Bevezetés
Teljes kiőrlésű kovásszal való munkám következő „gyümölcsei” ezek a zsömlék lettek. Alapvetően kenyérnek készült volna, de végül zsemlének formáztam a tésztámat, a könnyebb csomagolhatóság miatt.
Hogy én hogyan, és kitől tanultam kovászt készíteni, ide kattintva tudod elolvasni!
Hozzávalók
150 gramm teljes kiőrlésű kovász (100%-os)
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm finomliszt
10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható! A szénhidrátok felszívódásának lassítására, valamint állagjavítóként használom)
10 gramm búzasikér (szintén elhagyható, állagjavítóként használom)
13 gramm só
10 ml extra szűz olívaolaj
Körülbelül 300 ml langyos víz
Elkészítése
- Előző este kivettem a már két napja bent lévő, hűtős kovászomból 100 grammot, amihez 100 gramm teljes kiőrlésű búzalisztet és 90 gramm vizet adtam. Alaposan elkevertem és nem túl szorosan lefedve a konyhapulton hagytam az éjszakára.
- Másnap délelőtt, már szép buborékos volt, ekkor a robotgépem üstjébe tettem. Rámértem a liszteket, a sikért és a sót, majd alapfokozaton kevertettem. Szép lassan adagoltam hozzá a vizet. Mikor szépen elvált az üstöm falától, kivettem a tésztát.
Ez a tészta egy kicsit puhább/lazább, mint az élesztős társai. Egy olajjal kikent műanyag dobozba (ami zárható) tettem, majd háromszor, harmincpercenként áthajtogattam.
3.Utána pontosan hat egyenlő részre osztottam és formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket és konyharuhával lefedve körülbelül 1 órát pihentettem. Amint az ujjam nyoma szépen kisimult a zsömle felületéről már tettem is be a sütőbe és magas hőfokon, 35 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész, megsült zsömlék súlya 871 gramm lett, 2058 kcal, 71,8 gramm fehérje, 22,4 gramm zsír és 362,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 361,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!