Bevezető
Igazi omlós, belül még szinte folyós, nagyon csokoládés finomság, ami 10 perc munkával elkészül. Ha még melegen tudjuk elfogyasztani, akkor a kívül ropogós réteg „feltörése” után jön a meleg, kissé ragacsos réteg. Ha akad a mélyhűtőben egy kis fagyi, gyerünk egy gombóccal a tetejére, és egy szédületes ízmámorban lesz részünk.
A héten -mint oly sokszor- Nigella Lawson instagram oldalát nézegettem, ott láttam meg az általa Chocolat Chip Cookie Dough Pots-nak elnevezett receptjét. Roppant könnyűnek és egyszerűnek tűnt az elkészítése, szerettem volna -amint lehet- kipróbálni és átalakítani úgy, hogy egy cukormentes, zömében teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó desszert legyen. Nigella receptje ide kattintva elérhető.
A cukor és a liszt lecserélése mellett, szerettem volna a zsiradékon is változtatni. Ő vajat írt, én pedig 25%-os zsírtartalmú margarinra változtattam, hogy a tápanyagértékek kedvezőbbek legyenek. Csokicsepp esetében kötöttem egy kis kompromisszumot, olyat használtam, amiben ugyan van cukor, de minimum 50% kakaó szárazanyag tartalommal bír.
Nigella a receptjében 170 gramm csokicseppet javasol, nekem ez nagyon soknak tűnt -bár kétségtelen, hogy tuti finom-, csökkentettem a mennyiségét. A jövőben lehet, hogy tovább fogom mérsékelni, mert nagyon megnyomta a kalória-, zsír-, és szénhidráttartalmát a süteménynek-, de még ki kell tapasztalni, hogy mi az a mennyiség, amíg le lehet menni és még mindig nagyon finom a sütemény. Ígérem fogom frissíteni a receptet.
Hozzávalók 4 darab szuflé formához
105 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
45 gramm finomliszt
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál finom szemcséjű só
110 gramm margarin ∼ 25 %-os zsírtartalmú
1 darab tojás ∼ nálam M-es méretű
110 gramm étcsokoládé-csepp
Elkészítése
- Mielőtt a tészta hozzávalóit kimérnénk, érdemes bekapcsolni a sütőt légkeverésre 180°C-ra.
- Majd robotgépem üstjébe kimértem 110 gramm vajat és 20 gramm édesítőszert. Magas fokozaton addig dolgoztattam a gépet, míg a massza homogén állagú lett, az édesítő teljesen elolvadt. Ez nekem nagyjából 3-4 percet vett igénybe.
- Majd hozzáadtam a tojást. Ismét hagytam dolgozni a gépet, megközelítőleg 2 percig.
- Míg dolgozott a gép kimértem a liszteket, hozzáadtam a szódabikarbónát és a sót. Alaposan elkevertem őket és a margarinos-tojásos alaphoz adtam. Hagytam, hogy a gép jól átkeverje a tésztát.
- Ezt követően egy spatula segítségével elkevertem benne a csoki cseppeket és egyenlő adagokat mértem ki a szufléformákba. Egy bevizezett kiskanál segítségével el tudjuk egyengetni a tetejüket.
- Ekkora már jelzett a sütőm, hogy felmelegedett. Betoltam őket és 13 percig hagytam hogy növekedjenek, süljenek.
Ahogy fentebb írtam, érdemes melegen/langyosan fogyasztani, főleg ha egy gombóc fagylaltot is tudunk rákanalazni.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész sütijeim súlya 430 gramm lett, ebben nekem 1400 kalória, 30 gramm fehérje, 68 gramm zsír és 154 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is).
Jó étvágyat!