sajtos_rúd
Egyéb édességek Sütemények Vegán receptek

Teljes kiőrlésű rúd tökmaggal és répával

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

DSCF8108

Nagyon szeretjük a tökmagot. Megvallom töredelmesen, hogy korlátlan mennyiségben meg tudunk belőle enni. Sokan a szotyival vannak így, mi pedig a tökmaggal. Olyan nincs, hogy ne legyen itthon és mivel egészséges alapanyagnak vélem, ezért nemcsak filmnézés közben, mi felnőttek, hanem süteményekbe a gyerekeknek is szívesen adom (más kérdés, hogy mennyire esznek belőle).

Az egyik nagy kedvencünk korábbról, ha már tökmagról van szó:

Tökmag és pogácsa, a fantasztikus páros!

Hozzávalók

210 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt(természetesen készíthető sima teljes kiőrlésű liszttel is)

90 gramm finomliszt

10 gramm só

50 gramm pucolt tökmag

100 gramm sárgarépa

150 gramm margarin (nálam 40%-os zsírtartalmú)

20 gramm friss élesztő

10 gramm búzasikér (elhagyható, csak állagjavítóként használom)

Langyos víz

Elkészítése

a liszteket és a sikért kimértem robotgépem üstjébe, rámorzsoltam az élesztőt, a tál másik felébe pedig beleszórtam a sót. Semmiképpen se érintkezzen közvetlenül az élesztő és a só.

Apró lyukú reszelőn lereszeltem a sárgarépát, közben pedig aranybarnára pirítottam a tökmagot.

A langyosra hűlt tökmagot, a reszelt répát és a margarint ráöntöttem a lisztekre.

FotoJet 3Miközben dolgozott a gép, a langyos vizet folyamatosan adagoltam. Nekem nagyjából 100 ml vízre volt szükségem, de ez a            mennyiség a lisztek minőségétől/őrlésétől függően változhat. Egy könnyen formázható, nem ragadós tésztát kaptam csaknem 8-   10 perc dagasztás után.

Lefedve duplájára kelesztettem. Mivel elég meleg volt a konyhámban már, így 30 perc is elegendő volt.

Enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, majd tetszőleges vastagságú csíkokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe   rakosgattam őket, és lefedve újabb 10 percet hagytam nekik kelni.

Hideg sütőbe toltam őket, amelyet 180°C-ra állítottam be. Sütő teljesítményétől is függ, de 20 perc alatt készre sültek. Melegen   egy pohár teával/kakaóval/tejes kávéval nagyon finom!


 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész rudacskák súlya 652 gramm lett (88 gramm anyagveszteséggel számolhattam), amelyben nekem 1984 kalória, 73 gramm fehérje, 91 gramm zsír és 211 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 199 gramm) lett.

Jó étvágyat!

DSCF8113

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: