Bevezető
Azt hiszem, nyugodt szívvel leírhatom, hogy a zöldborsófőzeléket majdnem Mindenki máshogyan eszi, értem ezalatt a feltétet. Van, aki tükörtojással, van, aki pörkölttel, esetleg sült hússal, de akadnak olyanok, akik nagy karéj kenyér mellett döntenek. És akkor még nem ejtettem szót a vegánokról, akik minden bizonnyal számtalan növényi fasírtrecepttel jelentkeznének most. Apropó, készítettem már vegán zöldborsófőzeléket is, ide kattintva elérhető.
Vannak akik habarják, de hallottam olyanról is, aki rántással készíti.
Mi legtöbbször hagymás sült virslivel esszük, bár kétségtelen, hogy a srácok kedvence, ha feltétről van szó, nem más, mint a pörkölt. Számomra teljesen mindegy, hogy tejszínnel vagy tejjel készítem, bár kétségtelen, hogy tápanyagértékek szempontjából a tejes verzió kedvezőbb. Én a legtöbbször glutént tartalmazó liszttel sűrítem, de természetesen gluténmentes lisztekkel is nagyszerűen fog sikerülni! Ha keményítővel dolgozunk (pl.borsókeményítő) akkor figyeljünk rá, hogy a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez és ne főzzük túl, mert híg lesz!
Nagy kedvencem ez a főzelék, már a zöldborsók főzésénél is belengi a jellegzetes, édeskés illat a lakást, szép gyermekkori emlékeket idéz fel!
A zöldborsó
A zöldség, ami aztán még nyersen is igazán finom. Emlékszem gyerekkoromban volt, hogy akadt borsó a veteményesben, és nekem tisztán rémlik, hogy nagy szeretettel segítettem leszedni, meg persze közben megenni. És nagy mulatságként éltem meg, mikor szétpattintottam a héját, majd „kisöpörtem” a borsószemeket.
Viszonylag magas szénhidráttartalommal bíró zöldség (8.8 gr / 100 gr), mellette viszont rostban gazdag alapanyagunk. Akad benne bőven C vitamin is, amely számos egyéb hasznos tulajdonsága mellett, nagy szerepet játszik immunrendszerünk működésében is. * Azok, akik allergiásak a földi mogyoróra, azoknál viszont gondot okozhat a zöldborsó fogyasztása (keresztallergén)*.
Veganamente Rakel S.I. képe a Pixabay -en.
Zöldborsófőzelék cukormentesen
Hozzávalók
Elkészítése
-
Apró kockákra vágtam a vöröshagymát és az evőkanál zsiradékon megpároltam őket.
-
Majd ráöntöttem a zöldborsót és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje (nálam 1 liter volt). Fedő alatt, kis láng felett puhára főztem a borsót.
-
Közben a kimért főzőtejszínben csomómentesre kevertem a teljes kiőrlésű lisztet, majd a zöldborsó mellől mertem át egy kevés forró vizet a lisztes tejszínre.
Ezt a sűrítési technikát nevezzük egyébként finom habarásnak. -
Folyamatos kevergetés mellett, továbbra is kicsi láng felett addig főztem a már tejszínes zöldborsófőzelékemet, amíg a kívánt állagot el nem értem.
-
Én az édesítőszert és a petrezselymet is utólag szeretem hozzáadni, amikor már nem éri hő.
Adag : 1831 gramm összesen
Adag 5
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 1244kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 30.2g47%
- Összes szénhidrát 218g73%
- Fehérje 75.6g152%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
Az itt szereplő tápanyagértékek csupán hozzávetőlegesek és a táblázatban szerpelő adatok a teljes mennyiségre vonatkoznak jelen esetben.