Ez egy roppant finom desszert, ami én szívem szerint csak uzsonnára fogyasztanék, hiszen látva a hozzávalókat, azt hiszem egyértelművé fog válni Mindenki számára, hogy csupa gyors szénhidrátot tartalmaz –zömében legalábbis-.
Tudom, sok inzulinrezisztens számára tiltólistán szerepel többek között a banán is, számomra nem! Tehát, ez a recept elsősorban azoknak szól, akiknek hasonló a kapcsolata eme nagyon finom gyümölccsel.
Az eredeti recept ide kattintva olvasható, hatalmas köszönet érte, mert minden várakozásunkat felülmúlta, kifogástalan lett. Azonban azt megjegyezném, hogy következő alkalommal a keményítőt nagy valószínűséggel le fogom cserélni –teljes egészében- teljes kiőrlésű lisztre, egyelőre nem tudom, hogyan fog viselkedni, ígérem, le fogom írni, hogy az a verzió milyen lett.
Hozzávalók a tésztához:
105 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
45 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, de akár lehet teljes kiőrlésű is)
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
100 gramm 20%-os zsírtartalmú margarin
Hozzávalók a töltelékhez:
500 gramm banán (tiszta/pucolt súly)
1 darab citrom leve vagy 1 evőkanál citromlé
4 darab M-es méretű tojás
200 ml főzőtejszín (10%-os zsírtartalmú)
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
60 gramm keményítő (én tápiókát használtam)
5 gramm zabkorpa
csipet só
Elkészítése: legelőször bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, majd a tésztát készítettem el: a liszteket kimértem, hozzáadtam a puha margarin az édesítőszert és összegyúrtam. Nem túl sokáig, csak éppen addig, amíg összeállt. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem. Nekem folyadékot nem igényelt.
Amíg pihent az alap a hűtőben, addig megcsináltam a tölteléket is. A banánokat egy villa segítségével összenyomkodtam. A tojásokat elkevertem a citromlével, a tejszínnel, az édesítőszerrel és a keményítővel. Hozzáöntöttem az összetört banánt, majd egy botmixer segítségével alaposan összedolgoztam a masszát.
A kapcsos tortaformámat kibéleltem sütőpapírral, majd enyhén lisztezett felületen körülbelül 4 centiméterrel nagyobbra nyújtottam, mint a formám alja –tehát, hogy legyen pereme a süteményemnek.
Belehelyeztem a kinyújtott lapot –megszurkáltam egy villával-, majd beleöntöttem a masszát. Betettem a sütőbe és 35 perc alatt készre sütöttem.
Megvártam, míg langyosra hűlt és felfőzött eperrel, illetve tejszínhabbal tálaltam.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek: a kész tortán súlya –díszítés nélkül- 1138 gramm lett, ebben 1946 kcal, 57 gramm fehérje, 70 gramm zsír és 277 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 263 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!
Elkészítettem gluténmentesen is.
A tésztához csak teljes kiőrlésű barna rizslisztet használtam, és a banános masszába is azt tettem keményítő helyett. Meg kell jegyezzem, hogy gluténmentes liszt felhasználásával ebben a formában tészta nehezen nyújtható, az igen könnyű állaga miatt. -Zabkorpát kihagytam.- Ezért én a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és belenyomkodtam a lehető legegyenletesebben. Ugyanúgy készítettem neki peremet. Sütés után egy igen ropogós külsőt eredményez a gluténmentes liszt.
Minden más ugyanaz a fenti recepthez képest. Tetejére áfonyát, banánt és narancsot tettem.