Zöldborsófőzelék cukormentesen

Zöldborsófőzelék
zoldborsofozelek_cukormentes_finomatmaskepp pinit View Gallery 3 photos

Bevezető

Azt hiszem, nyugodt szívvel leírhatom, hogy a zöldborsófőzeléket majdnem Mindenki máshogyan eszi, értem ezalatt a feltétet. Van, aki tükörtojással, van, aki pörkölttel, esetleg sült hússal, de akadnak olyanok, akik nagy karéj kenyér mellett döntenek. És akkor még nem ejtettem szót a vegánokról, akik minden bizonnyal számtalan növényi fasírtrecepttel jelentkeznének most. Apropó, készítettem már vegán zöldborsófőzeléket is, ide kattintva elérhető.

Vannak akik habarják, de hallottam olyanról is, aki rántással készíti.

Mi legtöbbször hagymás sült virslivel esszük, bár kétségtelen, hogy a srácok kedvence, ha feltétről van szó, nem más, mint a pörkölt. Számomra teljesen mindegy, hogy tejszínnel vagy tejjel készítem, bár kétségtelen, hogy tápanyagértékek szempontjából a tejes verzió kedvezőbb. Én a legtöbbször glutént tartalmazó liszttel sűrítem, de természetesen gluténmentes lisztekkel is nagyszerűen fog sikerülni! Ha keményítővel dolgozunk (pl.borsókeményítő) akkor figyeljünk rá, hogy a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez és ne főzzük túl, mert híg lesz!

Nagy kedvencem ez a főzelék, már a zöldborsók főzésénél is belengi a jellegzetes, édeskés illat a lakást, szép gyermekkori emlékeket idéz fel!

A zöldborsó

A zöldség, ami aztán még nyersen is igazán finom. Emlékszem gyerekkoromban volt, hogy akadt borsó a veteményesben, és nekem tisztán rémlik, hogy nagy szeretettel segítettem leszedni, meg persze közben megenni. És nagy mulatságként éltem meg, mikor szétpattintottam a héját, majd „kisöpörtem” a borsószemeket.

Viszonylag magas szénhidráttartalommal bíró zöldség (8.8 gr / 100 gr), mellette viszont rostban gazdag alapanyagunk. Akad benne bőven C vitamin is, amely számos egyéb hasznos tulajdonsága mellett, nagy szerepet játszik immunrendszerünk működésében is. *  Azok, akik allergiásak a földi mogyoróra, azoknál viszont gondot okozhat a zöldborsó fogyasztása (keresztallergén)*.

green-peas-finomat-maskepp-zoldborso

Veganamente Rakel S.I. képe a Pixabay -en.

Zöldborsófőzelék cukormentesen

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési/sütési idő 40 min Teljes Idő 50 perc
Adag: 5 Kalóriák: 1025
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Apró kockákra vágtam a vöröshagymát és az evőkanál zsiradékon megpároltam őket. 

  2. Majd ráöntöttem a zöldborsót és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje (nálam 1 liter volt). Fedő alatt, kis láng felett puhára főztem a borsót.

  3. Közben a kimért főzőtejszínben csomómentesre kevertem a teljes kiőrlésű lisztet, majd a zöldborsó mellől mertem át egy kevés forró vizet a lisztes tejszínre. 

    Ezt a sűrítési technikát nevezzük egyébként finom habarásnak.
  4. Folyamatos kevergetés mellett, továbbra is kicsi láng felett addig főztem a már tejszínes zöldborsófőzelékemet, amíg a kívánt állagot el nem értem.

  5. Én az édesítőszert és a petrezselymet is utólag szeretem hozzáadni, amikor már nem éri hő.

Táplálkozási adatok

Adag : 1831 gramm összesen

Adag 5


Mennyiség adagonként
Kalóriák 1244kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 30.2g47%
Összes szénhidrát 218g73%
Fehérje 75.6g152%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

Az itt szereplő tápanyagértékek csupán hozzávetőlegesek és a táblázatban szerpelő adatok a teljes mennyiségre vonatkoznak jelen esetben. 

Kulcsszavak: cukormentes, húsmentes, tojásmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy