bananos torta
Sütemények Torták

Pompás banántorta gyümölcskoronával

banantorta 2

Ez egy roppant finom desszert, ami én szívem szerint csak uzsonnára fogyasztanék, hiszen látva a hozzávalókat, azt hiszem egyértelművé fog válni Mindenki számára, hogy csupa gyors szénhidrátot tartalmaz –zömében legalábbis-.

Tudom, sok inzulinrezisztens számára tiltólistán szerepel többek között a banán is, számomra nem! Tehát, ez a recept elsősorban azoknak szól, akiknek hasonló a kapcsolata eme nagyon finom gyümölccsel.

Az eredeti recept ide kattintva olvasható, hatalmas köszönet érte, mert minden várakozásunkat felülmúlta, kifogástalan lett. Azonban azt megjegyezném, hogy következő alkalommal a keményítőt nagy valószínűséggel le fogom cserélni –teljes egészében- teljes kiőrlésű lisztre, egyelőre nem tudom, hogyan fog viselkedni, ígérem, le fogom írni, hogy az a verzió milyen lett.

Hozzávalók a tésztához:

105 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

45 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, de akár lehet teljes kiőrlésű is)

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

100 gramm 20%-os zsírtartalmú margarin

Hozzávalók a töltelékhez:

500 gramm banán (tiszta/pucolt súly)

1 darab citrom leve vagy 1 evőkanál citromlé

4 darab M-es méretű tojás

200 ml főzőtejszín (10%-os zsírtartalmú)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

60 gramm keményítő (én tápiókát használtam)

5 gramm zabkorpa

csipet só

Elkészítése: legelőször bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, majd a tésztát készítettem el: a liszteket kimértem, hozzáadtam a puha margarin az édesítőszert és összegyúrtam. Nem túl sokáig, csak éppen addig, amíg összeállt. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem. Nekem folyadékot nem igényelt.

Amíg pihent az alap a hűtőben, addig megcsináltam a tölteléket is. A banánokat egy villa segítségével összenyomkodtam. A tojásokat elkevertem a citromlével, a tejszínnel, az édesítőszerrel és a keményítővel. Hozzáöntöttem az összetört banánt, majd egy botmixer segítségével alaposan összedolgoztam a masszát.

A kapcsos tortaformámat kibéleltem sütőpapírral, majd enyhén lisztezett felületen körülbelül 4 centiméterrel nagyobbra nyújtottam, mint a formám alja –tehát, hogy legyen pereme a süteményemnek.

Belehelyeztem a kinyújtott lapot –megszurkáltam egy villával-, majd beleöntöttem a masszát. Betettem a sütőbe és 35 perc alatt készre sütöttem.

Megvártam, míg langyosra hűlt és felfőzött eperrel, illetve tejszínhabbal tálaltam.

banantorta 7


Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek: a kész tortán súlya –díszítés nélkül- 1138 gramm lett, ebben 1946 kcal, 57 gramm fehérje, 70 gramm zsír és 277 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 263 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

banantorta 8

Elkészítettem gluténmentesen is.

A tésztához csak teljes kiőrlésű barna rizslisztet használtam, és a banános masszába is azt tettem keményítő helyett. Meg kell jegyezzem, hogy gluténmentes liszt felhasználásával ebben a  formában tészta nehezen nyújtható, az igen könnyű állaga miatt. -Zabkorpát kihagytam.- Ezért én a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és belenyomkodtam a lehető legegyenletesebben. Ugyanúgy készítettem neki peremet. Sütés után egy igen ropogós külsőt eredményez a gluténmentes liszt.

Minden más ugyanaz a fenti recepthez képest. Tetejére áfonyát, banánt és narancsot tettem.

DSCF1158

 

 

 

 

DSCF1163

DSCF1167