Tej-, és tojásmentes gofrirecept, ami a blogon megszokott módon zömében teljes kiőrlésű lisztet és természetes édesítőszert tartalmaz. Amennyiben nincs gondotok a tejtermékekkel és tojással, abban az esetben ajánlom figyelmetekbe, ezt a gofrireceptet:
https://www.finomatmaskepp.hu/jamie-gofrija-ujragondolva/
Hozzávalók:
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm finomliszt vagy durumliszt
15 gramm keményítő (nálam tápióka)
15 gramm zabkorpa
15 gramm búzasikér
1 nagy csipet só
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
180 ml növényi tej (nálam kókusz – cukormentes)
7 gramm sütőpor
250 ml ásványvíz
60 gramm margarin (nálam kördobozos, 25%-os zsírtartalmú)
Zsiradék a sütő kikenéséhez
Elkészítése:
a liszteket kimértem, hozzáadtam a sikért, a keményítőt, a korpát, a sót, az édesítőszert és a sütőport. Alaposan elkevertem, majd ráöntöttem az olvasztott margarint, a növényi tejet és végül a vizet is. Egy habverő segítségével csomómentesre kevertem. Sűrűbb lett a tészta állaga, mint a palacsintáé, folyósabb, mint a nokedlitésztáé.
A lisztek minőségétől és márkájától függően minimális folyadékot még igényelhet a tészta a jó állag érdekében.
Vékonyan kiolajoztam egy ecset segítségével a sütőlapjaimat, majd mikor felforrósodott beleöntöttem egy adag tésztát.
Cukormentes, házi baracklekvárral, karobporral és némi gyümölccsel tálaltam.
Ízlés szerint lehet az egész tésztába holland kakaóport/karobport, esetleg fahéjat is szórni, sőt készítettem már boci mintásan is (kétfelé osztottam a tésztát, az egyik sima maradt, a másik kakaós és csepegtettem a sütőbe, így lett mintás a végeredmény).
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész gofrik súlya 665 gramm lett (198 gramm anyagveszteséggel számoltam), ebben 1346 kalória, 47 gramm fehérje, 24 gramm zsír és 220 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 204 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!