10 perces csokis csoda
Egyéb édességek Sütemények

10 perces csokis csoda

  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF0857

 

Igazi omlós, belül még szinte folyós, nagyon csokoládés finomság, ami 10 perc munkával elkészül. Ha még melegen tudjuk elfogyasztani, akkor a kívül ropogós réteg „feltörése” után jön a meleg, kissé ragacsos réteg. Ha akad a mélyhűtőben egy kis fagyi, gyerünk egy gombóccal a tetejére, és egy szédületes ízmámorban lesz részünk.

A héten -mint oly sokszor- Nigella Lawson instagram oldalát nézegettem, ott láttam meg az általa Chocolat Chip Cookie Dough Pots-nak elnevezett receptjét. Roppant könnyűnek és egyszerűnek tűnt az elkészítése, szerettem volna -amint lehet- kipróbálni és átalakítani úgy, hogy egy cukormentes, zömében teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó desszert legyen. Nigella receptje ide kattintva elérhető. 

A cukor és a liszt lecserélése mellett, szerettem volna a zsiradékon is változtatni. Ő vajat írt, én pedig 25%-os zsírtartalmú margarinra változtattam, hogy a tápanyagértékek kedvezőbbek legyenek. Csokicsepp esetében kötöttem egy kis kompromisszumot, olyat használtam, amiben ugyan van cukor, de  minimum 50% kakaó szárazanyag tartalommal bír.

Nigella a receptjében 170 gramm csokicseppet javasol, nekem ez nagyon soknak tűnt -bár kétségtelen, hogy tuti finom-, csökkentettem a mennyiségét. A jövőben lehet, hogy tovább fogom mérsékelni, mert nagyon megnyomta a kalória-, zsír-, és szénhidráttartalmát a süteménynek-, de még ki kell tapasztalni, hogy mi az a mennyiség, amíg le lehet menni és még mindig nagyon finom a sütemény. Ígérem fogom frissíteni a receptet.

Hozzávalók 4 darab szuflé formához:

105 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

45 gramm finomliszt

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

½ teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál finom szemcséjű só

110 gramm margarin ∼ 25 %-os zsírtartalmú

1 darab tojás ∼ nálam M-es méretű

110 gramm étcsokoládé-csepp

Untitled design 5

Elkészítése: mielőtt a tészta hozzávalóit kimérnénk, érdemes bekapcsolni a sütőt légkeverésre 180°C-ra.

Majd robotgépem üstjébe kimértem 110 gramm vajat és 20 gramm édesítőszert. Magas fokozaton addig dolgoztattam a gépet, míg a massza homogén állagú lett, az édesítő teljesen elolvadt. Ez nekem nagyjából 3-4 percet vett igénybe.

Majd hozzáadtam a tojást. Ismét hagytam dolgozni a gépet, megközelítőleg 2 percig.

Míg dolgozott a gép kimértem a liszteket, hozzáadtam a szódabikarbónát és a sót. Alaposan elkevertem őket és a margarinos-tojásos alaphoz adtam. Hagytam, hogy a gép jól átkeverje a tésztát.

Ezt követően egy spatula segítségével elkevertem benne a csoki cseppeket és egyenlő adagokat mértem ki a szufléformákba. Egy bevizezett kiskanál segítségével el tudjuk egyengetni a tetejüket.

Ekkora már jelzett a sütőm, hogy felmelegedett. Betoltam őket és 13 percig hagytam hogy növekedjenek, süljenek.

Ahogy fentebb írtam, érdemes melegen/langyosan fogyasztani, főleg ha egy gombóc fagylaltot is tudunk rákanalazni.

DSCF0867


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész sütijeim súlya 430 gramm lett, ebben nekem 1400 kalória, 30 gramm fehérje, 68 gramm zsír és 154 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is).

Jó étvágyat!

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: