paradicsomos_kaposzta_cukormentes_finomat_maskepp (2)
Főzelékek Húsmentes ételek Húsos ételek

Paradicsomos káposzta sült tarjával

 Bevezető

A káposzta az egyik legrégebben fogyasztott zöldségünk, őshazája a Földközi-tenger környékére tehető. Nagyjából 4000 évvel ezelőtt is felhasználták ezt a  vitaminokban gazdag zöldséget. *

Bővelkedik K vitaminban, C-, és B9 vitaminban (folsav) is. *

  • K vitamin: véralvadásban játszik fontos szerepet. Megkülönböztetünk K1 és K2 vitamint. A zöldségek, ezáltal a káposzta K1 vitamint tartalmaz. Ez az a vitamin, amelyet újszülötteknek is adni szükséges az első néhány hétben.
  • C vitamin: számos, szervezetünk számára igen fontos folyamatban részt vesz, ilyen például az immunrendszer megfelelő működése, hormonok szintézise is. És nem utolsó sorban, feltalálása Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki ezért méltó módon Nobel díjat kapott elismerésként.
  • B9 vitamin: vagyis a folsav. Egészen bizonyos vagyok abban, hogy általánosságban Hölgyek ezt a vitamint jobban ismerik, mint a férfiak, hiszen a gyermek embrió szakaszban végbemenő gerincfejlődése (velőcső lezáródás) kizárólag megfelelő mennyiségű folsav mellett történhet meg hibátlanul. Ugyanakkor számos más oknál fogva érdemes figyelmet szentelni a folsavnak. Felelős az ép nyálkahártyáért, vagy például az egészséges bélrendszer fenntartásában is szerepe van.

Számtalan módon felhasználható, készítenek belőle levest, főzeléket, salátát. Természetesen utóbbi fogyasztása a leghasznosabb szervezetünk számára.

Nálunk paradicsomosan fogy a leginkább, legyen szó paradicsomos káposztáról, vagy akár töltött káposztáról.

Most húst sütöttem feltétnek, de természetesen ez cserélhető -én is szoktam- növényi fasírtra, vagy egyszerűen egy szelet kenyérrel is szoktam kínálni. Mivel alapvetően ez egy szénhidrátban és zsírban is szegényebb étel, meglátásom szerint „elbírja” a kenyeret.

Gluténmentesen is készíthető, csupán a lisztet szükséges lecserélni (termesztésen az egyéb hozzávalók keresztszennyezettségére is figyelni kell!).

Bár a szénhidrátdiétában egyáltalán nem elfogadott lisztféle, illetve sűrítési technika, de nekem a tápióka keményítő a kedvencem. Kikerülhető vele a rántással járó - esetleges extra - zsiradék és nagyon gyorsan sűrűsít. Persze hátulütője, hogy ismételt melegítésnél fennáll a veszélye, hogy folyóssá válik az ételünk, de összességében nálam piros pontos. ( Ez egyáltalán nem követendő azoknak, akik Ir-ek vagy cukorbetegek, nekem is jár érte az ejnye-bejnye )

Szóval, visszakanyarodva a gluténmentes sűrítéshez: köleslisztet inkább a tejszínes dolgokhoz szeretem felhasználni, így még a barna rizs lisztet és hajdinalisztet javasolnám a paradicsomos káposztához.

Hozzávalók

20 ml zsiradék -nálam napraforgóolaj-

1 nagyobb fej vöröshagyma - pucolt súlya 98 gramm-

1 kisebb fej fejes káposzta - tisztított súlya 600 gramm-

500 ml sűrített paradicsom

5 dl víz

ízlés szerint só, édesítőszer és őrölt bors, 1 evőkanál pirospaprika

40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

köretnek ez esetben: 1 kg sertéstarja + fűszersó - hagyma

Elkészítése

1. Elsőnek felszeleteltem a tarját, fűszersóval befűszereztem és tepsibe rakosgattam a szeleteket. Majd fóliával lefedtem és 160°C-os sütőbe toltam (alsó-felső). Opcionális: én szeretek mellé nagyobb darabokban hagymaszeleteket is tenni.

2. A hagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam. A káposzta külső leveleit leszedtem, torzsát kivágtam, majd vékony szeletekre vágtam.

3. Lábosomba beleöntöttem a kockázott vöröshagymát, felöntöttem egy deci vízzel és puhára pároltam. Természetesen zsiradékra is tehettem volna, mi több, egész gyerekkoromban úgy ettem, de a rántás miatt ezt most kihagytam.

4. Majd rátettem a szeletelt káposztát is.

5. Felöntöttem a sűrített paradicsommal és a vízzel, majd fedő alatt, kis hő fölött teljesen puhára főztem a káposztát.

6. Majd a zsiradékból és a lisztből csomómentes rántást készítettem, amit megszórtam 1 evőkanál pirospaprikával és felöntöttem egy deci hideg vízzel. Rácsurgattam a paradicsomos káposztára és kevergetés mellett addig főztem, míg számomra megfelelő sűrűségű lett.

7. Sóval, négyszeres erejű édesítőszerrel és borssal fűszereztem.

8. Eddigre a hússzeletek is omlósra sültek.

Forrón tálaltam.

 

 

paradicsomos_kaposzta_cukormentesen_finomat_maskepp

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya 1537 gramm lett, ebben nekem 1009 kalória, 35 gramm fehérje, 26 gramm zsír és 147 gramm szénhidrát lett.

Húsra nem számoltam ez esetben tápanyagértékeket.

Hírlevél

Tarts velem a hírleveleimben is! Az adatvédelmi tájékoztatót ide kattintva tudod elolvasni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy