Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
20 gramm búzasikér
20 ml extra szűz olívaolaj
10 gramm só
20 gramm chia mag (csak a tetejére)
25 gramm friss élesztő
2 ek. búzakorpa -15 gramm-
300 ml langyos víz
Elkészítése
Minden hozzávalót alaposan bedagasztottam (kivéve a chiát). Természetes a chia mag cserélhető, vagy akár el is hagyható. Ha szeretnénk magvas kenyeret, bátran szórjunk a tésztájába egy evőlanálnyit. Körülbelül 10 perc dagasztás után egy jól gyúrható, nem ragadós tésztát kaptam. Ügyeljünk rá, hogy az élesztő és a sót ne érintkezzen közvetlenül a dagasztás előtt.
Megformáztam és a tetejét megszórtam a chia maggal. A jénai fedőjét rátéve további 20 percet hagytam pihenni, mielőtt sütőbe toltam volna.
Majd hideg sütőbe tettem, és 180°C-on 30 perc alatt készre sütöttem fedő nélkül. (ez a sütési idő módosulhat a sütő teljesítményétől függően):
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
a kész kenyerem súlya 875 gramm lett, ebben nekem 2032 kalória, 72 gramm fehérje, 35 gramm zsír és 333 gramm szénhidrát lett benne (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 318 gramm).
Jó étvágyat!
A chia magot a kenyérbe kevered, vagy a tetejére szórod, amint a képen is látszik?
Elnézést, valóban a recept leírásomból nem egyértelmű, belekevertem a 20 grammot, a tetejét meg csak a kereszt alakzatba megszórtam külön. 🙂