Valószínűleg sokaknak desszert, nekünk inkább főételként állta meg a helyét a menüben.
A zsemle receptje, amit én használtam, ide kattintva elérhető.
Hozzávalók:
8 darab zsemle (790 gramm)
500 gramm zsírszegény túró
150 gramm 12%-os tejföl
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
2 dl 0,1%-os tej
1 rúd vanília kikapart belseje vagy 5 ml aroma
Hozzávalók a pudinghoz:
1 csomag Bourbon vaníliás zabpudingpor (40 gramm)
5 dl 0,1%-os tej
15 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése:
először megsütöttem a zsemléket. Miután kihűltek tetejüket levágtam, bélzetüket kiszedtem egy tálba. Majd a zsemle belsejére rámértem a túrót, a tejfölt és az édesítőszert, és alaposan, egy villa segítségével eldolgoztam.
Közben felmelegítettem a vaníliás tejet, amiben megforgattam a zsemléket és azok tetejét. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket. Megtöltöttem a túrós masszával, majd rájuk helyeztem kis „kalapjukat”.
Előmelegített sütőbe toltam 15 percre, 180°C-on. De legalább addig, míg picit megbarnul a zsemlék teteje.
Míg sültek elkészítettem a zabpudingot. 4 dl tejet feltettem melegedni, a maradék tejjel csomómentesre kevertem a pudingport és az édesítőszert. Majd utóbbit hozzáöntöttem a meleg tejhez és habverő segítségével csomómentesen sűrűsödésig főztem. Megjegyzés: a zabpuding alapvetően hígabb állagú, ha nem zabpudinggal készítjük, akkor érdemes több tejet hozzáadni a keményítős társaihoz, hogy a nagyon sűrű és a híg közötti állapotot kapjuk eredményül.
Hozzávetőleges tápanyagértékek
a zsemlék kész súlya 1558 gramm lett (127 gramm anyagveszteséggel számolhattam), ebben nekem 2579 kalória, 160 gramm fehérje, 48 gramm zsír és 349 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 324 gramm) lett.
a zabpudingra: a kész pudingom súlya 523 gramm lett (32 gramm anyagveszteséggel számolhattam), ebben nekem 308 kalória, 18 gramm fehérje, 2 gramm zsír és 54 gramm szénhidrát lett.
Jó étvágyat!