sajtos rántott húsgolyó 1 scaled
Húsos ételek

Füstölt sajtos húsgolyók rántva

Bevezető

Ennek a receptnek az ötletét a Húgomék adták. Ők ugyanannyi sajtot tesznek a masszába, mint amennyi maga a darált hús, de mielőtt elkészítettem volna, rá kellett döbbenjek, hogy akármilyen finom is lehet úgy, egyszerűen nem szívesen látnám viszont, azokat a tápanyagértékeket a napi étrendemben -így se semmi!-. De azért is írtam ezt le, hogy amennyiben kedvet érzel kipróbálni a fele-fele arányt, ne habozz, a Tesómék áradoztak róla! Viszont, ha tanácsolhatom és lehetőségeid engedik, legalább light sajtot válassz.

Ám a lenti arányokkal is nagyon finom lett! No, már most fel kell hívjam rá a figyelmet, hogy ez az étel nem a pikk-pakk elkészül kategória, cserébe akár egy ünnepi asztalon is szépen megállná a helyét! Az elkészítését nehéznek nem mondanám, inkább kicsit hosszadalmas (formázni, panírozni, rántani…)

Meglátásom szerint már a darált húsgolyó rántva is nagyon szuper ötlet, de hogy ezt még sajt is kíséri! Amúgy sajtfüggő vagyok, tehát rögtön tudtam, hogy ez az étel, AZ étel lesz! A Sógorom azt mondta, hogy Ők nem nagyon fűszerezik, ellenben már a sütés előtti napon bekeverik a húsmasszát és hűtőben hagyják pihenni, érlelődni az ízeket.

Én ritkán vagyok ennyire előrelátó! Szóval komótosan előző nap annyira volt lendület bennem, hogy a húst kivegyem a fagyasztóból, s így másnap biztos, ami biztos, megfűszereztem!. <30%-os zsírtartalmú darált sertéshúst használtam, persze ha a bevásárlókocsinkba a bűvös zsírban szegényebb változat kerül(ne), az nagyon jó dolog!

Hogy tovább tetézzem ezt a tápanyag dolgot, végül még egy kukoricasalátát is kikevertem mellé! Gondoltam üsse kő! Ismered a mondást: ha lúd, legyen kövér! Persze ez az esti biciklizésre / edzésre is vonatkozzon 🙂 Köretnek bulgur mellett döntöttem, de szerintem ehhez az ételhez, tényleg minden passzol!

Engedd meg, hogy ajánljak elé, egy könnyű, gyümölcslevest első fogásnak:

Tejszínes barackleves, a nyári kánikula fénypontja

Hozzávalók

480 gramm darált sertéshús

100 gramm füstölt sajt

30 gramm mustár

1 teáskanál majoránna

½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál őrölt, fekete bors

1 kávéskanál szerecsendió

8 gramm só

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

5 gramm fokhagymakrém

60 gramm teljes kiőrlésű morzsa

40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

2 darab tojás – nálam M-es méretű-

zsiradék a sütéshez -nálam napraforgóolaj

Hozzávalók a kukoricasalátához

400 gramm tejföl -nálam 12%-os zsírtartalmú-

450 gramm kukorica – nálam fagyasztott-

50 gramm light majonéz

30 gramm mustár

5 gramm só

1 nagy csipet négyszeres erejű természetes édesítőszer

1 kisebb fej vöröshagyma – nálam 70 gramm a pucolt súlya-

Hozzávalók a körethez

350 gramm bulgur -szárazon mérve-

700 ml víz

20 gramm zsiradék – ez nálam 25%-os margarin-

ízlés szerint só

Elkészítése

Legelsőnek elkészítettem a salátát, hogy fogyasztásig legyen ideje a hűtőben pihenni.

Feltettem főni a mirelit kukoricát. Ha mondjuk konzerves változatot használsz -még nem láttam cukormentest konzervesből, de ez nem jelent semmi, ha létezik, írd meg kérlek nekem akár kommentben- akkor ez a lépés természetesen kimarad. Míg főtt a kukorica, addig apró kockákra vágtam a vöröshagymát, majd kimértem a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Hozzáadtam a sót és az édesítőszert is. Miután átmelegedett/megfőtt a kukorica, leszűrtem, hideg víz alatt átmostam, hogy kihűljön. Ráöntöttem a kukoricaszemeket a tejfölös-majonézes-mustáros egyvelegre, alaposan átkevertem kóstoltam és már tettem is a hűtőbe.

Majd következett a hús.

A darált húsra mértem a fűszereket (fokhagymakrémet nem!), a reszelt sajtot és alaposan elkevertem.

-Én szinte minden sós ételbe teszek egy nagy csipet édesítőszert és minden édes ételbe teszek egy nagy csipet sót. –

A húst, egyenként 25 grammos golyókra formáztam, majd a jól megszokott és ismert módon bepaníroztam (liszt, tojás, zsemlemorzsa). Annyi plusz dolog történt, ha szabad így fogalmaznom, hogy a felvert tojásokhoz adtam 5 gramm fokhagymakrémet és alaposan elkevertem a panírozás megkezdése előtt.

Miután mindegyik golyó vékony panírbundát kapott, olajat öntöttem serpenyőmbe és mikor már kellően felmelegedett -forró zsiradékban- kisütöttem őket.

Mindeközben…

Kimértem egy teflonbevonatú lábosba 20 gramm zsírszegény margarint, amire rámértem a bulgurt. Magas hőfok felett, sűrű kevergetés mellett, addig pirítottam a bulgurszemeket, míg kissé barnás kérget nem kaptak. Felöntöttem vízzel, majd fedő alatt, kis hő fölött, nagyjából 10 perc alatt készre főtt. Szeretem jóval tálalás előtt elkészíteni a bulgurt -így vagyok a rizzsel, kuszkusszal, kölessel stb.-, mert miután elzárom a hőt alatta, szoktam hagyni pihenni, tovább duzzadni a bulgurszemeket. Véleményem szerint így kicsit pergősebb lesz.

fustolt-rantott-husgolyo

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a húsgolyókra:  a kész, rántott húsgolyók tömege sütés után 650 gramm lett, ebben nekem 1855 kalória, 153 gramm fehérje, 104 gramm zsír és 70 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 59 gramm) lett.

a kukoricasalátára: a kész salátám súlya 985 gramm lett, ebben nekem 1273 kalória, 47 gramm fehérje, 64 gramm zsír és 102 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 60 gramm) lett.

a főtt bulgurra: a kész bulgurom súlya 1353 gramm lett, ebben nekem 1242 kalória, 43 gramm fehérje, 10 gramm zsír és 266 gramm szénhidrát lett.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: