Photo by Pikx By Panther from Pexels
Alapanyagok Érdekességek

Fehérje, ami nélkül nem lenne élet

Az elmúlt pár napban elég sok érdekességet olvastam a fehérjékről, azok felépítéséről, szerkezetükről és csoportosításukról (is), azonban utóbbiakat most nem fogom taglalni (kémiai szempontok alapján).

Összeszedtem néhány, szerintem izgalmas dolgot a fehérjékről!

Mi az a fehérje?

Aminosavakból felépülő óriás molekula.  Néhány aminosav felépítésére képes a szervezetünk, azonban nem képes mindegyik előállítására. 8-10 nélkülözhetetlenen aminosavat feltétlen meg kell kapnia a szervezetünknek, hogy a sejtekben lejátszódó folyamatok gond nélkül végbemehessenek.  Továbbá óvja az izomszöveteket, hormonképződésben és azok szabályozásában is részt vesz. Energiaforrás!

Az alapvető aminosavakat (esszenciális) állati eredetű alapanyagokból szerezhetjük meg természetesen úton. Ilyen a tej, a tojás, a hús, a sajt és a túró is. Ezeket hívjuk más néven teljes értékű fehérjeforrásoknak.

feherje

 

Másodlagos aminosavforrásokként tartjuk számon a növényi eredetű alapanyagokat, hiszen a lisztben, a tésztafélékben, rizsben vagy éppen a burgonyában kevesebb, illetve hiányosak az esszenciális aminosavak.

noodles 516635 1920

 • 1 gramm fehérje elégetése során 4,1 kcal szabadul fel.
 • az ajánlott fehérjebevitel életkortól, nemtől is függ. Egy felnőtt embernek, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a napi ajánlott mennyiség 1 gramm/ testsúlykilogramm. Ez a mennyiség változik, kismamák, szoptató édesanyák, sportolók, gyermekek és idősek esetében is. Az ajánlott mennyiség felének esszenciálisnak kellene lennie.
 • a fehérjefogyasztás nem hajlamosít zsírraktározásra
 • szervezetünk nem képes fehérjét raktározni, így folyamatos pótlásáról gondoskodnunk kell
 • Berzelius 1838-ban a fehérjéknek a protein nevet adta, amely görög eredetű szó, jelentése elsődleges fontosságú.
 • a fehérjék emésztése már a gyomorban megkezdődik, a pepszin nevű enzim segítségével (érdekesség, hogy a pepszin csak a sósav által indukált közegben aktivizálódik).

Az epekő és a fehérjefogyasztás kapcsolata (tömören)!

 • Ha az epe koleszterinoldó képessége csökken, akkor az epében az epekő kicsapódhat. Ha az epesavak vagy a lecitin (minden sejtünk tartalmazza, fokozza az izomösszehúzódások erősségét is) koncentrációja csökken, vagy a koleszterinkoncentráció növekszik, akkor a kőképződés esélye is megnő!
 • A koleszterinkoncentráció növekedése a túlzott állati eredetű zsiradékok és cukrok magunkhoz vételére vezethető vissza.
 • Az epesav-koncentráció növekedése elérhető a fehérjedús táplálkozással.
 • A lecitin-koncentráció növekedése pedig többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásával segíthető elő.
 • Tehát, hogy az előbb említett folyamatok rendben menjenek végbe, fontos a bevitt táplálékunk megfelelő összetétele!

A fehérjebevitel szerepe az sportban/edzések során!

 

sport_gif

 • Ahogy fentebb is írtam, a fehérje kifejezetten fontos az izomépítéshez és a regenerálódáshoz is. A piacon számos fehérjekészítmény megtalálható. Gyors, lassú és „vegyes” felszívódásúak is. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, hogy mikor-melyiket érdemes fogyasztani a kívánt eredmény elérése/hozzásegítése végett. A teljesség igénye nélkül:
  • marha fehérje (legértékesebbként számon tartott fehérje- és kreatinforrás)
  •  tejsavó fehérjék (gyorsan felszívódó fehérjék)
  • növényi fehérjék (ahogy neve is mutatja, növényi eredetű)
  • kazein (lassan felszívódó fehérje)
  • komplex fehérje (lassú ás gyors fehérjék elegye)
 • Természetesen a gyors felszívódású fehérjéket érdemes edzés utáni időszakban fogyasztani, míg a lassú felszívódásúakat napközben.

Látható, hogy a fehérje milyen fontos a megfelelő izomfejlődéshez, továbbá le is írtam, milyen fontosak az esszenciális fehérjék (amik ugye állati eredetű alapanyagokból szerezhetőek be) szervezetünk szempontjából, most mégis lássuk elsőként Jim Morris vegetáriánus testépítőt, aki 2016 januárjában költözött a a felhők feletti edzőterembe. A lenti kép 2014-ben készült róla, a PETA kampányát népszerűsítve, akkor 78 évesen:

https://www.facebook.com/7billionvegans/photos/jim-morris-one-of-the-worlds-most-influencial-vegan-athletes-has-sadly-left-us-j/936901986346401/?_rdr

Frank Medrano a saját testsúlyos edzés egyik kiemelkedő és egyben vegetáriánus képviselője:

 

  A felsorolás még számos sportolót tartalmazhatna, a teljesség igénye nélkül:

A vegetáriánus étrendben az egyik legfontosabb dolog (nem csak testépítőknél!), hogy a megfelelő mennyiségű kalóriabevitelünk legyen meg, valamint, hogy az étrendünk tartalmazzon elegendő hüvelyes zöldséget, mértékkel magvakat, gyümölcsöket és ha étrendünk engedi, akkor szóját is.

Egy korábbi bejegyzésemben már mutattam 9 fehérjében gazdag alapanyagot, ide kattintva elérhető!

Felhasznált irodalom: itt, itt, itt és itt. A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak, illetve a giphy.com-nak.

Borítókép: Photo by Pikx By Panther from Pexels

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy