sajtos rántott húsgolyó 1 scaled
Húsos ételek

Füstölt sajtos húsgolyók rántva

  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Ennek a receptnek az ötletét a Húgomék adták. Ők ugyanannyi sajtot tesznek a masszába, mint amennyi maga a darált hús, de mielőtt elkészítettem volna, rá kellett döbbenjek, hogy akármilyen finom is lehet úgy, egyszerűen nem szívesen látnám viszont, azokat a tápanyagértékeket a napi étrendemben -így se semmi!-. De azért is írtam ezt le, hogy amennyiben kedvet érzel kipróbálni a fele-fele arányt, ne habozz, a Tesómék áradoztak róla! Viszont, ha tanácsolhatom és lehetőségeid engedik, legalább light sajtot válassz.

Ám a lenti arányokkal is nagyon finom lett! No, már most fel kell hívjam rá a figyelmet, hogy ez az étel nem a pikk-pakk elkészül kategória, cserébe akár egy ünnepi asztalon is szépen megállná a helyét! Az elkészítését nehéznek nem mondanám, inkább kicsit hosszadalmas (formázni, panírozni, rántani…)

Meglátásom szerint már a darált húsgolyó rántva is nagyon szuper ötlet, de hogy ezt még sajt is kíséri! Amúgy sajtfüggő vagyok, tehát rögtön tudtam, hogy ez az étel, AZ étel lesz! A Sógorom azt mondta, hogy Ők nem nagyon fűszerezik, ellenben már a sütés előtti napon bekeverik a húsmasszát és hűtőben hagyják pihenni, érlelődni az ízeket.

Én ritkán vagyok ennyire előrelátó! Szóval komótosan előző nap annyira volt lendület bennem, hogy a húst kivegyem a fagyasztóból, s így másnap biztos, ami biztos, megfűszereztem!. <30%-os zsírtartalmú darált sertéshúst használtam, persze ha a bevásárlókocsinkba a bűvös zsírban szegényebb változat kerül(ne), az nagyon jó dolog!

Hogy tovább tetézzem ezt a tápanyag dolgot, végül még egy kukoricasalátát is kikevertem mellé! Gondoltam üsse kő! Ismered a mondást: ha lúd, legyen kövér! Persze ez az esti biciklizésre / edzésre is vonatkozzon 🙂 Köretnek bulgur mellett döntöttem, de szerintem ehhez az ételhez, tényleg minden passzol!

Engedd meg, hogy ajánljak elé, egy könnyű, gyümölcslevest első fogásnak:

Tejszínes barackleves, a nyári kánikula fénypontja

Hozzávalók:

480 gramm darált sertéshús

100 gramm füstölt sajt

30 gramm mustár

1 teáskanál majoránna

½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál őrölt, fekete bors

1 kávéskanál szerecsendió

8 gramm só

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

5 gramm fokhagymakrém

60 gramm teljes kiőrlésű morzsa

40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

2 darab tojás – nálam M-es méretű-

zsiradék a sütéshez -nálam napraforgóolaj

Hozzávalók a kukoricasalátához:

400 gramm tejföl -nálam 12%-os zsírtartalmú-

450 gramm kukorica – nálam fagyasztott-

50 gramm light majonéz

30 gramm mustár

5 gramm só

1 nagy csipet négyszeres erejű természetes édesítőszer

1 kisebb fej vöröshagyma – nálam 70 gramm a pucolt súlya-

Hozzávalók a körethez:

350 gramm bulgur -szárazon mérve-

700 ml víz

20 gramm zsiradék – ez nálam 25%-os margarin-

ízlés szerint só

Elkészítése:

Legelsőnek elkészítettem a salátát, hogy fogyasztásig legyen ideje a hűtőben pihenni.

Feltettem főni a mirelit kukoricát. Ha mondjuk konzerves változatot használsz -még nem láttam cukormentest konzervesből, de ez nem jelent semmi, ha létezik, írd meg kérlek nekem akár kommentben- akkor ez a lépés természetesen kimarad. Míg főtt a kukorica, addig apró kockákra vágtam a vöröshagymát, majd kimértem a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Hozzáadtam a sót és az édesítőszert is. Miután átmelegedett/megfőtt a kukorica, leszűrtem, hideg víz alatt átmostam, hogy kihűljön. Ráöntöttem a kukoricaszemeket a tejfölös-majonézes-mustáros egyvelegre, alaposan átkevertem kóstoltam és már tettem is a hűtőbe.

Majd következett a hús.

A darált húsra mértem a fűszereket (fokhagymakrémet nem!), a reszelt sajtot és alaposan elkevertem.

-Én szinte minden sós ételbe teszek egy nagy csipet édesítőszert és minden édes ételbe teszek egy nagy csipet sót. –

A húst, egyenként 25 grammos golyókra formáztam, majd a jól megszokott és ismert módon bepaníroztam (liszt, tojás, zsemlemorzsa). Annyi plusz dolog történt, ha szabad így fogalmaznom, hogy a felvert tojásokhoz adtam 5 gramm fokhagymakrémet és alaposan elkevertem a panírozás megkezdése előtt.

Miután mindegyik golyó vékony panírbundát kapott, olajat öntöttem serpenyőmbe és mikor már kellően felmelegedett -forró zsiradékban- kisütöttem őket.

Mindeközben…

Kimértem egy teflonbevonatú lábosba 20 gramm zsírszegény margarint, amire rámértem a bulgurt. Magas hőfok felett, sűrű kevergetés mellett, addig pirítottam a bulgurszemeket, míg kissé barnás kérget nem kaptak. Felöntöttem vízzel, majd fedő alatt, kis hő fölött, nagyjából 10 perc alatt készre főtt. Szeretem jóval tálalás előtt elkészíteni a bulgurt -így vagyok a rizzsel, kuszkusszal, kölessel stb.-, mert miután elzárom a hőt alatta, szoktam hagyni pihenni, tovább duzzadni a bulgurszemeket. Véleményem szerint így kicsit pergősebb lesz.

sajtos rántott húsgolyó scaled

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a húsgolyókra:  a kész, rántott húsgolyók tömege sütés után 650 gramm lett, ebben nekem 1855 kalória, 153 gramm fehérje, 104 gramm zsír és 70 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 59 gramm) lett.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kukoricasalátára: a kész salátám súlya 985 gramm lett, ebben nekem 1273 kalória, 47 gramm fehérje, 64 gramm zsír és 102 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 60 gramm) lett.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a főtt bulgurra: a kész bulgurom súlya 1353 gramm lett, ebben nekem 1242 kalória, 43 gramm fehérje, 10 gramm zsír és 266 gramm szénhidrát lett.

Jó étvágyat!

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: