Bevezetés
Fűszerkisokos második fejezete következik, ahol is a középpontban a bazsalikom áll.
- Dél-Ázsia, Perzsia és Afrika területéről származik.
- Jelentése: királyian illatozó. Neve arra vezethető vissza, hogy volt idő, mikor királyok, királynők parfümjeinek alapjául szolgált.
- Számos bazsalikom létezik, például: thai bazsalikom, citrom bazsalikom, szent bazsalikom vagy éppen afrikai kék bazsalikom. Az ételek ízesítésére általában az édes bazsalikomot (más nevén: genovai) használjuk.
- Fajtától függően akár 150 cm magasra is megnőhetnek, viráguk apró, fehér színű, a méhek kedvelik.
- Ha otthonunkban szeretnénk termeszteni, figyelembe kell vennünk, hogy nem viseli jól a hideget, a meleget időjárást viszont kifejezetten kedveli.
- Konyhánkba, általában már morzsolt állapotba kerül. Ha lehetőségünk van frissen felhasználni, akkor mindenképpen a főzés utolsó fázisában érdemes az ételhez adni, mert a magas hő negatív hatással van az ízére.
- Érdemes figyelni a tárolása során, hogy légmentesen lezárjuk a csomagolását!
Milyen ételekhez illik a bazsalikom?
-
- levesekhez
- főzelékekhez (kifejezetten fehér babból készültekhez)
- salátákhoz
- szószokhoz (pesto és a marinara szósz egyik fő összetevője)
- pácokhoz
- darált húsos ételekhez
- halakhoz (zsályával és rozmaringgal elegyítve nagyszerű íz hatást nyerhetünk)
- kolbászkészítése során
- ecetes ételekhez
- paradicsomos – sajtos ételekhez
- pizzákon is megállja a helyét
Szerepe a népi gyógyászatban
- gyomorerősítő,
- étvágygerjesztő,
- szélhajtó,
- vizelethajtó és
- köhögés csillapítására is használják/használták.
Felhasznált irodalom: itt és itt. A kép forrása: pixabay.com. Borítókép: Konstantin Kolosov képe a Pixabay -en.
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Basil
Top fűszer nálunk is!
Ha szoktátok máshoz is használni, mint amiket fent felsoroltam, szívesen várom az ötleteket 🙂