habos-rakott-palacsinta-cukormentes.
Egyéb édességek Palacsinták Sütemények

Habos-rakott palacsinta

Bevezetés – Habos-rakott palacsinta

A Férjem egyik kedvencét kérte ma, a habos-rakott palacsintát és mivel szeretek a kedvében járni, ma ez volt a második fogásunk a palócleves után. Szerintem ez egy kifejezetten könnyű desszert, amit nagyon nehéz elrontani. Aláírom, a palacsintasütés miatt nem a leggyorsabb sütemény, de megéri, ez egészen biztos!

Aki szereti a palacsintát, a diót és a pudingot, annak ez egy álomdesszert lesz! Nálunk természetesen cukormentesen és zömében teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készült.

Hozzávalók a palacsintához

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm finomliszt

2 darab tojás

3 csipet só

3 gramm négyszeres erejű édesítőszer

5 ml vanília aroma

5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

150 ml főzőtejszín (10%-os zsírtartalmú)

300 ml víz

Elkészítése

a palacsinta hozzávalóit alaposan, csomómentesre kikevertem, majd a tésztát kisütöttem.

Én most tejszín és víz keverékét használtam. Így bár a kalória-, és zsírtartalom nőtt, a szénhidrát kevesebb lett. Ettől függetlenül természetesen tehéntejjel (+akár plusz víz keverékével) vagy növényi tejjel is működik. Mivel én teflonban sütöm a palacsintát, csak a tésztájába szoktam tenni egy minimális zsiradékot, a sütőedénybe nem.

Ebből a mennyiségből nekem, 13 szelet palacsinta lett, de magához a süteményhez, csak 7 használtam fel.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

az összes, kisült palacsintám súlya 805 gramm lett, ebben 1404 kalória, 53,3 gramm fehérje, 37,6 gramm zsír és 198,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 189,9 gramm).

Hozzávalók a továbbiakban

7 darab palacsinta (nálam 443 gramm)

140 gramm darált dió

20 gramm négyszeres erejű  édesítőszer (összesen)

40 gramm Bourbon vaníliás zabpudingpor

150 ml főzőtejszín

150 ml víz

2 db tojásfehérje

Zsiradék a tepsi kikenéséhez (28*18 cm)

Elkészítése:

a diót ledaráltam és 10 gramm édesítőszerrel elkevertem. Közben 150 ml tejszín és 150 ml víz felhasználásával megfőztem a pudingot (ehhez adtam 5 gramm édesítőszert). Természetesen a tejszín+tej keverékét lehet csak tejjel helyettesíteni.

A palacsintákba egyenként 20 gramm darált diót tettem, majd amilyen szorosan csak tudtam, feltekertem. Éles kés segítségével felvágtam a megöltött palacsintákat és a már kikent tepsim aljába rakosgattam őket.

A palacsintaszeletek tetejére öntöttem a megfőzött vaníliás pudingot.

Kettő tojásfehérjét felvertem 5 gramm négyszeres erejű édesítőszerrel. Még mielőtt beindítottam a gépet, beletettem az édesítőszert. Egy nem túl kemény habot vertem! Már nem esett ki a tálból, szép fényes volt a felülete, de cseppet sem volt kemény! Ezt a habot rátettem a puding tetejére és tetszés szerint eloszlattam. Akár habzsákba töltve is dekorálhatjuk.

Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem. Mivel csak a tojásfehérjét szükséges a desszertből hőkezelni, ezért 100 fokos, légkeveréses sütőbe toltam.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész desszertünk súlya 939 gramm lett, ebben 2051 kalória, 64,7 gramm fehérje, 128,7 gramm zsír, 166,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 135,5 gramm).

Jó étvágyat!

cukormentes-habos-rakott-palacsinta
Cukormentes, habos-rakott palacsinta sütés után

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy