Hozzávalók
1 kg csirkemell
130 gramm tejföl (12%-os)
1 darab avokádó (90 gramm)
250 ml főzőtejszín (10%-os)
10 gramm keményítő (nálam tápióka)
Fűszerek: ízlés szerint só (nálam 8 gramm), ½ teáskanál fehér bors, 3 gramm négyszeres erejű édesítőszer, 1 evőkanál tárkony, 20 gramm mustár, 1 teáskanál őrölt kömény
Köretnek: nálunk steak burgonya
50 gramm sajt a tetejére
Elkészítése
- A csirkemellet vékony szeletekre vágtam.
- A tejfölt, a tejszínt, és a mustárt alaposan kikevertem, majd hozzáadtam a jól összenyomkodott avokádót.
- Majd befűszereztem a szószt.
- A csirkemelleket jénaiba rakosgattam, majd ráöntöttem az alapot, megszórtam reszelt sajttal és forró sütőbe (200°C) toltam, ahol 30 perc alatt aranybarnára sült.
- A steak burgonyát megspricceltem olajjal és szintén sütőben sütöttem.
Egy percig se aggódjunk, hogy sok levet ereszt esetleg a csirkemell, egyrészt mert ha mondjuk basmati rizzsel tálaljuk, akkor ez még jól is jöhet, másrészt ha marad másnapra, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy teljesen besűrűsödik.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
(köret nélkül): a kész ételem súlya 1257 gramm lett, ebben nekem 2099 kalória, 255 gramm fehérje, 96 gramm zsír és 39 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 16 gramm) lett.
Jó étvágyat!