bazsalikom-finomat-maskepp
Fűszerek

Bazsalikom, a királyian illatozó

Bevezetés

Fűszerkisokos második fejezete következik, ahol is a középpontban a bazsalikom áll.

  • Dél-Ázsia, Perzsia és Afrika területéről származik.
  • Jelentése: királyian illatozó. Neve arra vezethető vissza, hogy volt idő, mikor királyok, királynők parfümjeinek alapjául szolgált.
  • Számos bazsalikom létezik, például: thai bazsalikom, citrom bazsalikom, szent bazsalikom vagy éppen afrikai kék bazsalikom. Az ételek ízesítésére általában az édes bazsalikomot (más nevén: genovai) használjuk.
  • Fajtától függően akár 150 cm magasra is megnőhetnek, viráguk apró, fehér színű, a méhek kedvelik.
  • Ha otthonunkban szeretnénk termeszteni, figyelembe kell vennünk, hogy nem viseli jól a hideget, a meleget időjárást viszont kifejezetten kedveli.
  • Konyhánkba, általában már morzsolt állapotba kerül. Ha lehetőségünk van frissen felhasználni, akkor mindenképpen a főzés utolsó fázisában érdemes az ételhez adni, mert a magas hő negatív hatással van az ízére.
  • Érdemes figyelni a tárolása során, hogy légmentesen lezárjuk a csomagolását!

 

Milyen ételekhez illik a bazsalikom?

    • levesekhez
    • főzelékekhez (kifejezetten fehér babból készültekhez)
    • salátákhoz
    • szószokhoz (pesto és a marinara szósz egyik fő összetevője)
    • pácokhoz
    • darált húsos ételekhez
    • halakhoz (zsályával és rozmaringgal elegyítve nagyszerű íz hatást nyerhetünk)
    • kolbászkészítése során
    • ecetes ételekhez
    • paradicsomos – sajtos ételekhez
    • pizzákon is megállja a helyét

Szerepe a népi gyógyászatban

  • gyomorerősítő,
  • étvágygerjesztő,
  • szélhajtó,
  • vizelethajtó és
  • köhögés csillapítására is használják/használták.

bazsalikom-finomat-maskepp

Felhasznált irodalom: itt és itt. A kép forrása: pixabay.com. Borítókép: Konstantin Kolosov képe a Pixabay -en.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Basil

2 Hozzászólás

    1. Ha szoktátok máshoz is használni, mint amiket fent felsoroltam, szívesen várom az ötleteket 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy