmaradt ez esetben, mert mint általában, most időszűkében voltam. De következő alkalommal igyekszem majd erre a lépésre is időt szakítani.

Durumtészta szerintem még a kezdő életmódváltóknak is megfelelő választás (nem javaslom rögtön a teljes kiőrlésű tészták próbálását), természetesen csak akkor, ha nincs gondunk a gluténnal. A legtöbb durumlisztből készült tészta tojásmentes, ráadásul állagra nagyon hasonlít a fehér lisztes társaihoz, ám felszívódás tekintetében lassabbnak mondható. Magát a lisztes is nagyon szeretem használni pékáruk esetében. Kiemelkedő a fehérjetartalma, így a tészta állagát javítja.

Ha teljesen gluténmentes ételt szeretnék felszolgálni, abban az esetben a durumtészta helyett el tudom képzelni mondjuk:

  • basmati/barna rizzsel
  • hajdinával
  • kölessel vagy mondjuk
  • quinoával

Hozzávalók

10 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)

1 nagyobb fej vöröshagyma (nálam 130 gramm a pucolt súlya)

1700 gramm csirkecomb (bőr nélküli súly)

500 gramm karfiol

250 ml 10%-os főzőtejszín

60 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

1 liter víz

Fűszerek: 10 gramm só, 2 ek. metélőhagyma, 1 tk. Morzsolt rozmaring, ¼ tk. fekete bors, ½ teáskanál őrölt kömény

Elkészítése

leszedtem a csirkecombokról a bőrt. Kevés olajon üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát. Majd rárakosgattam a csirkecombokat és teflon alapú edényemben mind a két oldalukat alaposan megpirítottam. Hozzáadtam a karfiolt, majd felöntöttem vízzel. Megszórtam a fűszerekkel.

Mikor teljesen puhára főtt a hús, kimértem a főzőtejszínt, hozzákevertem csomómentesen a teljes kiőrlésű barna rizslisztet és ráöntöttem a karfiolos húsokra. Addig főztem, míg besűrűsödött.  Majd forrón tálaltam tésztával.

csirekcomb-karfiollal-durum-tesztaval


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya 2911 gramm lett, ebben 2935 kalória, 358 gramm fehérje, 105 gramm zsír és 89 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 75 gramm) lett nekem.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: