Bevezető
Ez a palacsintarecept nagy kedvencem, mert szinte csak lassú szénhidrátot tartalmaz. És bár mindig eljátszom a gondolattal, hogy reggelire milyen csuda jó lenne, mondjuk egy kis fahéjas palacsinta, még soha sem sikerült annyit csinálnom, hogy a fiúk mellett maradjon másnap reggelre. No de nem baj, kell ennél nagyobb dicséret?!
Hozzávalók
2 db tojás -100 gramm-
10 gramm négyszeres erejű édesítő – vagy más egyéb édesítőszer-
1 csipet só
5 ml extra szűz olívaolaj
280 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
300 ml tejszín
450-500 ml ásványvíz
Elkészítése
igazán semmi extra dolog a fenti hozzávalókat alaposan összekeverjük csomómentesre. Én teszek bele olajat így amikor sütöm, már nem használok külön hozzá. A tejszín ez esetben főzőtejszín volt, de nálam sokkal okosabb emberek is megmondták már olyan nincs, hogy főzőtejszín, a tejszín 30%-nál kezdődik… ettől függetlenül két nagyszerű tulajdonsága van: pénztárcakímélőbb és az IR-ben a 10% zsírtartalom miatt már nem számolunk a szénhidráttartalmával. Hatalmas előnye továbbá, hogy a zsírtartalma kedvezőbb.
A fenti képen Norbi update mogyorós krémjével van megtöltve – egy palacsintába 10 gramm került-. De ha van elég időm, akkor saját készítésű mogyorókrém kerül elő a szekrényből.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
Az összes palacsinta súlya nekem 1040 gramm lett. A teljes mennyiségre számolt (hozzávetőleges) tápanyagértékek: 1951 kalória, 68 gramm fehérje, 54 gramm zsír és 273 gramm szénhidrát -az IR diéta szabályai szerint számolva 259 gramm-. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Frissítés!
Zsírban szegényebb palacsintaverzió 👇
Hozzávalók (nekem 11 darabhoz)
2 darab tojás
1 csipet só
130 gramm teljes kiőrlésű liszt
50 gramm finomliszt
10 gramm korpa
10 gramm búzasikér
5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
300 ml víz (körülbelül, ez a mennyiség a lisztek minőségétől és márkájától függően változhat)
Elkészítése a fent leírtakkal megegyezik.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész palacsintám (össz)súlya 561 gramm lett, ebben 894 kalória, 43 gramm fehérje, 22 gramm zsír és 124 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 116 gramm) lett benne nekem.
Tej és ásványvíz keverékével készítve
Fordított lisztaránnyal készített palacsinta
Az utóbbi időben egy teljesen véletlen élethelyzet kapcsán világossá vált, hogy az autoimmun betegségem belobbanását és aktív, beteg szakaszát a túlzott teljes kiőrlésű liszt fogyasztása táplálja, felelőríti. Így, hónapok óta az inzulinrezisztencia dacára/ellenére inkább fehér lisztes dolgokat fogyasztok és csak a cukormentességre figyelek. Ez igaz a palacsintára is. 30%-ban teljes kiőrlésű búzaliszttel és 70%-ban finomliszttel készítem (ha tudom, akkor durummal, felszívódás szempontjából kedvezőbb).
A lenti képen látható palacsinta a legelsővel megegyező lisztmennyiséggel és víz+tej keverékével készült. Újabban xilittel édesítünk, de természetesen bármilyen, diétába beilleszthető édesítő használható.