almás túrós batyu
Egyéb édességek Pékáruk Sütemények

Almás-túrós batyu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF0084

Még a múlt héten kaptunk Petra barátnőméktől egy nagyobb adag szabolcsi almát, amiből almás pitét szerettem volna sütni eredetileg még a hét közepén egy kiadós leves utánra. De elmaradt, s arra gondoltam, hogy jó lenne a hamarosan lejáró tehéntúróval felhasználni. Így született meg az almás-túrós batyu ötlete.

Ahogy az lenni szokott, most is nagyobb arányban tartalmaz a tészta teljes kiőrlésű lisztet, és négyszeres erejű édesítőszerrel készült el. Tojásmentes, hogy a nagyobbik gyermekünk is ehessen belőle.

Nekem összesen 9 darab lett, darabja nagyjából 150-155 grammosak.

Untitled design

Hozzávalók a tésztához:

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm finomliszt vagy durumliszt (utóbbi Honfi Bernadett dietetikus ajánlásával)

40 gramm friss élesztő

1 nagyobb csipet só

100 gramm tejföl (nálam 12%-os)

60 gramm margarin (nálam 40%-os zsírtartalmú)

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

200 ml langyos víz

Túrós töltelék:

250 gramm tehéntúró (nálam zsírszegény)

40 ml frissen facsart citromlé

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

50 gramm tejföl (nálam 12%-os)

Almás töltelék:

300 gramm alma (pucolt súly)

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál őrölt szegfűszeg

 

kicsi tej

porrá őrölt négyszeres erejű édesítőszer

DSCF0086

Elkészítése:

kimértem a liszteket, az élesztőt a tálam egyik felébe morzsoltam, a másik felébe a sót tettem. Hozzáadtam még dagasztás előtt a tejfölt és a margarint is. Megszórtam édesítőszerrel és miközben lassan dagasztott a gép, fokozatosan adagoltam a vizet. Érdemes apránként hozzáadni, hiszen a lisztek a márkájától/minőségétől függően a folyadék mennyisége is változhat. Nagyjából 5-7 perc dagasztás után egy könnyű állagú tésztát kaptam végeredményül. Lefedtem és hagytam, hogy duplájára keljen.

Kikevertem a túrót, a tejföllel, az édesítőszerrel és a citromlével. Alaposan elkevertem.

Meghámoztam és magházuktól megtisztítottam az almákat, felkockáztam őket. Lábosba tettem, majd megszórtam fahéjjal, szegfűszeggel és feltettem főni. Ráöntöttem 10 gramm édesítőszert, az alma édességétől és egyéni ízlésvilágtól természetesen az édesítőszer mennyisége is változik. Nem eresztett vizet az alma, én sem öntöttem fel, mert pont az volt a célom, hogy a lehető legkevesebb folyadékkal kerüljön a túrós töltelékre majd a süteményben.

Mire a túróval és almával végeztem duplájára is kel a tészta. Átgyúrtam és hagytam neki újabb fél órát pihenni.

Majd enyhén lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam és téglalap alakúra nyújtottam. Kilenc kockára vágtam.

~ Ha kicsit több vizet eresztett az alma, vagy a túrón látjuk úgy, hogy vizesebb érdemes lehet a tésztát megszórni egy evőkanálnyi teljes kiőrlésű tönkölydarával, korpával, esetleg búzacsírával (hogy a felesleges folyadékot a sütés során felszívja). ~

Elsőnek a túróból tettem a tésztára, majd az almából egy kisebb adagot és a tészta sarkait átlósan összetapasztottam.

Letakarva ismét pihenhettek 20 percet, majd vízzel megspricceltem őket. Közben a sütőt is bekapcsoltam 180°C-ra (alsó-felső és légkeverés). Forró sütőbe toltam a megkelt süteményeket.

Mikor aranybarnára sültek, kivétel után azonnal megkentem őket -egy ecset segítségével- tejjel, majd porrá őrölt édesítőszerrel meghintettem a tetejüket.

DSCF0087

 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész süteményeim súlya összesen 1401 gramm lett, ebben nekem 2480 kalória, 105 gramm fehérje, 56 gramm zsír és 364 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 353 gramm) lett.

K. Dóra is elkészítette a batyut, Szőke Szilárd pedig lefotóztam, köszönet a sütiért és a képért is Nekik:

batyu

 

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: