zabos alma golyó
Egyéb édességek Sütemények

Laza napok desszertje: zabos almagolyó

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF0011

Egy hosszú vagy éppen pont egy lazsálós nap után s közben -tudjátok, amikor a nagy pihenés közepette semmihez nincs kedvünk maximum egy jó film megnézéséhez – nagyszerű választás, ha mégis ránk törne az édesség utáni vágy. Sütés nélküli desszert, tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentesen ∼a keresztszennyeződésre mindenképpen figyelni kell∼, ha a mentesség fontos!

Elismerem mosogatni kell utána, de az otthon készült nyalánkságok mindegyikére borúsan nyomja rá a bélyegét ez a szomorú tény.

Korábban már írtam arról a blogra, hogy miért jó az, ha a zabpehely is van a konyhánkban ⤵

Együnk zabpelyhet egészségünkért!

Nem éppen zsírszegény desszert, de azzal próbáltam nyugtatni a lelkiismeretemet, hogy a benne lévő zsírok többsége jól hasznosul majd. A mandula az egyik kedvencem, így én a tésztájába is tettem egy keveset, illetve darált mandulába forgattam, de ha valakinek éppen nincs otthon vagy nem szereti, szerintem kókuszreszelékbe forgatva is nagyon finomak lennének az almás golyók.

Hozzávalók:

130 gramm zabpehely

20+30 gramm mandula

50 gramm cukormentes lekvár (én sárgabarackot használtam)

50 gramm margarin (25%-os zsírtartalmút tettem bele)

200 gramm alma (tisztított súly)

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 csapott teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: a zabpelyhet és 20 gramm mandulát egy serpenyőbe tettem és alaposan megpirítottam. Közben meghámoztam az almákat, és lereszeltem őket. Mikor aranybarnára pirosodtak a zab-, és mandulaszemek, darálóba öntöttem őket, majd a serpenyőbe kanalaztam a lereszelt almákat a fahéj és az édesítőszer társaságában.

Míg az alma átmelegedett és kissé összeesett, addig ledaráltam a zabos keveréket. Majd egy tálba összekevertem az fahéjas almákat, a mandulás zabot, hozzáadtam az olvasztott margarint, a lekvárt és alaposan összegyúrtam őket.

A darálóba kimértem a maradék 30 gramm mandulát, ledaráltam, később ebbe forgattam a golyókat.

A masszából 15 grammos golyókat formáztam, meghempergettem őket a darált mandulában és már tálaltam is.

DSCF0015


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész desszert súlya 434 gramm lett nekem, ebben 1025 kalória, 37 gramm fehérje, 48 gramm zsír és 112 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 105 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: